Vikipeedia:Eesti-Läti 100

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vikipeedia:Eesti–Läti 100)
Eesti–Läti 100
artiklivõistluse
artiklite registreerimine

Eesti–Läti 100 oli artiklivõistlus, mis toimus 2018. aasta sügisel nii eesti- kui ka lätikeelses Vikipeedias.

Artiklivõistlus on mõeldud sünnipäevakingina mõlemale riigile ning selle sihiks oli tõsta Eesti ja Läti kohta käiva vabalt kättesaadava teabe hulka. Oodatud oli nii olemasolevate artiklite täiendamine ja parandamine kui ka täiesti uute artiklite loomine. Osalemiseks oli tarvilik luua Vikipeedia kasutajakonto. Loodud ja täiendatud artiklid loetleti üles siin.

Eestiga seotud teemadel ootasime artikleid oktoobris. November oli Läti päralt (18. november on Läti iseseisvuspäev).

Eestis korraldas võistlust mittetulundusühing Wikimedia Eesti, Lätis Wikimedians of Latvia User Group.

  • Osaleda võivad kõik Vikipeedia registreeritud kasutajad peale žürii liikmete. Registreerumiseks tuleb kasutada Vikipeedia lehekülje ülaosas leiduvat nuppu "Loo konto". Kasutajanimi jätab osaleja anonüümseks, kui ta oma nime ise ei avalda. Auhinna vastuvõtmiseks tuleb oma nimi žüriile teatavaks teha, see avalikustatakse ainult asjaosalise nõusolekul.
  • Artiklite kirjutamisperiood on 1. oktoober 2018 kuni 30. november 2018 ning konkursil osalevad kõik sellel ajavahemikul loodud või oluliselt täiendatud ning osalevate artiklite leheküljele kirja pandud artiklid. Iga osaleja võib kirjutada või täiendada ükskõik kui palju artikleid.
  • Žürii hindab loodud ja täiendatud artiklite kvaliteeti: eeskätt oskust koostada sidusat ja arusaadavalt sõnastatud ning korrektselt vormistatud, põhjalikku ja samas ülevaatlikku entsüklopeedilist teksti, mis põhineb usaldusväärsetel viidatud allikatel. Artikkel peab olema varustatud allikaviidetega ning plagiaat konkursile ei kvalifitseeru. Ei hinnata mitte niivõrd artikli(te) lõplikku kuju, kuivõrd konkreetse kirjutaja panust artikli(te) kvaliteeti.
  • Artikleid kirjutatakse Vikipeedia põhimõtete ja reeglite alusel kasutajate koostöös. Lubatud ja tervitatav on teiste kaastööliste tehtu parandamine ja kommenteerimine.
Eesti 100

Võistlusel sai osaleda luues uusi Eestiga seotud artikleid või täiendades olemasolevaid. Arvesse läksid 1. oktoobrist kuni 31. oktoobrini tehtud täiendused. Parimad valiti välja novembris. Võitjaks oli kasutaja Minnekon ning kasutajale Marrx määrati ergutuspreemia.

Inspiratsiooniks võimalike artikliteemade kohta võib vaadata nimekirja Eesti 1000.

Oktoobris toimus ka üheksas pildikogumisaktsioon HELP, mille korraldamise eesmärgiks oli tõsta Eesti loodust kujutavate heade fotode hulka veebientsüklopeedias.

Läti 100

Võistlusel sai osaleda luues uusi Lätiga seotud artikleid või täiendades olemasolevaid. Arvesse läksid 1. novembrist kuni 30. novembrini tehtud täiendused. Parimad valiti välja detsembris. Võitjaks oli kasutaja Evlper. Kasutajatele Marrx, Melilac ja Minnekon määrati ergutuspreemia.

Inspiratsiooniks võimalike artikliteemade kohta võib vaadata nimekirja Läti 100. Olulistest lätlastest annab aimu see nimekiri. Selle abil saad tuvastada artikleid, mis on olemas paljudes teistes keeleversioonides, aga mitte eestikeelses Vikipeedias (allikaks märgi "wd").

Võistluse käigus loodud ja täiendatud artikleid hindas žürii. Žürii esimees on keeleteadlane ja vikipedist Sven-Erik Soosaar. Eestiga seotud artikleid aitas hinnata Piret Kriivan ning Läti-alast sisu vaatas üle Margus Konnula.

Auhinnad on kahele paremale osalejale ja seda mõlemal osavõistlusel.

Artiklite koostamisel on kasulik abiks võtta juhendid (näiteks vormistusreeglid ja viitamise juhend) ning tutvuda artiklite kvaliteedikriteeriumitega. Lähtetekstis muudatuste tegemiseks piisab, kui tutvuda spikriga.

Võistlusega seotud küsimusi saab esitada võistluse arutelulehel.

Kontakt: Ivo Kruusamägi, ivo@wikimedia.ee.