Vikipeedia:Elav vana linn/Võitjad

Allikas: Vikipeedia

Muinsuskaitsepäevade pildivõistluse "Elav vana linn" raames korjati fotojäädvustusi Eesti linnade muinsuskaitsealadest. Võistlus oli osa Muinsuskaitsepäevade programmist ja seda korraldasid Muinsuskaitseamet, Norra Kultuuripärandiamet ja Wikimedia Eesti. Siin lehel toome välja võistluse võidufotod.

Võistlusega kutsusime inimesi üles märkama elu vanas linnas. Innustasime teadvustama ja jäädvustuste kaudu tutvustama nende inimeste, asutuste, kogukondade, omavalitsuste ja teiste panust, kes töötavad selle nimel, et vanalinnad toimiksid kogunemiskohana ning toimiksid jätkusuutlikult ka ajal, mil kogunema kiputakse hoopis teistesse piirkondadesse.

Eesti 12 muinsuskaitsealast asub 11 linnades. Muinsuskaitsealade eesmärk on säilitada ja jätkata kohalikku ehituspärandit ja traditsioone. Muinsuskaitsealade maapind sisaldab enamasti olulist arheoloogilist infot. Peale ajaloolise tänavaruumi ja fassaadidekoori leidub neil aladel sageli ka väga väärtusliku interjööriga hooneid.

Konkursile esitati fotosid, mis on tehtud Haapsalu, Kuressaare, Lihula, Paide, Pärnu, Rakvere, Tallinna, Tartu, Viljandi ja Võru vanalinna muinsuskaitsealalt. Fotod koondati CC BY-SA 4.0 litsentsi alla ja need on Wikimedia Commonsi platvormi kaudu kõigile kättesaadavad. Parimate fotode autorite vahel jagasime ära auhinnafondi väärtusega 1500 eurot.

Fotosid hindas žürii koosseisus Kaire Tooming (Muinsuskaitseamet), Martin Siplane (arhitektuurifotograaf) ja Kerdo Kristjan Tamm (Wikimedia Eesti).

Parim tegelusfoto[muuda lähteteksti]

Parim tegelusfoto

Suveõhtune Karusselli Puhvet Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal. Foto: 3inuT

Žürii kommentaar: parima tegelusfoto kategoorias hinnati fotosid, millele on talletatud linnaruumi edendavat sihipärast tegevust vanas linnas. Võidutöö autor on tabanud õige hetke ja pildistanud Pärnu Karusselli Puhveti esist tuledesäras.

Parim linnamelutabamus[muuda lähteteksti]

Parim linnamelutabamus

Seebimullide etendus Tallinna vanalinnas Raekoja platsil. Foto: Aleksandr Abrosimov

Žürii kommentaar: parima linnamelutabamuse kategoorias hinnati fotosid, millele on püütud aktiivsed ja elavad hetked vanalinnas. Esiplaanil on näha hiigelsuured seebimullid ja tagaplaanil Tallinna Raekoja platsi ääristavad ajaloolised hooned. Ka liikumises olev inimhulk annab edasi tunnet pulbitsevast linnasüdamest.

Parim vanalinnamaastiku jäädvustus[muuda lähteteksti]

Parim vanalinnamaastiku jäädvustus

Hommik Tallinna vanalinnas. Foto: Jaankobu

Žürii kommentaar: parima vanalinnamaastiku kategoorias hinnati fotosid, mille fookuses on terviklikud vanalinnavaated. Võidufotol püüavad pilku hoonete mängulised detailid ja soojade värvide kombinatsioonid. Samuti on tähelepanuväärne foto kompositsioon: kaheks hargnev tänav ja mastaapsele tänavavaatele vastanduv miniatuurne inimkuju.

Parim arhitektuurifoto[muuda lähteteksti]

Parim arhitektuurifoto

Kuressaare piiskopilinnuse Põhjabastioni Suurtükitorn. Foto: Ireen Trummer

Žürii kommentaar: parima arhitektuurifoto kategoorias hinnati fotosid, millel on kujutatud konkursi põhiteemaga sobivaid hooneid. Foto Kuressaare linnuse Põhjabastioni Suurtükitornist eristub omanäolise kompositsioonilise ülesehituse poolest. Autor on kasutanud oskuslikult ära hetke ja koha eripära: suvise valguse ja selge veepeegelduse, mis loovad illusiooni otsekui muinasjutulisest paralleelmaailmast.

Peaauhind

Tallinna vanalinna vaade päikesetõusu ajal Patkuli vaateplatvormilt. Foto: Hendrik Mändla

Žürii kommentaar: peaauhinna kategooria võidu pälvis fotograaf, kelle teos paistab silma tervikliku kompositsiooni, teemakohasuse ja kunstnikumeisterlikkuse poolest. Võidufotol on kujutatud vaadet Tallinna vanalinnale, mis tõuseb viirastuslikult esile linnale laskunud hommikusest uduloorist. Tabatud hetk annab edasi vana linna saladuslikkust, olles ühteaegu müstiline, rahulik ja romantiline ning samas unistav.

Žürii tunnustus[muuda lähteteksti]

Viie põhikategooria kõrval valis žürii välja viis esiletõstmist väärivat fotot:


Projekti rahastati Euroopa Majanduspiirkonna ja Norra toetuste 2014–2021 programmist „Kohalik areng ja vaesuse vähendamine“, mida rahastavad Norra, Island ja Liechtenstein.