Vikipeedia:Üldine arutelu/Arhiiv 28

Allikas: Vikipeedia
Eelnev
Arhiiv 27
Üldise arutelu
arhiiv 28

detsember 2013 – juuli 2014
Järgnev
Arhiiv 29

Kasutajanime muutmine

Tere! Siin vikis kasutan nime Njosnavelin ning nüüd soovisin teha inglise keelses Wikis ka ühe muudatuse, kuid sinna ma oma nimega sisse logida ei saa (see on võetud; kuigi minumeelest ei ole seda alates 2008. aastal registreerimist kasutatud?). Tegin sinna hetkel konto nimega Njsnvln, kuid sooviks ikkagi kasutada mõlemat kontot ühe nimega. Seega - kas muuta siinne nimi Njsnvln'ks või on mingi võimalus inglise keelses versioonis teha muudatusi siinse nimega Njosnavelin? Või oleks parim üldse valida kolmas nimi, mida ei ole kummaski Vikipeedias?

Arvan, et sul on lootust see nimi inglise Vikipeedias endale saada. Kirjuta siia. Pikne 15. detsember 2013, kell 14:35 (EET)

Tänan! Andsin seal avalduse sisse.

Moved to Arutelu:Helme_valla_vapp#Helme_valla_vapp_and_Armenian_Eternity_sign Vahram Mekhitarian (arutelu) 18. detsember 2013, kell 23:47 (EET)

Päise kirjad

Päises olevad kirjad on liiga pealetükkivad, liiga suures kirjas. Võib-olla jätaks vähemalt selle jõuluvõistluse kirja anonüümsetele kasutajatele näitamata. Andres (arutelu) 18. detsember 2013, kell 18:33 (EET)

Muutsin väiksemaks. Ivo (arutelu) 19. detsember 2013, kell 02:46 (EET)

Jätkusõja-aegne ajalookäsitlus on ühekülgne, lähtub N.Liidu narratiivist ning sellel puuduvad korralikud viited allikatele. Lisaks paistab, et Jätkusõja perioodi käsitlus on mitteneutraalne. -Mardus (arutelu) 24. detsember 2013, kell 18:05 (EET)

Homme hommikul Kadi raadios

9. jaanuari hommikul vahemikus 9:15 - 9:30 on võimalik Kadi raadio sageduselt või siis netis otse siit kuulda Vikipeedia teemal. Intervjueerija tõenäoliselt Mati Talvistu, intervjueeritav kindlasti mina. Ave Maria (arutelu) 8. jaanuar 2014, kell 19:35 (EET)

Kasutaja nime muutmine

Tere!

Kas te saaksite palun muuta kasutajanime "LiberalismiAkadeemia" Liberalismi Akadeemiaks.


Ette tänades!

Tehtud. Andres (arutelu) 28. jaanuar 2014, kell 10:35 (EET)

Sajandite (ja ka aastatuhandete) artiklid

Teen ettepaneku nendes võtta kasutusele Rooma numbrid ehk siis et artiklite nimed oleksid kujul XXI sajand jne.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 30. jaanuar 2014, kell 13:32 (EET)

Olen vastu. Araabia numbrite kasutamine on minu hinnangul levinum ja rooma numbreid ei pruugi kõik tunda (eriti kui X, I ja V enam piisavad ei ole). Küll võiksid olla ümbersuunamised.--Kyng (arutelu) 30. jaanuar 2014, kell 14:45 (EET)
Ega rohkem ei lähegi ju tarvis.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 31. jaanuar 2014, kell 01:29 (EET)
Mina olen ka vastu. Artiklis me ei kasuta rooma numbreid ja nagu Kyng ütles, et kõiki numbreid ei pruugi tunda. Ümbersuunamine peaks kindlasti olema. Huvitav, et seda varem tehtud pole. --Tiia (arutelu) 30. jaanuar 2014, kell 14:54 (EET)
Seda, juttu et Rooma numbreid ei tunta, ei maksaks nüüd küll rääkida, aga kui aastaid Vikipeedias tegutsenud isikud seda väidavad, siis ma arvan, et ma olen üldse valesse kohta ära eksinud, sest isegi üldhariduskoolide klassid kirjutatakse tänapäevalgi stiilis XIa klass ja huvitav kuidas nad on võimalik kooli ilma et oskaks kirjutada näiteks Louis XIV lõpetada? • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 31. jaanuar 2014, kell 01:00 (EET)
Kümnelistega oskab igaüks kirjutada aga kui sajad ja tuhanded mängu tulevad, siis võib eksida. --Tiia (arutelu) 31. jaanuar 2014, kell 02:36 (EET)
Kui palju neid ajaloolisi sajandeid siis on?  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 31. jaanuar 2014, kell 03:24 (EET)
Ma ei mõelnud sajandeid vaid aastaarve kuigi sa neid silmas ei pidanud. Nüüd peaks olema sajanditel ka ümbersuunamised tehtud, seega probleem on lahenenud. --Tiia (arutelu) 31. jaanuar 2014, kell 03:35 (EET)
Ei no jah. Kui aastaarvudeni minna, siis ilmselt tekiks küsimus küll, et mida valida, kas MCMXCIX või MIM, nii et ma saan aru küll, mida sa kardad, kuid see ei ole see teema, Sajandeid on nimelt traditsiooniliselt Rooma numbritega kirjutatud. Ja siis veel üks koht kus nad on teatmeteostes pidevalt kasutusel on muidugi kuupäevad, aga sealt pole vist mõtet isegi ümbersuunamisi teha. Samas näiteks seoses EKI mingite otsuste tõttu olen ma ise hakanud eelistama ka kirjapilti II maailmasõda.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 31. jaanuar 2014, kell 03:56 (EET)
Olen ka vastu lihtsalt sellepärast, et praegu kasutatakse põhiliselt Araabia numbreid. Andres (arutelu) 30. jaanuar 2014, kell 21:04 (EET)
Julgen kinnitada, et see nii ei ole. • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 31. jaanuar 2014, kell 01:00 (EET)
Ma ei poolda muutmist. Ka minu meelest on Araabia numbrite kasutamine rohkem levinud. Pealegi on need enamasti arusaadavamad ja neid on lihtsam kirjutada. --Epp 31. jaanuar 2014, kell 05:15 (EET)
Olen täiesti pooldaval seisukohal. Sajandid võiks olla tähistatud Rooma numbritega. Ja samuti sajandi I või II pooles või I, II, III või IV veerandil. Nii õpetati nõukogudeaegses koolis, minule on tekst näiteks nii lihtsamini loetav. Muidugi kuidas keegi harjunud on.(Marrx (arutelu) 31. jaanuar 2014, kell 23:39 (EET))
Araabia numbrite kasutamine sajandite märkimisel on eestikeelses Vikipeedias väga levinud praktika ja ma ei näe vähimatki põhjust selle muutmiseks. Ivo (arutelu) 1. veebruar 2014, kell 03:01 (EET)
Ei näe ka põhjust rooma numbriteks muuta. Selline traditsioon on küll ajalookirjanduses sajandite puhul olnud, aga viimasel ajal on ka seal pigem araabia numbritele üle mindud.--Morel (arutelu) 10. veebruar 2014, kell 02:41 (EET)

Andrée & Rosenqvist

Tere. Ma olen jälle uue eesti keele harjutustöö teinud: Kasutaja:Gwafton/Andrée & Rosenqvist. Kas keegi võib selle õigekirja läbi vaadata ja vigud parandada? Tänan palju. --Gwafton (arutelu) 1. veebruar 2014, kell 00:21 (EET)

Ma unustasin öelda, et see artikkel on ka inglise ja soome keeles. Need võivad olla abiks aru saamiseks. --Gwafton (arutelu) 1. veebruar 2014, kell 00:40 (EET)
Tipp - topp artikkel! Täiesti arusaadav. Lauseehitust ja grammatikat on vaja veidi sättida.(Marrx (arutelu) 1. veebruar 2014, kell 18:29 (EET))
Aitäh! :) Kasutaja Kruusamägi on seda palju parandanud ja nüüd see on siin: Andrée & Rosenqvist. Kas selle õigekiri on juba piisavalt hea, kas ma saan selle heade artikelite kandidaatiks soovitama...? --Gwafton (arutelu) 2. veebruar 2014, kell 01:55 (EET)

tiitelandmed ?!

Iga lehe allservas kuvatava ning naljakalt kõlava lingi Tiitelandmed võiks asendada lingiga Kontakt. --WikedKentaur (arutelu) 6. veebruar 2014, kell 20:57 (EET)

Minu arvates ei peaks seda muutma. Seal on kirjas, et veebisaidi haldaja on WMF, mis on oluline. Nii mõnigi arvab, et Vikipeediat haldab MTÜ Wikimedia Eesti. Adeliine 6. veebruar 2014, kell 22:19 (EET)

Aga milline oleks eestikeelene vaste sõnale "tiitelandmed"? --WikedKentaur (arutelu) 10. veebruar 2014, kell 03:55 (EET)

Minu teada on see eestikeelne termin. Andres (arutelu) 10. veebruar 2014, kell 11:02 (EET)
Saksa ja norra keeles on see "Impressum" - võõrsõna, aga vanemale põlvkonnale küllap ajakirjandusest tuttav. Võiks põhimõtteliselt olla ka "Veebisaidi haldaja" või "Haldaja", sest ega seal muud ei ole kui andmed lehe haldaja kohta. (Hoopis huvitavam küsimus on, miks suuremas osas keeleversioonidest ei paista samasugust lehekülge olevat - kas enamikus riikides ei pea siis veebisaidil haldaja kontaktandmeid olema või hoitakse neid kuskil mujal?) --Ehitaja (arutelu) 10. veebruar 2014, kell 13:39 (EET)

Photos taken of members of the European Parliament

Logo
Logo

From Monday 3 February to Thursday 6 February a group of about 50 Wikimedians were present in the European Parliament in Strasbourg to take photos of members of the European Parliament. From about half of all members (766) of the parliament there have been photos taken during these days. Still a lot of them have to be uploaded to Commons. Also from members from Estonia photos have been taken. A part from the pictures already have been added to articles on the various language Wikipedias, but many not. Please help us with that. If you add a photo in one language, it would be recommended to add the photo also to the articles in other languages.

The category with photos can be found on Commons here and includes also the other photos that have been taken by the group members during the project in Strasbourg.

On all the photos there is a special template to mark this project and gives more information about it. We would like to have this template translated into at least all the 24 official languages of the European Union and if possible also in other languages spoken in the EU. Can anyone translate this template from English (or German/French) to Estonian?

In the past weeks on several Wikipedias users started a project to write all missing articles at least from the country a language is mostly spoken in, but certainly also from all other countries of the European Union. All members of the European Parliament have an article on at least one language version of Wikipedia, but on a lot of language versions their articles are missing and still need to be written. This writing project currently happens on for example the Dutch Wikipedia.

The project page for having been at the European Parliament is at Commons at Commons:Wikipedians in European Parliament. The project is part of a larger project to take photos from members of national and regional parliaments. In the past years Wiki loves parliaments was for example active in the state parliaments in Germany. Which parliament shall be next?

Thanks for the help! Greetings - Romaine (arutelu) 9. veebruar 2014, kell 17:08 (EET)

Thank you for translating the template! Romaine (arutelu) 10. veebruar 2014, kell 19:40 (EET)

VisualEditor Office Hours

I apologize for writing in English. Please help translate this message.

I just wanted to let you know, so you could mark your calendars if interested, that there are two IRC office hours scheduled to discuss VisualEditor in February.

The first will be held on Saturday, 15 February at 1700 UTC and the second will be held on Sunday, 16 February at 00:00 UTC. (See meta for time conversion links.)

Logs will be posted on meta after each office hour completes. You'll find them, along with logs for older office hours on the topic, at Category:VisualEditor_office_hours_logs.

Please see the IRC office hours page on meta for more information on how to join in.

Thanks! Keegan (WMF) (arutelu) 13. veebruar 2014, kell 09:20 (EET)

Peida-Hide

Umbes päevajagu on eestikeelsest Vikist (Operaga vaadates) kadunud "peida" funktsioon (sisukordades, mallides jne), samas nt ingliskeelses see O-peraga töötab. ~ Pietadè 18. veebruar 2014, kell 00:16 (EET)

Ma ei taha üldse sinu probleemi olulisust vähendada, aga neid brauserite jamasid ikka tuleb ette pidevalt. Küll läheb üle. Või õpid ignoreerima :P Adeliine 18. veebruar 2014, kell 00:21 (EET)
Oleneb muidugi artikli suurusest, aga, kui kogu aeg (aastate jooksul esmakordselt, muuseas) sisukorrad, mallid jms "avatud" olekus on, siis torkab silma kyll (kui keegi on nt 50 muudatust teinud, siis on terve Opera ekraan seda täis, ja peitmisvõimalus puudub); lisaks, üheski teiskeelses Wikipeedias sellist anomaaliat leida ei õnnestunud, siis ei jää muud üle arvata, kui et tegemist kohaliku "meistritööga"...
lisaks ei usu ma, et ainus kohalik olen, kes Operat kasutab, või olen?~ Pietadè 18. veebruar 2014, kell 00:38 (EET)
Proovisin praegu Operaga. Mina saan ka ilma sisse logimata vähemalt sisukorra küll peita. --Epp 18. veebruar 2014, kell 00:43 (EET)
Minu Opera (ver 12.16) siis järelikult eestikeelse Vikipeediaga tülli pööranud, sisse loginult või logimata, vahet pole; samas ei laiene see ühegi teise keele Wikipeediate peale, mis on mõneti kummaline, IMHO... 18. veebruar 2014, kell 00:56 (EET)
Tundub olema cache'i probleem. Puhasta see igaks juhuks ära.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 18. veebruar 2014, kell 01:03 (EET)
Ei aita see cache'i tühjendamine ühti (tundub ka imelik, kuidas cache ainult ainult ühe keele lehtede koodi lugemisega seotud võiks olla);
lisaks avastasin, et eesti keelses versioonis ei toimi alumised Erimärgid-Vormindus, + ülemist riba pole enam üldse, Eelistuste alla on jäänud ainult üks "vahekaart", kusjuures teiskeelsetel Wikilehtedel on kõik endine ehk normaalne, eestikeelne ver on normaalne ehk endine ainult teiste brauseritega (FF, Google, IE) vaadates. ~ Pietadè 18. veebruar 2014, kell 09:56 (EET)

Kasutustingimuste täiendus

Wikimedia üldistesse kasutustingimustesse pakutakse täiendust, mis käib tasu eest kellegi huvides kaastöö kohta ja kutsutakse selle üle arutama. Täienduse esitajad kirjutavad, et kogukonnas tekitab muret see, kui tehakse kaastööd kellegi huvides, kes selle eest tasu maksab, aga seotust tasu maksjaga varjatakse. Arvatakse, et võimaliku huvide konflikti korral peab tasu (ka mitterahalise tasu) eest kaastöö tegija oma seotuse kindlasti vikiprojektis avaldama. Avaldamine tähendab tasu maksja ja temaga seose mainimist vähemalt ühel kolmest viisist: oma kasutajalehel või vastavate artiklite aruteludes või muudatuste resümeedes. See kehtiks igasuguse tegevuse kohta (kaastöö artiklites, kommentaarid arutelus jne) nii Vikipeedias kui ka teistes projektides mis tahes keeles.

See oli minu lühike kokkuvõte maakeeles, originaali saate lugeda lingi tagant. Kutsun teid arvamust avaldama siin või seal. Adeliine 20. veebruar 2014, kell 20:59 (EET)

vikipeedia.ee

Kas see kellegi "aleksei sivtsev" nimele registreeritud portaal aadressiga vikipeedia.ee (90.190.69.252, nimeserverid ns1.alecoq.info ehk 90.190.69.252 ja ns2.alecoq.info ehk 90.190.71.83) on meile tervitatav nähtus? -- J (arutelu) 2. märts 2014, kell 20:05 (EET)

Kui sellega lollusi ei tehta, siis ei peaks probleemi olema. Hetkel on sellel Vikipeedia otsing. Võiks olla link ka originaallehele. --Tiia (arutelu) 2. märts 2014, kell 22:25 (EET)

Request for translation

Dear colleagues, please translate the article be:Рыгор Барадулін. Thank you in advance.--Rymchonak (arutelu) 3. märts 2014, kell 13:25 (EET)

It should perhaps be noted that Rymchonak has been request-spammning quite a few editions of Wikipedia recently. - Tournesol (arutelu) 4. märts 2014, kell 11:03 (EET)

VisualEditor Office Hours:March

I apologize for writing in English. Please help translate this message.

I just wanted to let you know, so you could mark your calendars if interested, that there are two IRC office hours scheduled to discuss VisualEditor in March.

The first will be held on Monday, 17 March at 1500 UTC and the second will be held on Wednesday, 19 March at 01:00 UTC. (See meta for time conversion links.)

Logs will be posted on meta after each office hour completes. You'll find them, along with logs for older office hours on the topic, at Category:VisualEditor_office_hours_logs.

Please see the IRC office hours page on meta for more information on how to join in.

Thanks! Keegan (WMF) (arutelu) 7. märts 2014, kell 22:12 (EET)

Tartu kunstikooli illustreerijad

Tartu Kunstikool on huvitatud koostööst. Praegu on käimas portreejoonistamise kursus, mille raames illustraatorieriala õpilased portreteerivad neid isikuid, kellest on raske leida autoriõiguste poolest probleemivabu pilte. Kool on väga entusiastlik võimaluse suhtes pakkuda õpilastele niisuguseid ülesandeid, mille tulemused ei jää lihtsalt kuskile tolmuma, vaid millest on kasu kõigile. Tehnilise joonestamise õpetaja Siim Leiten, kellel algab illustraatoritega peagi aine "Tehnilise kirjanduse illustreerimine", küsis, kas meil oleks ka selle kursuse tarvis ülesandeid anda. Selle kursuse raames joonistatakse ja joonestatakse seadmeid, masinaid vm mitmest detailist koosnevaid kooste. Kuna need noored illustraatorid on head joonistajad ja sinna juurde usinad ja asjalikud, oleks kahju nii toredat pakkumist mitte kasutada. Vajame abi soovitavate illustratsioonide nimekirja koostamisel. Kui vaadata eestikeelse Vikipeedia kategooriat "Tehnika", tundub, et see ei ole eriti süstemaatiline, aga ka olemasolevate artiklite põhjal on nimekirja tegemine päris suur tükk tööd. Tuleks vaadata, millised artiklid on illustreerimata, milliste puhul oleks vaja, et Commonsisse jõuaks eestikeelsete tekstidega skeemid-pildid, milliste artiklite jaoks leiaks Commonsist häid pilte. Kas keegi leiaks aega sellega tegelda? Adeliine 11. märts 2014, kell 15:57 (EET)

Mingi tähtaeg ka on? Palju neid ülesandeid olla võiks? Välja võib loomulikult rohkem pakkuda, et oleks valikut jne. aga koostajal pole mõtet ka üle pingutada.--Kyng (arutelu) 11. märts 2014, kell 18:19 (EET)

Catalan Culture Challenge

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

The Catalan-speaking world... Want to find out more? From March 16 to April 15 we will organise the Catalan Culture Challenge, a Wikipedia editing contest in which victory will go to those who start and improve the greatest number of articles about 50 key figures of Catalan culture. You can take part by creating or expanding articles on these people in your native language (or any other one you speak). It would be lovely to have you on board. :-)

We look forward to seeing you!

Amical Wikimedia--Kippelboy (arutelu) 15. märts 2014, kell 10:30 (EET)

Wikimedia Eesti palkab inimesi

MTÜ Wikimedia Eesti on otsustanud palgata oma esimese töötaja (või isegi kaks). Praeguseks on vabatahtliku juhatuse töökoormus kasvanud selliseks, et meil on vaja professionaalset tööjõudu, kes teeks ära tööd, milleks ei pea tundma Wikimedia projekte ega olema juhatuse liige - eelkõige kuulub siia igapäevane asjaajamine, aga ka kommunikatsioon (nt meie blogi toimimise tagamine ja ingliskeelne ülevaade meie tegevusest) ja finantstegevus (rahataotluste ja aruannete koostamine). Halduskoormus kasvab veelgi, kui läheme üle Wikimedia Foundationi uuele, haruorganisatsioonidele ette nähtud rahastussüsteemile Funds Dissemination Committee kaudu, samuti on organisatsiooni üks eesmärke mitmekesistada rahastust ja leida uusi kohalikke rahastusallikaid. Seepärast oleme otsustanud palgata kaks osaajaga töötajat: juhatuse assistendi ja projektikirjutaja. (Kui osutub võimalikuks, võime need kohad ka ühildada, aga esialgu korraldame kaks töökonkurssi.) WMF on andnud nõusoleku töökohtade rahastuseks. Töökuulutused on avaldatud portaalides CV-Online ja CV Keskus. Soovijatel palume kandideerida.

Töökuulutused koos ülesannete kirjeldustega: http://www.cvkeskus.ee/view_jobad.php?job_id=319391&w=1

Wikimedia Eesti grantitaotlus WMFile, mis käsitleb muuhulgas palkamist ning on praeguseks rahuldatud: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:WM_EE/2013

Jõudu kõigile. 15. september 2013, kell 21:00 (EEST)

See artikkel on tunnistatud heaks artikliks on jama.Puuduseks on toimetamata,ühes lauses segamini ühikud (dm.m cm),tegemiston otsetõlkega - mõõtühikud on ümardamata head tava arvestates jne.. 13. oktoober 2013, kell 20:51 (EEST)

Algas kaheksas Wikimedia Commonsi aasta pildi valimine. Sel korral on valikus rekordiliselt palju Eestist pärit fotosid. Ivo (arutelu) 25. jaanuar 2014, kell 13:42 (EET)

Juhiksin tähelepanu asjaolule, et Commonsis algas aasta pildi valmise finaal. Kusjuures 10% finaalis olevatest piltidest on pärit siitsamast Eestist.
Eelvoorus seda teadet küll suht ignoreeriti, aga finaali jõudnud pildid võiksite ometi üle vaadata.
Hääletada saab ainult ühe pildi poolt. Ivo (arutelu) 22. veebruar 2014, kell 21:43 (EET)
Lõplikud tulemused. Poolesaja finaali jõudnud pildi seas saavutasid Eestist pärit pildid sellised kohad nagu 16, 21, 34, 35 ja 36. Ivo (arutelu) 28. märts 2014, kell 11:59 (EET)

Krimm

Arvestades suht segast olukorda, siis tundub,et õigem oleks Krimmi puudutavad artiklid praegusel ajal lukustada.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 18. märts 2014, kell 21:30 (EET)

Täitsa nõus, nummeranonüümikutele vähemaltki, kuigi, samas hää võtta, kes kohe näiteks Jurjeveid jne sisse hakkab toksima..., Simferoopoli alla oleks ta (80.66.245.83‎) võinud muidugi lisada tänase esimese mahalastud Ukraina sõjaväelase ja haavatasaanud kapteni, nn vaherahu n-ndal päeval, mille kohta oli Moskvast kohe live (BBC World News, "Hard Talk") vastus olemas: "provokaatorid" ...~ Pietadè 18. märts 2014, kell 21:47 (EET)

Inimesed mõtlevad vahel ka Vikipeedia peale ja julgevad seda välja öelda

Ametniku soovitussõnastik kasutab Vikipeediat näitelauses. :) Adeliine 22. märts 2014, kell 22:39 (EET)

QWERTY

Please change the description for File:Latin keyboard layouts by country in Europe map.PNG at QWERTY, changing "punane ala" to something meaning "orange". The colors have been changed, because the old version was confusing for the colorblind (Värvipimedus), and I've been going to different Wikipedias to change to new descriptions (example). However, I can't here, since the description uses text instead of color boxes. Nyttend (arutelu) 30. märts 2014, kell 22:22 (EEST)

Tõlkepalve

Jan Ainali küsib: Translation request, could someone please translate one or both of these articles to Estonian (even a stub is valuable)? We are launching the first QR-code-signs in Umepedia tomorrow and these are the two that we will showcase. Thanks! https://en.wikipedia.org/wiki/Guitars_–_the_Museum, https://en.wikipedia.org/wiki/Västerbottens_museum. Adeliine 9. aprill 2014, kell 23:52 (EEST)

Tõlketalgute bänner

Palun võtke tõlketalgute bänner maha. Andres (arutelu) 22. aprill 2014, kell 23:42 (EEST)

Võtsin. Ivo (arutelu) 22. aprill 2014, kell 23:59 (EEST)
Aitäh! Andres (arutelu) 23. aprill 2014, kell 09:14 (EEST)

Vandalism huligaansuseks

Teen ettepaneku asendada "vandalism" "huligaansusega". See sõna annab asja olemust paremini edasi. Andres (arutelu) 23. aprill 2014, kell 09:14 (EEST)

Nõus. Taavi (arutelu) 23. aprill 2014, kell 21:31 (EEST)
Kahtlen. Vandalism on üsna hästi juurdunud Vikipeedia-alane termin. Kumbki neist sõnadest ei anna otseses tähenduses edasi seda, mida mõeldud. Huligaansus on minu meelest rohkem hüüatus ja vandalism tundub selle kõrval väljapeetum, eriti pisemate sodimiste kohta. Vandalism võiks tähendada millegi [artiklite] rikkumist, huligaansus igasugust jämedat korratust, nii tundub, et asja olemust võiks täpsemini edasi anda ikkagi esimene sõna. 193.40.10.181 23. aprill 2014, kell 22:05 (EEST)
Huligaansus on minu jaoks kergem rikkumine kui vandalism. Aga võib panna ka kõrvuti: huligaansus kergematele rikkumistele, vandalism raskematele. Kui selle klasifitseerimise järgi mingi vajadus on. Taavi (arutelu) 23. aprill 2014, kell 22:21 (EEST)
ma ei toeta Andrese ettepanekut. Mulle sõna "huligaansus" küll midagi sisulist juurde ei anna--Bioneer1 (arutelu) 23. aprill 2014, kell 23:41 (EEST)
Ma arvan, et tajun nende erinevust, kuid kaldun praegusel juhul arvama, et "vandalism" on tõesti juurdunud (ja tundub hetkel suupärasem) ja ma ei tea karjuvat vajadust selle muutmiseks ega mis märkimisväärset kasu muutmisest tuleks. Adeliine 24. aprill 2014, kell 00:32 (EEST)
"Vandalism" tähendab eesti keeles EKSS-i järgi 'kultuuri- vm. varade hävitamist, lõhkumist'. Meie "vandaalid" ei tee ju seda. Kui "huligaansus" ei sobi, võib ju midagi muud välja nuputada. Andres (arutelu) 24. aprill 2014, kell 17:12 (EEST)
Noh, Vikipeediat võib pidada kultuurivaraks. Hävitamisega ehk küll tegu pole, kuna kahju pole jäädav, aga rikutud artiklid "lõhutud" vahest kaudselt siiski on. Sama analoogia põhjal kasutatakse seda sõna minu meelest ka teistes keeltes. 193.40.10.180 24. aprill 2014, kell 19:31 (EEST)

Hääletus

Arvamusavaldusi ootab: Vikipeedia:Administraatorikandidaadid#Raamaturott. Ivo (arutelu) 24. aprill 2014, kell 02:52 (EEST)

Liivi kogutud teoksed

Kirjutas Tiit Lepik: Tere. Kunagi digitaliseerisime ära Juhan Liivi kogutud teokste esimese ande. Aarne Ruuben toimetas ära. 30. aprill 2014 Liivi 150. sünniaastapäev. Mõtlesin ise lisada aga läks keeruliseks, pole aega süveneda. Panen failid külge äkki saate tekstid wikimediasse üles panna.

Failid on skännitud-masintuvastatud pdf ja toimetatud doc. Kas keegi, kes oskab Vikitekstides tegutseda, oleks nii lahke ja paneks üles? Andke teada, siis saadan failid edasi. Adeliine 24. aprill 2014, kell 04:02 (EEST)

pdf laadi Commonsisse ning toimetatud tekst kopi Vikitekstidesse ühte artiklisse -- seda saab siis hiljem teisaldada ning lehekülgede kaupa tükeldada. --WikedKentaur (arutelu) 25. aprill 2014, kell 16:26 (EEST)

Uurisin, see pdf sisaldab vaid masintuvastatud teksti ilma lehekülgede kujutisteta. Sellist asja pole mõtet pdfina üles laadida. Ja lehekülgede kujutisi pole skannijal alles. Pikne 28. aprill 2014, kell 19:49 (EEST)
Kas keegi teab, kas ja millal vennad Liivad oma nime muutsid, et nende nime algsest originaalist teistmoodi käänama hakati?  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu24. aprill 2014, kell 19:21 (EEST)

IP-aadresside sildistamine

Kui oleks võimalik IP-aadressid Viimaste muudatuste loendis sildiga varustada (igal registreeritud kasutaja saaks tekitada omaenda vastavusnimekirja), siis teeks see muudatuste jälgimise lihtsamaks. Sildi järgi oleks lihtsam ära tunda aadresse, mille all on tehtud asjalikke parandusi ja täiendusi. Või vastupidi, neid mille alt on sigatsetud. See ei tohiks tehniliselt ka keeruline olla. Äkki on keegi sellele juba varem mõelnud? Taavi (arutelu) 25. aprill 2014, kell 19:28 (EEST)

ise olen sama asja mõnda aega mõelnud. Üks lahendus on nt Firefoxi jaoks selline: all laadida add-on: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/vocabulary-highlighter/ ja sealt saab ära märkida IP-d, mis otsides värvuvad nt kollaseks--Bioneer1 (arutelu) 26. aprill 2014, kell 12:34 (EEST)
Firefoxiga on jama see, et ma ei kasuta seda brauserit ja brauseripõhised lahendused üldse ei meeldi mulle. Kohandasin ühte inglise vikis olevat skripti. See töötab Javascripti peal, seega peaks sobima kõigile brauseritele. Vähemalt Chromega igatahes töötab. Skript võimaldab märkida kasutajanimesid või IP-sid taustavärviga. IP-d/kasutajanimed ja värvid saab ise määrata. Nimekirja hoitakse eraldi failis, igal kasutajal on oma nimekirjafail enda kasutajaruumis. Skript on mõeldud Viimaste muudatuste lihtsamaks jälgimiseks, kuid märgistus töötab kõigil lehtedel, sh arutelulehed.
Kui keegi soovib seda skripti kasutada, siis tuleks teha oma kasutaja alla fail common.js (kui seda juba pole). Sinna sisse panna järgmine rida: importScript('User:Cumbril/userhighlighter.js');
Seejärel tekitada oma kasutajaruumi fail userlist.js. Sinna sisse tuleb panna IP-de või kasutajanimede nimekiri; formaat on "IP-aadress":"Värvi kood" (vt formaati minu nimekirjast Kasutaja:Cumbril/userlist.js). Värvide koodid on antud hexina (neid saab vaadata näiteks siit). Eraldajaks on koma.
Näide 1: [1]
Näide 2: [2]
Näide 3: [3] (kõrvalefekt, mis mind ei häiri)
Kasutamine on omal vastutusel. Olen valmis võimalust mööda aitama. Võimalikest vigadest palun teada anda.
Taavi (arutelu) 29. aprill 2014, kell 23:46 (EEST)
tundub, et funktsioneerib. Skripti tööle saamine väga lihtne. Suur tänu--Bioneer1 (arutelu) 30. aprill 2014, kell 21:45 (EEST)

IP-numbri alt tehtud töö kasutajakonto alla üleviimine.

Olen alates 2010. aasta augustist teinud IP-numbri alt vikipeediale kaastööd. Pole nagu otsest vajadust olnud kasutajakontot teha. Kui ma nüüd endale kasutajakonto teeksin, kas ma siis saaksin senitehtud töö IP-numbri alt kasutajakontole üle kanda? 90.191.119.98 2. mai 2014, kell 13:29 (EEST)

Kahe kasutajakonto kaastööd saavad liita bürokraadid, IP ja kasutajakonto liitmist saavad tehniliselt teha arendajad, aga nad ei tee seda pärast 2005. aastat. en:Wikipedia:Changing attribution for an edit. Adeliine 2. mai 2014, kell 15:07 (EEST)
Aga saad panna kasutajalehtedele vastavad teated. Andres (arutelu) 2. mai 2014, kell 15:12 (EEST)

Sisu K-44

Tere. Ma olen jälle uue artikkeli krobelises eesti keeles kirjutanud: Kasutaja:Gwafton/Sisu K-44. Kas tee saate aidata parandata keelt? Tänän palju. --Gwafton (arutelu) 2. september 2013, kell 03:20 (EEST)

Ma unustasin mainida, et artikkeli võib näha inglise keeles siin: en:Sisu K-44. --Gwafton (arutelu) 2. september 2013, kell 10:24 (EEST)

See artikel on nüüd siin: Sisu K-44. Õigekiri on kindlasti väga halb, loodetavasti keegi parandab seda. --Gwafton (arutelu) 22. mai 2014, kell 20:41 (EEST)

Viitamine!

Tere!

Kasutan Eesti vikipeediat ainult selleks, et liikuda õigesse kohta inglisekeelses vikipeedias. Sellepärast, et inglise keelses vikipeedias on praktiliselt iga lause või lõik viidatud ja ma saan minna usaldusväärsetele allikatele. Kuid Eesti vikipeedias sellist asja esineb harva, kui üldse (näiteks Viiruse artikkel), mis muudab selle vaba vikipeedia suuresti mõttetuks väljaspool mõistete tõlkimist. Oleks see entsüklopeedia kirjastatud trükis, siis oleks viidete puudumine arusaadav, kuid see ei ole seda. Kust ma pean teadma, kust see informatsioon on võetud? Kas õhust, aegunud allikast või viimastest teadustöödest? Miks on siin vikipeedias artiklite lugemine ajaraisk, sellepärast, et pead kontrollima inglise keelsest vikist kõik üle? Miks ei taheta teha lihtsaid viiteid?

See on väga hea küsimus. --Gwafton (arutelu) 23. aprill 2014, kell 21:36 (EEST)
On hea teada, et viited kellegi jaoks olulised on. Mul on sageli kirjutajana peas mõte, kas keegi üldse vaevub viiteid vaatama või teen ma tühja tööd. Ilma viideteta saab palju kiiremini kirjutada/tõlkida. Ilmselt see on ka üks põhjus, miks viited vahel panemata jäävad. Taavi (arutelu) 23. aprill 2014, kell 23:52 (EEST)
olen igati selle poolt, et tuleks rohkem viidata. kui vähegi võimalik, yritan nyyd ise kogu aeg viidata, kui midagi lisan. -- Ohpuu (arutelu) 22. mai 2014, kell 23:37 (EEST)
Ma arvan, et eesti Vikipeedia järgib sama arengut kui teised Vikipeediad: esialgu see kasvab, tuleb palju väiksed artiklid viideteta ilma, misjärel kasutajad hakavad parema kvaliteedi tahtma, ja seda pärast kvaliteedinõuded tõusevad liiga kõrgeks, ja lõpuks vanemad kasutajad ei mõista, millepärast ei tule uued kasutajad. :) Gwafton (arutelu) 23. mai 2014, kell 00:20 (EEST)

Muuda/VisualEditor

Praegu on nähtaval raskesti kasutatav "muuda" ja "muuda lähteteksti" on ära peidetud. Kas saab selle vastu midagi ette võtta? Andres (arutelu) 24. aprill 2014, kell 17:21 (EEST)

Äkki pead ka sina VisualEditori ära keelama? Saad seda teha eelistustest vahelehelt Toimetamine.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu24. aprill 2014, kell 18:50 (EEST)
Ma ei oska arvata, miks Sul, Andres nii peaks näitama. Minu kontol on seadistatud VisualEditori eiramine, see tähendab, et on üksainus "muuda", mis viib lähteteksti muutma. Logisin välja, siis nägin mõlemat, nii "muuda" kui ka "muuda lähteteksti". Sama siis, kui teise, seadistamata kontoga sisse logisin. Adeliine 24. aprill 2014, kell 18:53 (EEST)
Siin küll võivad olla ka mingid vahemälu asjad mängus. Minul pakub ka väljalogides üksnes lähteteksti muutmisvõimalust.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu24. aprill 2014, kell 19:18 (EEST)
Osa kaardinuppe läheb nüüd siis peitu, kui aken piisavalt kitsaks teha ning parem- ja vasakpoolsete nuppude vahel liiga vähe õhku jääb. Praegu saab VisualEditori keelata, aga see võimalus ilmselt kaotatakse millalgi ära. Võib-olla saab ka stiililehel selle peitmise suhtes midagi teha. 193.40.10.180 24. aprill 2014, kell 19:31 (EEST)
Minu meelest tuleb VisualEditor üleüldse ära keelata ja vikist igaveseks eemaldada.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu24. aprill 2014, kell 19:52 (EEST)
Selline võimalus minumeelest on, et kui me kogukonnana otsustame, et tahame et VisualEditor oleks primaarne neil, kes selleks seadetes ise soovi avaldavad (opt-in) ja mitte nii, et loomumissoovist peab teatama (opt-out), siis näitame arutelu- ja otsuselehte kuskile kõrgemale ja nad selle alusel määravad tarkvaras vastavalt. Inglise vikis minu arvates tehti nii. Adeliine 24. aprill 2014, kell 20:20 (EEST)
Kui nad nii tegid, küllap siis oli põhjust. Teeme siis hääletuse. Andres (arutelu) 24. aprill 2014, kell 20:54 (EEST)
Nende arutelu- ja hääletusleht on siin. Adeliine 24. aprill 2014, kell 21:14 (EEST)
Siin peaks enne mõtlema. Siselogimata kasutajatel on praegu kaks linki: muuda ja muuda lähteteksti. Esimene avab VisualEditori ja teine senise redaktori. Arvan, et sisselogimata kasutajal/algajal kasutajal on lihtsam kasutada VisualEditori. Kui vaadata Viimaseid muudatusi, siis paljud uued kasutajad kasutavad just VisualEditori. Seega peaks see olema nende jaoks vaikimisi redaktor. Kogemustega kasutajal on lihtsam Eelistustest leida koht, kus VisualEditor välja lülitada kui vastupidi, kogemusteta kasutajal leida koht, kus see sisse lülitada (kahtlane, et ta üldse teab midagi selle olemasolust). Taavi (arutelu) 24. aprill 2014, kell 22:07 (EEST)
Ma arvan, et kogenematu kasutaja valib selle teadmatusest. Andres (arutelu) 24. aprill 2014, kell 23:53 (EEST)
Ja ma arvan, et me peame kiirustama, sest see võib paljud uued kasutajad eemale peletada. Andres (arutelu) 25. aprill 2014, kell 00:02 (EEST)
See on vaieldav. Kui soov on teha mõned parandused teksti sees (ehk see, mida enamus algajatest kasutajatest algul teeb), siis on VisualEditor (VE) lihtsam kui hakata talle tundmatus koodis õiget kohta otsima. Mallide ja viidete korral ei ole VE enam lihtne, kuid neid asju algajad ei kasuta ka. Võiks küsida nende käest, kes kasutavad, miks nad kasutavad. Kas seepärast, et ei oska või on see nende valik. Taavi (arutelu) 25. aprill 2014, kell 00:39 (EEST)
Olen nõus, et mõnda parandust teksti sees on sellega lihtsam teha, aga minu punkt on, et algaja ei tee teadlikku valikut. Pealegi on ekraani ähmastumine ja aeglus frustreerivad. Andres (arutelu) 25. aprill 2014, kell 01:35 (EEST)
Katsetasin veidi. Sisselogimata kasutajal ja vastregistreeritud kasutajal (kellel on linnuke 'keela VE' panemata) on samamoodi teksti sees kõrvuti lingid muuda | redigeeri lähteteksti. Ülal on muuda | muuda lähteteksti. Seega mõlemad redaktorivariandid on lihtsalt leitavad. Mul on just tunne, et Vikipeediat mitte nii hästi tundvad kasutajad võivad eelistada VE-d. Samamoodi nagu Linuxi puhul: kogenud kasutajad eelistavad käsureal toimetada, vähekogenud kasutajad tahavad visuaalset liidest. Mul on internet nii aeglane, et kiiruses pole vahet, kas avada VE või tavaline redigeerimisaken. Taavi (arutelu) 25. aprill 2014, kell 03:13 (EEST)
Nagu juba eile ütlesin, ei pruugi olla mõlemat linki ja kontrollisin ka täna - no ei ole mõlemat redigeerimisviisi olemas.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu25. aprill 2014, kell 10:54 (EEST)
Siis see on vist brauseri vahemälust tingitud. Mina näen alati kaht nuppu - välja logides ja siis, kui luban VE-d eelistustes (Google Chrome). Võib ju ka see olla, et minu brauseri vahemälus säilivad kaks nuppu. Loogiline oleks siiski, et mõlemad nupud on alati olemas, kui eelistustes pole VE keelatud. Taavi (arutelu) 27. aprill 2014, kell 04:01 (EEST)
Katsetasin ka. Minu arust on see täiesti talumatult aeglane ja tülikas ja segane. Ma ei usu kuidagi, et algajal oleks nt linke ja viiteid lihtsam sellega muuta (või kas või õigena alles jätta). --Epp 25. aprill 2014, kell 04:14 (EEST)
Aeglus on paratamatu, sest graafilise liidese laadimine võtab alati kauem aega kui tekstiliidese puhul. See sõltub mingil määral ka arvuti võimsusest/vabadest ressurssidest. Segasus tuleneb harjumatusest, uuele kasutajale on vikisüntaks ka segane. Võtab aega, enne kui mõned harjunud asjad üles leiad. Mina ei leidnudki üles kust pilte saab lisada/vahetada. See-eest mallide redigeerimine on meeldivalt lihtne. Minu meelest praegune olukord, kus igaüks saab valida, kas vajutada muuda või redigeeri lähteteksti, on hea. Opt-ini puhul kaoks VE peitu. Kogenud kasutaja jaoks on tekstiliides alati universaalselt kiirem ja mugavam. Kuid kui me enda eelistuste järgi otsustame, siis see võib olla karuteene algajatele, kes ei tunne end vikisüntaksis kodus, nagu meie. Taavi (arutelu) 25. aprill 2014, kell 05:07 (EEST)
Lingi tegemine on ju keerulisem? Mina igatahes ei viitsinud nii kaua katsetada, et oleks saanud lingi [[Ameerika Ühendriigid|Ameerika Ühendriikide]]. Ja nt minu Operaga polnud ta nõus koostööd tegema. --Epp 25. aprill 2014, kell 06:15 (EEST)
Rohkem klikkimist on vaja lingi tekitamiseks, kuid kui tead, kuidas see käib, siis ei ole midagi keerulist. Lingi puhul: selekteerid sõna, vajutad lingi ikooni, kirjutad ilmuvasse lahtrisse lingi (siis kui sõna kirjutama hakkad, siis pakutakse automaatselt juba Vikipeedias olemasolevaid lehtesid). Siis vajutad tagasinoolt ja ongi valmis. Taavi (arutelu) 25. aprill 2014, kell 06:35 (EEST)
Ei läinud nii, sest mul oli vaja seda teksti ka muuta, mis näha jääb. Seda ei saanudki tehtud. Ilmselt oleks pidanud selle enne lingi panemist õigeks tegema, aga mul oli lihtsam kogu tegevus tühistada. --Epp 25. aprill 2014, kell 07:02 (EEST)
Niipalju kui mina olen näinud VisualEditoriga algajate poolt tehtud linkide muudatusi, on need kõik 100% vigaselt muudetud.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu25. aprill 2014, kell 10:54 (EEST)
Nojah, kui ta juba linki tahab muuta, siis ta päris algaja ei ole. Võib-olla ta üldse ei mõelnudki lingi peale. Aga igatahes selle peale naljalt ei tule, et kui lingis parandada, siis link ei muutu. Ja kontrollida ka ei saa, sellest need vead. Õigupoolest tuleks seda tegijatele öelda. Andres (arutelu) 25. aprill 2014, kell 12:03 (EEST)
Võib-olla siiski täiesti algaja. Mitmeid kordi näinud, et inimene on näinud valet kuupäeva, seda parandanud ja tulemuseks see, et link läheb ühte kohta ja tekst ütleb hoopis midagi muud.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu25. aprill 2014, kell 12:40 (EEST)
Aa, sellest see ongi. Ma mõtlengi, et ta pole üldse aru saanud, et lingiga tegu on. Andres (arutelu) 25. aprill 2014, kell 15:05 (EEST)
Ma arvan, et ta saab aru küll, et see on link, aga ta ei tea, et teksti muudatusega ka link ei muutu ning seetõttu ei taipa ka pärast kontrollida. VE võiks mingit vea- või kontrollteadet selle peale näidata, et kas oled ikka kindel, et link viib sinna ja tekst on selline. Adeliine 25. aprill 2014, kell 15:36 (EEST)
Minu meelest tuleks kõigepealt oodata, kuni valmib VisualEditori juhend. Algaja ei pruugi sellestki aru saada, et redigeerida saab kahel viisil. Ma panen ette keelata VE anonüümsetele kasutajatele seniks, kuni VE on juhenditega kaetud. Ma kardan, et lüüakse lihtsalt käega. Samas, möönan, et on kasutajaid, kelle jaoks VE on intuitiivne ja kes haaravad lennult.
Teiseks, mina tõstsin kisa sellepärast, et mul läks tavalise muutmise nupp üldse ekraanilt ära sinna, kus on vähekasutatavad nupud. Andres (arutelu) 25. aprill 2014, kell 09:22 (EEST)
See tuleb ilmselt sinu mõnevõrra erandlikest brauserisätetest, ma ei tea, kas selle järgi saab joonduda. Aga üks asi, mida veel konsensuse korral muuta saab, on tõsta tavalise redigeerimise nupp ettepoole, inglise Vikipeedias on nii (kui VE sisse lülitada). Siis läheks vastupidi VE nupp peitu, kui nupud ära ei mahu. 90.190.114.172 25. aprill 2014, kell 12:51 (EEST)
Jah, seda kindlasti.
Mul on võib-olla sellepärast nii, et kiri on suureks krutitud. Andres (arutelu) 25. aprill 2014, kell 15:05 (EEST)
Äsja oli jälle hea näide algaja muudatuse kohta: https://et.wikipedia.org/w/index.php?title=Joel_Luhamets&diff=3899205&oldid=3861224 --Epp 26. aprill 2014, kell 11:14 (EEST)

Sarnane veateade on juba olemas, lisasin sinna näitena selle Luhametsa muudatuse: https://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=54947. --WikedKentaur (arutelu) 27. aprill 2014, kell 08:39 (EEST)

Täpselt selle sama lingiasja bug-e leidsin ma vähemalt kolm tükki ükskord, kui otsisin, aga nendega ei tegeleta. Neil arendajatel tundub olema sebimist piisavalt ilma mingi väikse lingijamatagi. Adeliine 27. aprill 2014, kell 11:56 (EEST)
Samas näide, mis oli lehel Krokodillilised, näitab, et kui kasutaja VE-d õigesti kasutab, siis ei pea ta välja uurima, kuidas vikisüntaksis miski käib, VE teeb selle tema eest ära. Taavi (arutelu) 27. aprill 2014, kell 04:17 (EEST)
Peaks küll mainima, et seal pole wikisüntaksiga suurt miskit pistmist, mingi paar päeva varem (kahjuks ma enam ei mäleta millisel lehel) keeras keegi kasutaja lehekülje koodi VE-ga korralikult nässu.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu
Pealegi pole ju välistatud, et see lõpumärgend satub sellisesse kohta, kus ta varasema märgendi kehtivuse enneaegselt ära lõpetab. --Epp 27. aprill 2014, kell 14:33 (EEST)

Kas keegi aitaks hääletust püsti panna? Andres (arutelu) 25. aprill 2014, kell 15:06 (EEST)

Mulle ei ole selge, mille üle tuleks hääletada. Enne oli, et registreeritud kasutajal oleks vaikimisi keelatud. Nüüd, et sisselogimata kasutajal oleks keelatud. Teise variandiga võetaks sisselogimata kasutajatelt üldse VE kasutamise võimalus ära. Ma olen selle vastu, ja selle poolt, et mõlemad nupud oleks olemas. Nuppude asetuse muutmise vastu pole. Taavi (arutelu) 27. aprill 2014, kell 04:01 (EEST)
Kui Sa ütled, et uued kasutajad ei tee teadlikku valikut, siis kas see tuleb sellest, et nad vajutavad nuppu, millele on kirjutatud "Muuda" ja ei taipa vajutada nuppu "Redigeeri lähteteksti"? Sellisel juhul aitaks see, kui "Muuda" avaks tavalise tekstiredaktori ja teine nupp peaks ehk mõne teise nimega olema, mis selgemalt märku annaks, millega tegu on. Taavi (arutelu) 27. aprill 2014, kell 04:11 (EEST)
Minu arust on nii, et kõik sellised asjad, mis teevad headele toimetajatele tüütut tööd juurde, võiksid olemata olla. Neid vigu tuleb iga päevaga juurde. Meil ei ole ju inimesi, kes viimaseid muudatusi vaataks. Keegi peab siis hakkama neid spetsiaalselt jälgima. VE ei saa ju siiski inimeste eest otsustada, kuidas linke teha. Teksti sisse tekib üha rohkem poolikult siniseid sõnu. See on muidugi maitseasi, aga kogenematul kasutajal võib tekkida küsimus, miks on sama otstarbega lingid erinevalt vormistatud. Ja selle peale hakkab ta ehk neid topelt tegema. Viimasel ajal tekibki väga palju topeltlinke (st püstkriipsu taha on tarbetult sama asi uuesti kirjutatud); kas need ongi äkki VEga tehtud? Eks Teele teab paremini, aga oma koolituste tegemise kogemuse põhjal ütlen, et minu meelest ei saa see ka algajale asju lihtsamaks teha. Juhendajale ammugi mitte. --Epp 27. aprill 2014, kell 07:09 (EEST)
Mina arvan, et ei tohi silmaklappidega mõelda ainult nendele kasutajatele, kellel on viieaastane kogemus lähtetekstiga. Kogenematul kasutajal võib ja võib ka mitte tekkida miljon jaburat ja vähem jaburat küsimust, mida kogenud kasutaja arvab, et ta võiks küsida, või vastupidi ei oska üldse oodata. Mina kasutan koolitustel lähteteksti kasti ja selle kohal asuvaid nuppe. Mina näen seda kui nö lähteteksti ja VE ristandit. Vormindamine toimub nuppude abi, aga vikitekst on näha. Adeliine 27. aprill 2014, kell 11:56 (EEST)

Järjekorra muutmisest ja ümbernimetamisest oleks kasu küll. Võiks olla nii, et tavaline redigeerimine on Muuda-nupuga ja see on esimene nupp, ning teine võiks olla "Muuda ekraanil". Siis vähemalt keegi ei sattu kogemata VE-sse.

Muide, tagasinoole olemasolu pole ma seniajani märganud. Andres (arutelu) 27. aprill 2014, kell 16:49 (EEST)

Palun keelata visualeditori kasutamine algajatel ja sisselogimata kasutajatel. Üleüldse oleks parem see kräpp varustada soovitusega, seda mitte kasutada, kui ikka päris täpselt ei tea, kuidas seda kasutada tuleb.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu30. mai 2014, kell 00:00 (EEST)

Thank you for being one of Wikipedia's top medical contributors!

please help translate this message into the local language
The Cure Award
In 2013 you were one of the top 300 medical editors across any language of Wikipedia. Thank you so much for helping bring free, complete, accurate, up-to-date medical information to the public. We really appreciate you and the vital work you do!

We are wondering about the educational background of our top medical editors. Would you please complete a quick 5-question survey? (please only fill this out if you received the award)

Thanks again :) --Ocaasi, Doc James and the team at Wiki Project Med Foundation

Täname, et oled üks Vikipeedia parimaid meditsiinialastest kaastöölistest!

Ravi auhind

2013. aastal kuulusid Sina meditsiiniartiklite 300 parima toimetaja hulka kõikide Vikipeedia keeleversioonide lõikes. Täname Sind, et aitasid Vikipeedia lugejateni tuua tasuta, ülevaatlikku ja asjakohast ning aktuaalset meditsiiniinfot. Me hindame Sind ja Sinu tegemisi meditsiiniartiklite vallas.

Tahaksime teada, milline on meie meditsiiniartiklite parimate toimetajate haridus. Kas oleksid, palun, valmis täitma lühikese (5 küsimusega) küsimustiku? (Palun täida see üksnes juhul, kui said auhinna.)

Mariina 5. mai 2014, kell 10:17 (EEST) alias Простота

Ilusad tänud Kasutaja: https://et.wikipedia.org/wiki/Eri:Kaast%C3%B6%C3%B6/213.184.43.2!
Mariina 5. mai 2014, kell 17:55 (EEST) alias Простота


No one needs free knowledge in Esperanto

There is a current discussion on German Wikipedia on a decision of Asaf Bartov, Head of WMF Grants and Global South Partnerships, Wikimedia Foundation, who rejected a request for funding a proposal from wikipedians from eowiki one year ago with the explanation the existence, cultivation, and growth of the Esperanto Wikipedia does not advance our educational mission. No one needs free knowledge in Esperanto. On meta there has also started a discussion about that decision. --Holder (arutelu) 5. mai 2014, kell 12:57 (EEST)

VisualEditor global newsletter—May 2014

This is a one-time mailing to projects that may need this information. Future newsletters will be available as opt-in only. To receive future newsletters (about one per month), please add your page to the subscribers' list at m:VisualEditor/Newsletter. You're welcome to translate to your language.


Since the last newsletter, the VisualEditor team has mostly worked on the new citation tool, improving performance, reducing technical debt, and other infrastructure needs.

Did you know?

The cite menu offers quick access to up to five citation templates.  If your wiki has enabled the "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" menu, press "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" and select the appropriate template from the menu.

Existing citations that use these templates can be edited either using the "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽" tool or by selecting the reference and choosing the "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽" item in the "Lisa" menu.

Read the user guide for more information.

The biggest change in the last few weeks is the new citation template menu, labeled "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽". The new citation menu offers a locally configurable list of citation templates on the main toolbar. It adds or opens references using the simplified template dialog that was deployed last month. This tool is in addition to the "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽" item in the "Lisa" menu, and it is not displayed unless it has been configured for that wiki. To enable this tool on your wiki, see the instructions at VisualEditor/Citation tool.

Eventually, the VisualEditor team plans to add autofill features for these citations. When this long-awaited feature is created, you could add an ISBN, URL, DOI or other identifier to the citation tool, and VisualEditor would automatically fill in as much information for that source as possible. The concept drawings can be seen at mw:VisualEditor/Design/Reference Dialog, and your ideas about making referencing quick and easy are still wanted.

  • There is a new Beta Feature for setting content language and direction.  This allows editors who have opted in to use the "Keel" tool in the "Lisa" menu to add HTML span tags that label text with the language and as being left-to-right (LTR) or right-to-left (RTL), like this:  <span lang="en" dir="ltr">English</span>. This tool is most useful for pages whose text combines multiple languages with different directions, common on Right-to-Left wikis.
  • The tool for editing mathematics formulae in VisualEditor has been slightly updated and is now available to all users, as the "⧼math-visualeditor-mwmathinspector-title⧽" item in the "Lisa" menu. It uses LaTeX like in the wikitext editor.
  • The layout of template dialogs has been changed, putting the label above the field.  Parameters are now called "fields", to avoid a technical term that many editors are unfamiliar with.
  • TemplateData has been expanded:  You can now add "suggested" parameters in TemplateData, and VisualEditor will display them in the template dialogs like required ones.  "Suggested" is recommended for parameters that are commonly used, but not actually required to make the template work.  There is also a new type for TemplateData parameters: wiki-file-name, for file names.  The template tool can now tell you if a parameter is marked as being obsolete.
  • Some templates that previously displayed strangely due to absolute CSS positioning hacks should now display correctly.
  • Several messages have changed: The notices shown when you save a page have been merged into those used in the wikitext editor, for consistency.  The message shown when you "⧼visualeditor-toolbar-cancel⧽" out of an edit is clearer. The beta dialog notice, which is shown the first time you open VisualEditor, will be hidden for logged-in users via a user preference rather than a cookie.  As a result of this change, the beta notice will show up one last time for all logged-in users on their next VisualEditor use after Thursday's upgrade.
  • Adding a category that is a redirect to another category prompts you to add the target category instead of the redirect.
  • In the "Pildid ja muud failid" dialog, it is no longer possible to set a redundant border for thumbnail and framed images.
  • There is a new Template Documentation Editor for TemplateData.  You can test it by editing a documentation subpage (not a template page) at Mediawiki.org: edit mw:Template:Sandbox/doc, and then click "Manage template documentation" above the wikitext edit box.  If your community would like to use this TemplateData editor at your project, please contact product manager James Forrester or file an enhancement request in Bugzilla.
  • There have been multiple small changes to the appearance:  External links are shown in the same light blue color as in MediaWiki.  This is a lighter shade of blue than the internal links.  The styling of the "Teksti stiil" (character formatting) drop-down menu has been synchronized with the recent font changes to the Vector skin.  VisualEditor dialogs, such as the "⧼visualeditor-toolbar-savedialog⧽" dialog, now use a "loading" animation of moving lines, rather than animated GIF images.  Other changes were made to the appearance upon opening a page in VisualEditor which should make the transition between reading and editing be smoother.
  • The developers merged in many minor fixes and improvements to MediaWiki interface integration (e.g., edit notices), and made VisualEditor handle Education Program pages better.
  • At the request of the community, VisualEditor has been deployed to Commons as an opt-in. It is currently available by default for 161 Wikipedia language editions and by opt-in through Beta Features at all others, as well as on several non-Wikipedia sites.

Looking ahead:  The toolbar from the PageTriage extension will no longer be visible inside VisualEditor. More buttons and icons will be accessible from the keyboard.  The "Kiirklahvid" link will be moved out of the "Lehekülje suvandid" menu, into the "Abi" menu. Support for upright image sizes (preferred for accessibility) and inline images is being developed. You will be able to see the Table of Contents while editing. Looking further out, the developers are also working on support for viewing and editing hidden HTML comments. VisualEditor will be available to all users on mobile devices and tablet computers. It will be possible to upload images to Commons from inside VisualEditor.

If you have questions or suggestions for future improvements, or if you encounter problems, please let everyone know by posting a note at mw:VisualEditor/Feedback or by joining the office hours on Thursday, 19 June 2014 at 10:00 UTC. If you'd like to get this newsletter on your own page (about once a month), please subscribe at w:en:Wikipedia:VisualEditor/Newsletter for English Wikipedia only or at Meta for any project. Thank you! --Elitre (WMF) (talk) 22. mai 2014, kell 20:39 (EEST)

Wikidata mäng!

Magnus Manske tegi Wikidata-mängu! Igaühe enda otsustada, kas võtta seda kui võistluslikku mängu (saab enda skoori teiste mängijatega võrrelda) või Wikidata redigeerimist lihtsustavat jubinat. Mulle isiklikult tundub ta rohkem selle teisena, aga uudishimust vahel skoori ja edetabelikohta vaadata on ka huvitav. Igatahes. Ei pea üldse ära ehmatama, et mingi uue ja võõra Wikidataga peab mässama. Kasutajaliides on inglise keeles, aga reaalselt mängides tulevad igasugused keeleoskused kasuks. Alguses tuleb oma vikikasutajaga sisse logida ja nõustuda, et jubin teeb sinu eest Wikidatasse reaalseid muudatusi. Mängus on kolm alamängu. Üks selline, kus näidatakse kaht kirjet (sisuliselt vikiartikli teksti algust) ja tuleb otsustada, kas need on sama asi või mitte. Kui valida "jah, on sama", teeb jubin sinu eest reaalse muudatuse Wikidatasse, et kirjed liita (noh, et eri vikide seotud artiklid oleksid ühes pundis, mitte kahes). Teine mäng on, kus tuleb otsustada, kas kirje, mida näidatakse, räägib inimesest või mitte. Kinnitava otsuse korral lisab jubin Wikidatas kirje juurde märgendi "inimene". Eitava nupuvajutuse korral ei juhtu midagi ja võetakse ette järgmine. Kolmandas mängus tuleb otsustada, kas näidatav isik on nais- või meessoost. Kõigis kolmes mängus on kasutada kolm nuppu: liitmise mängus "sama", "ei tea", "erinevad", inimese määramise mängus "inimene", "ei tea", "ei ole inimene", soo määramise mängus "mees", "ei tea", "naine". Kui kirjed on võõras keeles või muidu kahtlased, tuleb julgelt vajutada "ei tea", sest pigem jätta Wikidatasse reaalne muudatus tegemata, kui teha see valesti. Magnus kirjutab ise natuke oma mängu kohta. Ja usutavasti täiendab ta seda veel tulevikus. Proovige vähemalt, mulle meeldib! Adeliine 23. mai 2014, kell 00:13 (EEST)

TuleTulemine 2014

Minuga võttis hetk tagasi ühendust murelik Ants Johanson. Laulupeo korraldajad olid arutanud, et kogu tänavuse tuleteekonna koordineerimist ja jäädvustamist oleks hea vikis teha, nii et kõik asjaosalised üle Eesti saaksid lehekülge täiendada ja hiljem oleks andmed kenasti ühes kohas võtta. Mõeldud-tehtud - sündis leht Laulu- ja tantsupeo TuleTulemine 2014. Keegi lahke inimene (ma ei viitsi ajaloost järele vaadata, kes, ja see polegi tähtis) pani artiklile kustutamismärgise. Pidasime nüüd siis Johansoniga pikema telefonivestluse maha. Selgitasin ja ta nõustus, et ega see lehekülg niisugusel kujul päris entsüklopeediaartikkel ei ole. Kuigi lõpuks võiks tuleteekonna kirjeldus ning osalejate ülevaade mingis vormis ka entsüklopeedilist huvi pakkuda, siis kui nad oleksid teadnud, et vikimootori saab iseoma serverisse üles panna, oleksidki nad seda tõenäoliselt teinud. No aga nüüd on nii, nagu parasjagu välja kukkus: inimesi on kutsutud Vikipeedias lehekülge täiendama, see leht on olemas ja link laiali jagatud. Küsimus on, kuidas teha nii, et laulupeo tegijatel sest pisikesest valearvestusest jama ei tekiks ja samal ajal saaks ka Vikipeedia reeglid täidetud. Iseenesest on sõbralik suhtumine Vikipeediasse ju tore ja kõik võiksid omavahel läbi saada. Pakun välja järgmise lahenduse: 1) Mõni admin tõstab sellesinase lehekülje kas kellegi asjaosalise enda nimeruumi või Vikipeedia nimeruumi, jätab praeguse nime alla suunamise ja las see tegevus seal siis käib. Laialijagatud link toimib, artiklite nimeruumis on kah kõik korras ja puhas (v.a üks pisike suunamisleht), inimesed õpivad vikit kasutama, äkki teevad hiljem mujal ka kaastööd. Laulupidu saab korraldatud ja kõik on rõõmsad. 2) Vikipedistid (nt Teele ja Eva ja kes iganes) arutavad laulupeolistega need teemad läbi, olgu siis siin üldarutelus või artikli arutelulehel, õpetavad ja abistavad ja patsutavad ja edaspidi on kõik hästi. 3) Et ka need tegelased õnnelikud oleks, kes minu kasutajanime nähes üleni täpiliseks lähevad ja liigselt erutuvad, login mina nüüd enast jälle välja ja rohkem teemat ei torgi. Mina laulupittu kuidagi ei puutu ja laulda ei oska, nii et ärge seda teemat minuga seostage. Ma lihtsalt nõustusin natuke abistama. Laske nüüd käia ja rääkige omavahel. --Oop (arutelu) 28. mai 2014, kell 21:31 (EEST)

Kui nii, siis nii. Arvan, et võime küll teha nii, nagu ette paned. Või siis ka jätta lehekülg paigale, kustutusmärkus ära võtta ning tulla asja juurde tagasi pärast laulupidu ja vaadata siis, kas seal on midagi, mida alles jätta või kuhu seda tõsta.
Iseasi, mida inimesed selle lehekülje juures õpivad, loodetavasti mitte seda, kuidas edaspidigi Vikipeediat oma ürituste koordineerimiseks kasutada. Pikne 28. mai 2014, kell 22:50 (EEST)
Iseenesest sellest lehest võib asja saada küll, aga see vajab suures osas ümber kirjutamist. Minugi poolest me võime eesti rahvuskultuuri promoda, aga mitte päris sellisel moel. Halvim asi praegu on massilised tekstisisesed lingid Vikipeediast välja.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu28. mai 2014, kell 23:13 (EEST)

Artiklisse tulevate linkide (s.t siselinkide) parandamine

(Info on siia üle toodud artikli "humoresk" arutelust)

Kui teed artikli, siis palun kontrolli sissetulevaid linke. Palun paranda lingid seal, kus mõeldakse muusika [= humoresk] mõistet. Andres (arutelu) 22. mai 2014, kell 08:59 (EEST)

linkide parandamist ei pea ma enne eriti mõttekaks, kui tehakse mõni (pool)automaatne programm/skript, mis näitab veakohad kätte. (Praegu tegelikult juba on beetaversioonis variant, kus lingile kursorit viies, näitab ta ära märksõna esimese lause.) Kui tulevad uued artiklid, siis lähevad niikuinii lingid jälle paigast. Eeskujulik oleks muidugi vähemalt algulgi lingid korda teha, aga ma ei viitsi seda eelmainitud põhjustel--Bioneer1 (arutelu) 23. mai 2014, kell 09:24 (EEST)
Siis parem ära tee üldse. Teised pole Sinu koristajad. Teistel kulub niigi Sinu tehtud asjade Vikipeedia-kõlbulikuks muutmiseks rohkem aega kui Sul artiklite tegemiseks. Siselinkide point ongi selles, et need viivad õigesse artiklisse. --Epp 26. mai 2014, kell 02:09 (EEST)
Ma olen Epuga nõus.
Sa mõtled seda, et Sa ei tee korda sellepärast, et niikuinii tehakse valed lingid? Võidakse teha küll, aga kui artikkel on olemas, siis juhtub seda vähem. Andres (arutelu) 26. mai 2014, kell 14:24 (EEST)
Ma olen nõus, et artikli tegijal on üsna lihtne sissetulevaid linke kontrollida ja see oleks tõhusam viis võrreldes sellega, kui mitu teist (kindluse mõttes noh) kasutajat neid peaksid kontrollima või jääks üldse kontrollimata ja teadmata tulevikus neid juhuslikul märkamisel parandataks. Aga samas ei saa selleks sundida, nagu millekski muuks ei saa sundida, ega hukka mõista. Igaüks tegutseb oma parima äranägemise järgi, kogu Vikipeedia on mõeldud üles ehitamiseks üksteise kaasabil ning on lõputu hulk detaile, mida eeskujulik kaastööline peaks teadma ja rakendama, ja lõputu hulk kitsaskohti Vikipeedias, millega peab tegelema. Saab paluda ja ettepanekuid teha, kui need ei aita, saab ise tegutseda asja parandamiseks. Mina väga tihti lihtsalt unustan neid kontrollida, ma ei arva, et teised siis minu järel koristavad, nad lihtsalt jätkavad Vikipeedia ehitamist sealt, kus mul mis iganes põhjusel pooleli jäi. Adeliine 26. mai 2014, kell 14:55 (EEST)
Noh, jutt polnudki niivõrd ainult neist linkidest. Jah, kedagi ei saa kohustada, ega vist keegi kunagi ei saa kedagi millekski kohustada. Muidugi teeme me kõik vigu, kas siis kogenematusest, oskamatusest või hajameelsusest, aga enamasti ei toodeta sihilikult jama ja vähemalt püütakse teiste arvamus ära kuulata. Eriti kui inimene on nõus administraatoriks hakkama, veelgi enam, lausa ise korduvalt ennast selleks pakub, eeldan mina küll, et ta on valmis ka selle ühiselt tehtava asja kvaliteedi eest mingi vastutuse võtma, või vähemalt teiste arvamusega arvestama. Jah, muidugi jätkab keegi sealt, kus kellelgi teisel pooleli jäi. Aga kui põhi on kõlbmatu, oleks lihtsam uuesti alustada. Miks peab siis hommikust õhtuni tuimalt vorpima, teatmeteoseid ja nüüd juba ka infokatalooge ilma kaasa mõtlemata ümber kirjutama (näiliselt ümber sõnastades, aga pigem moonutades). --Epp 26. mai 2014, kell 15:24 (EEST)

Minu meelest on Vikipeedia algusest peale nii, et artikli looja aukohus on sissetulevaid linke kontrollida. See on üks kõige olulisemaid asju üldse, sest kui lingid on valed, siis on viki veresooned umbes. Muidugi juhtub, et keegi unustab linke kontrollida või ei on kogenematu ja ei oska. Mina ka mõnikord ei jaksa linke korda teha, aga siis tuleb abi paluda, kui nii on.

Kui artikli looja ei tee korda, siis peavad teised tegema korda nii ruttu kui võimalik, sest lingid lihtsalt ei tohi valed olla, see on minu meelest isegi tähtsam kui artiklite sisu. Neid on meil väga vähe, kes sellega viitsivad tegelda. Ma teeksin kõik korda, aga mulle käib üle jõu üksi teha. Andres (arutelu) 27. mai 2014, kell 19:18 (EEST)

Administraatoriõiguste äravõtmine kasutajalt Bioneer1?

(Info on siia üle toodud artikli "humoresk" arutelust)

Ma ei ma tahaksin teha hääletuse Bioneerilt administraatoristaatuse äravõtmiseks. Kas keegi aitaks seda korraldada? Andres (arutelu) 27. mai 2014, kell 19:18 (EEST)

Andrese ettepanekut tuleb tõsiselt võtta. Kui Viki kogukond nõnda tahab, siis tuleb mu administraatoriseisund peatada--Bioneer1 (arutelu) 28. mai 2014, kell 21:46 (EEST)
Arvan, et hääletus võiks olla administraatoriksvalimise kordushääletus, samade tingimustel. Nii nagu siin Vikipeedia_arutelu:Administraatorid juttu oli ja mille hääletamiseni me ei jõudnudki. Kui selles osas on konsensus, siis ei pea hakkama ennem selle üle hääletama. Taavi (arutelu) 28. mai 2014, kell 22:48 (EEST)

Lisan/kopeerin/tuletan meelde siia tõdemuse, mis sai korra juba kirja pandud, aga, vara vist? ;-) ~ Pietadè (arutelu) 28. mai 2014, kell 23:52 (EEST)
Iga-aastane administraatoristaatuse taaskinnitamine
... on kasutusel näiteks Itaalia Wikipeedias... ~ Pietadè 30. detsember 2013, kell 12:28 (EET)

Ma arvan, et seda pole tarvis teha. Hääletus tuleb korraldada ainult vajaduse korral. Andres (arutelu) 2. juuni 2014, kell 07:42 (EEST)

‎CommonsDelinker

Nüüd on hakatud massiliselt pilte ümber nimetama. Kas piltide asendamist kuidagi nii ei saaks teha, et see viimaseid muudatusi ei reostaks? --Epp 2. juuni 2014, kell 01:00 (EEST)

Anda CommonsDelinkerile botistaatus? Adeliine 2. juuni 2014, kell 01:47 (EEST)
Nojah, selles ongi asi, et asendamist võiks ju boti staatuses teha, aga äravõtmine peaks nähtavale jääma. Mina olen tavaliselt seda jälginud ja püüdnud alati kohe uue pildi panna. --Epp 2. juuni 2014, kell 01:58 (EEST)

Media Viewer and your wiki

...


See on ehk küll selline asi, mille keelamist tasub kaaluda. Sisselogimata lugejad näevad pilte nüüd ainult sellega. Pildilehekülg laadib märgatavalt aeglasemalt ning kirjeldus, autor jm tulevad nähtavale alles siis, kui pilt ise on ära laadinud. Redigeerimise ja arutelu kohta märksa keerulisem üles leida. Eestikeelse kirjelduse puudumisel näidatakse võimalike kirjelduste seast vaid ingliskeelset. Ja Commonsi piltide juures on litsentside ja mõnede muude märkuste eestikeelsed kirjeldused nüüd praktiliselt ligipääsematud, kui tegu pole just sisseloginud kasutajaga, kes on kruttinud oma Commonsi sätteid. 90.190.114.172 25. aprill 2014, kell 12:51 (EEST)

Jah, tõepoolest. Ma ka avastasin praegu, et ta oli mul automaatselt tööle hakanud. See ei tee tõesti midagi paremaks. --Epp 26. aprill 2014, kell 05:18 (EEST)
Seda ei saa sisseloginud kasutajad ka oma eelistustes välja lülitada. Kuid üks võimalus sellest mööda minna on teha paremklõps pildi peal ja valida teises sakis avamine. Siis näeb pilti vana moodi. Taavi (arutelu) 26. aprill 2014, kell 06:04 (EEST)
Saad küll ära võtta. Vali eelistuste alt "Ilme" ja failide alt võta linnuke ära (Kasuta uut meediafailide vaatamise vahendit). --Epp 26. aprill 2014, kell 06:11 (EEST)
Aitäh! Sealt ma poleks osanud otsida :) Taavi (arutelu) 26. aprill 2014, kell 06:19 (EEST)

Reminder

...

Please turn it back.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu26. aprill 2014, kell 09:57 (EEST)
Ma kardan, et sellest ei aita. Me peame neile ütlema, mis viga on, ja korraldama kogukonna hääletuse. Andres (arutelu) 26. aprill 2014, kell 10:42 (EEST)
Selle peale küsin, et miks meie siin peame olema katsejänesed. Vaata vahelehte 'beeta' ja näed, et nende funktsioonide kasutajaid on meil ühe käe sõrmedel kokku lugeda ja siis piinatakse kõiki.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu26. aprill 2014, kell 11:04 (EEST)
Muidugi. Ma kahtlustan, et nad panevad selle käima sellepärast, et muidu vaevuta tagasisidet andma. Nii on varem tehtud. Andres (arutelu) 26. aprill 2014, kell 11:31 (EEST)
Võib siin samas küsida, kas keegi on uue pildivaaturi keelamise vastu ja jõuda konsensusele võib-olla ilma hääletuseta. 90.190.114.172 26. aprill 2014, kell 11:36 (EEST)
Nojah, aga ei tea, kas nad seda sel kujul arvestavad. Andres (arutelu) 26. aprill 2014, kell 18:04 (EEST)

Mulle on minu arust öeldud nii siin kui ka inglise vikis, et ära palun pane pildi alla oma nime. et see info, kes on foto autor ja mis litsents on, on ju siis näha, kui klikkida pildile ja allapoole kerida. Hetkel ma ei näe mitte mingit infot. kuidas siis Wikimedia minu kui foto autori õigusi kaitseb, kui autori nimi jääb kuhugi ei tea kuhu? ma arvan, et ma olen kohustatud oma nime oma tehtud foto alla kirjutama ka eesti ja inglise vikis, sest nii on vähemalt mingil määral info autori kohta kättesaadav. Ave Maria (arutelu) 9. mai 2014, kell 20:02 (EEST)

Minu meelest autori nimi on näha, selles uues vaates isegi allapoole kerimata. 193.40.10.181 14. mai 2014, kell 23:05 (EEST)
Huvitav, kas viimase kommentaari kirjutaja seda kribukirja tõesti viitsib otsida ja lugeda, kui on vaja kuskile pilti... Ave Maria (arutelu) 14. mai 2014, kell 23:07 (EEST)
Mina näen nime tavalises suuruses. See uus vaade pole küll suurem asi, aga mis puudutab konkreetselt autori nime leidmist, siis see on minu meelest isegi lihtsam, kuna see on kerimata näha ja kerimata on vähe muid tähelepanu hajutavaid kirju. 193.40.10.181 14. mai 2014, kell 23:21 (EEST)
Autori valitud litsents on ka kenasti arusaadav, ei pea kuskile edasi liikuma? Ave Maria (arutelu) 14. mai 2014, kell 23:24 (EEST)
Ei, litsentsitingimused olid enne lihtsamini leitavad. Aga see küsimus peab leidma mingi elegantsema lahenduse. Me ei hakku ju nüüd ometi ka litsentsitingimusi pildiallkirja lisama. 193.40.10.181 14. mai 2014, kell 23:30 (EEST)
Ei jää ju muud üle. Ja SVG-diagrammide puhul on asi veel eriline keemia.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu12. juuni 2014, kell 08:17 (EEST)

Ma ei tea, kas keegi seda MediaViewerit tahab kasutada või mitte, aga tegelt tahaks, et algatataks pöördumine, et see asjandus vaikimisi oleks maha võetud. Ja lisatagu ka variant, et selle saaks globaalselt maha võtta. Täielik needus on ju käia läbi mitusada wikit ja see igal pool seadetest maha võtta. Muidu tuleb vist teha soovitus - keelata brauseris javascript.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu11. juuni 2014, kell 05:27 (EEST)

Ei ole sel MediaVieweril häda midagi. Ivo (arutelu) 11. juuni 2014, kell 11:43 (EEST)
On küll häda. Kui sa muidugi ennast piinata tahad, siis kasuta, aga miks ma pean sellest kräpist lahti saamiseks mitmeid tunde oma aega kulutama? Ma taha seda globaalselt kasutusest eemaldada.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu11. juuni 2014, kell 16:24 (EEST)
Mulle see ka ei meeldi. Kas ei saaks teha nii, et lisatakse see eelistustesse. Siis saab igaüks valida, kas tahab seda või mitte. --Tiia (arutelu) 12. juuni 2014, kell 00:25 (EEST)

Ingliskeeles tehakse küsitlustki [4] meil siin pannakse niisamuti tööle. Sa saad selle eelistustes maha võtta. Aga kui sisse ei logi, siis mitte. Eriti rõvedaks läheb asi siis kui sa peaksid telefoniga juhuslikult mingi 100 megase pildi otsa komistama. Mind võtab asi vanduma, aga kui nad sellega midagi ette ei võta, siis on kaks varianti: kas käin 367 wikit läbi ja keelan igal pool ära või siis järgin soovitust ning installin taaskord Greasemonkey ja teen skripti "$(function(){mw.mmv=null;});" (ilma jutumärkideta) või "$(function(){$('.image').off();});" (taas ilma jutumärkideta). Muidugi lihtsaim viis on javascript ära keelata, aga siis ei tööta ka näiteks navigeerimismallide kokkuklappimine.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu12. juuni 2014, kell 08:06 (EEST)

Logod ja autoriõigus

Organisatsiooni logo on ilmselgelt osa organisatsiooni sümboolikast, sest selle esmane eesmärk ja kasutusviis on organisatsiooni sümbolina. See tähendab, et selle kohta kehtib autoriõiguse seaduse § 5 "Intellektuaalse tegevuse tulemused, millele käesolevat seadust ei kohaldata" lõige 5: "riigi ametlikele sümbolitele ja organisatsioonide sümboolikale (lipud, vapid, ordenid, medalid, märgid jne)". Kiiresti ja valesti lugemise vältimiseks rõhutan, et lõikes on kaks eraldiseisvat punkti: riigi sümbolid ja organisatsioonide sümboolika. Jutt ei ole riiklikest organisatsioonidest, jutt on riigist ja organisatsioonidest. Selle kohaselt kehtib autoriõigus endiselt eraisikute sümboolika kohta (nt perekonnavapid), aga organisatsioonide logod ja lipud, omavalitsuste medalid jms on vabad. Nende kasutamine võib olla piiratud muude seadustega (nt Eesti lipu seadus ja Tartu linna tunnustuste avaldamise kord), kuid mitte autoriõigustega. Järelikult võib neid Vikipeedias vabalt pruukida. --213.184.43.2 2. juuni 2014, kell 18:49 (EEST)

See on tõenäoliselt mõnevõrra keerulisem ning loe kui aeglaselt tahes, tuleb seda seaduselõiget tõlgendada. Minu meelest pole selles sõnastuses selge, et silmas ei peeta (vaid) riigi organisatsioone. Peale selle on mulle aastate eest autor.ee-st öeldud, et kaubamärgina kasutatavad graafilised teosed võivad olla autoriõigusega kaitstavad. Leidub ka ühe juristi kirjatükk, mille järgi korporatiivne sümboolika kahtlemata on autoriõigusega kaitstav. Veel leian kavandatava AutÕS seletuskirjast võrdluse, mille järgi peetakse silmas kas ainult või peaasjalikult riiklikke organisatsioone.
Praegu teadaoleva põhjal minu meelest pole kaugeltki selge, et igasuguste organisatsioonide igasugune sümboolika on autoriõiguse kaitseta ning meil pole alust logode juures seda väita. Kel jaksu ja võimalusi, võib püüda selle seduselõikega seonduvat veel selgitada, aga see, mida siin väidetakse, tõenäoliselt ikkagi õige pole. Selgitada võiks eeskätt seda, millised organisatsioonid on riigi organisatsioonid. Minu jaoks on veel segane, kuidas autor saab lahutamatutest isiklikest õigustest ilma jääda, kui tema teost hakatakse kasutama ametliku sümboolikana. Pikne 4. juuni 2014, kell 11:05 (EEST)

Piltide saatmine Commonsist eesti vikipeediasse

Kuidas saata pilte Commonsist eesti vikipeediasse? Üks võimalus on salvestada oma arvutisse ja siis sealt eesti vikisse üles laadida. Kuid fotodel on sageli hulk andmeid küljes (kaamera jne.), mida nimetatakse EXIF-andmeteks ja praktika näitab, et minul lähevad need sedasi kaduma. Kas mingi potiga saaks nad ümber tõsta? Taivo 4. juuni 2014, kell 01:06 (EEST)

Commonsis töötabki juba selline bot. Piltidele tuleb panna külge mall Move to et.wiki. Sellest on siinsamas arutelus ülalpool olnud juttu, kui Sa Commonsis adminiks said. Adeliine 4. juuni 2014, kell 01:55 (EEST)
Kahtlustan, et EXIF läheb sul kaotsi seepärast, et kasutad piltide avamiseks Microsofti tarkvara (näiteks Windows Photo Viewerit). Muide, ka näiteks Picasa kaotab suure hulga infot ära.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu4. juuni 2014, kell 05:50 (EEST)

Teksti autorikaitse

Tõesti lugesin enda arvates korralikult läbi juhendi, reeglid ja KKK. Leidsin autorikaitse kohta infot seoses logodega, aga tavaline tekst? Mis reeglid sellele kehtivad? Lihtsalt keeldu ei saa ju olla, kuna igaljuhul kasutatakse alati kuskilt saadud infot, raamatust vms. Ümberjutustus algsest tekstist? Kui jah siis kas mingi norm olemas, et kui palju muudetud vms.? – Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas Annihileeruja (arutelukaastöö) 7. juuni 2014.

Autorikaitse all on sõnastus, mitte mõtted ja faktid. Seetõttu võib igasuguseid allikaid refereerida või ümber jutustada (koos viitega), kuid tuleb ümber sõnastada. Kindlat normi ei ole, kuid tuleb püüda väljendada oma sõnadega. Kui on tungiv vajadus säilitada algne sõnastus, siis kasutada jutumärke. Andres (arutelu) 8. juuni 2014, kell 10:28 (EEST)

Kasutajanime muutmine

Soovin kasutajanimeks võtta JessicaElisabeth. Kas see oleks sobiv?

Jah, ma teen ära. Andres (arutelu) 16. juuni 2014, kell 13:56 (EEST)
Saad kasutada vana salasõna. Eesti vikipeedias kaob Sul vana konto ära, mujal jääb alles. Andres (arutelu) 16. juuni 2014, kell 14:01 (EEST)
Tehtud. Andres (arutelu) 16. juuni 2014, kell 14:04 (EEST)

Veel üks kasutajanime muutmine

Palun ka, et mu kasutajanimi muudetaks. Uus võiks olla Pärtel Toompere . Pärtel Toompere (arutelu) 16. juuni 2014, kell 18:51 (EEST)

Teen ära. Pea siis neidsamu asju silmas. Tee endale ka vanale nimele konto. Andres (arutelu) 16. juuni 2014, kell 19:30 (EEST)

The Wikipedia Library

Edastab teadet:
The Wikipedia Library has free signups available for British Newspaper Archives and Keesing's World News Archives. Credo is offering 200 new accounts and JSTOR 400 new accounts. Medical editors can sign up for BMJ and Cochrane. Other accounts available for Questia, HighBeam, and Oxford University Press. Sign up!, koos vastavate linkidega. ~ Pietadè (arutelu) 20. juuni 2014, kell 21:10 (EEST)

Thank you for being one of Wikipedia's top medical contributors!

Palun abi minupoolse tõlke-versiooni üle vaatamisel, nii palju kui mina aru saan peaks sellest mingisugune vikipeedia mall tulema. 5. mai 2014, kell 10:17 (EEST)

Artiklite arutelude toimetamine/vormistamine

TÄPSUSTUS: MINA EI ALUSTANUD SEDA ARUTELU SIIN EGA SELLISE PEALKIRJA ALL. --Epp 10. juuli 2014, kell 22:35 (EEST)

See on selline moonutamine, millest ma räägin. Siit jääb arusaamatuks, kelle poole ma pöördun. Ilma minult luba küsimata ei tohi minu nime all sõna võtta. --Epp 10. juuli 2014, kell 22:35 (EEST)

Palun ära toimeta arutelusid. Teiste eest ei saa otsustada, mis pealkirja all nad oma arvamust avaldavad. --Epp 7. juuli 2014, kell 06:47 (EEST)

Arutelud ei ole pühad ja puutumatud. Ma arvan, et arutelusid tuleks kindlasti toimetada, et artikli nõrkused jms oleksid inforägastikus paremini märgatavad. Eriti oluline on aruteludesse siselinkide panemine, kui nt on pealkirja puhul võimalikud rööpvormid (See võimaldab arutelu leida "Lingid siia"-funktsiooni kaudu), samuti aegunud/parandatud info eemaldamine. --Bioneer1 (arutelu) 7. juuli 2014, kell 10:14 (EEST)
Nt selle Epu ennistatud redaktsiooni [5] võiks taastada--Bioneer1 (arutelu) 7. juuli 2014, kell 10:20 (EEST)
Kui Sa öeiad, et mõni kommentaar on jama, ei tohi Sa sellegipoolest kommentaaris muudatusi teha. Küll aga võid kehva kommentaari järele uue kommentaari kirjutada. Või juhtuda tähelepanu, et link x oli vigane, õige on link y (loomulikult oma kommentaari sees)...--Juhan121 (arutelu) 11. juuli 2014, kell 22:40 (EEST)
Mina igatahes ei ole nõus sellega, et minu öeldut teise konteksti tõstetakse (seda on juhtunud) või sellele oma äranägemise järgi vigaseid pealkirju pannakse. Siselinke on mõtet spetsiaalselt panema hakata ainult siis, kui nende järgi oleks hea midagi üles leida. --Epp 7. juuli 2014, kell 10:32 (EEST)

Mida selle asjaga siis nüüd teha? Keegi ei jaksa järel käia ja kontrollida, mida aruteludes toimetatakse. Minu arvates ei tohi teistele sõnu suhu panna, sealhulgas tagantjärele taandeid (või liigendust või mida iganes) muuta. Kui ka on valesti läinud, on see algse kirjutaja enda asi seda parandada, kui ta tarvilikuks peab. --Epp 9. juuli 2014, kell 17:25 (EEST)

Ei tea, minu meelest see pole tingimata halb, kui mõnes pikas arutelus erinevad teemad erinevate pealkirjadega eraldada. Lühemates aruteludes pole eriti mõtet. Aga tagantjärele lisatud pealkirjad peaks siis tõesti olema võimalikult neutraalsed ja üldsõnalised, mitte lähtuma pealkirja lisaja vaatenurgast või tema poolt esitatavast (lisa)küsimusest, kuna see tõesti muudab konteksti, kuhu (ka varasemad!) vastused paigutuma peavad. Bioneer, kui sa ei saa päris täpselt aru, kas uus pealkiri on kõigi seniste vastuste jaoks kindlasti õige, siis palun jäta arutelu parem nii nagu on.
Aga see, kas siselinke on tarvis, võiks küll igal juhul jääda kirjutaja enda otsustada. Hiljuti lisasid sa, Bioneer, kuskil ühte minu kommentaari lingi, mis viitas vale asja juurde. Pikne 9. juuli 2014, kell 18:23 (EEST)
Minu meelest on põhiline probleem see, kui seda tegevust ei saa usaldada ja tekib tohutult lisatööd iga näpuliigutuse kontrollimisega. --Epp 9. juuli 2014, kell 18:42 (EEST)

Keegi ei jõua ju jälgida, mida ja kuidas toimetatakse. Kas peaks kõik muudatused aruteludes lihtsalt tühistama? Meelevaldselt, ilma aru saamata ja kaasa mõtlemata ei tohi selliseid asju teha. See on põhimõtteline küsimus ja puudutab kõiki inimesi, kes kunagi mõnes arutelus on sõna võtnud. Minu meelest on enesestmõistetav, et teiste öeldut ei saa suvaliselt tagantjärele muuta. --Epp 10. juuli 2014, kell 21:06 (EEST)

Minu meelest on (eriti pikemate) arutelude liigendamine täiesti aktsepteeritav. Ma oleks nagu mingis muukeelses Vikipeedias näinud varianti, kus lisatud vahepealkirjad on tähistatud, nii et on näha, et need on lisatud n-ö toimetaja poolt... Aga ma ei näe selleks vajadust, kui vahepealkiri on sisuliselt korrektne. Kui ei ole, siis saab parandada. Teisest küljest – eestikeelses VP-s on kindlasti mõtestatumaid tegevusi kui arutelude parandamine. --Morel (arutelu) 10. juuli 2014, kell 22:21 (EEST)
Aga kui tagantjärele liigendab keegi, kes ei tea, millest räägiti? Me ei saa ju lasta igal inimesel oma suva järgi asju ümber tõsta. Kuidas saab keegi teiste mõtteid lugeda? Lihtsam on selle juurde jääda, et nii ei tehta. Minu meelest on see absurdne, et keegi teine hiljem minu juttu võib tundmatuseni moonutada. --Epp 10. juuli 2014, kell 22:31 (EEST)

Ingliskeelses Vikipeedia arutelulehtede kohta käivates reeglites en:Wikipedia:Talk_page#Editing_comments on lause: The basic rule—with some specific exceptions outlined below—is that you should not edit or delete the comments of other editors without their permission.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu11. juuli 2014, kell 00:29 (EEST)

Arutelu tekstide muutmine kindlasti, aga kas see puudutab ka vahepealkirjade lisamist arutelu paremaks liigendamiseks?--Morel (arutelu) 11. juuli 2014, kell 00:46 (EEST)
Arutelude säilitamine kaotab mõtte, kui ei selgu, kus, miks ja mis asjaoludel midagi öeldi (pealegi puudub kindlus, kas ikka öeldi seda, mis nüüdseks kirjas). Lisatud pealkirjad, mis silma jäid, olid pealegi keeleliselt vigased. See on vana lugu, et taandeid valeks parandatakse. Kui parandaja aru ei saa, miks kirjutaja just nii on oma jutu paigutanud, pole tema asi seda muuta. --Epp 11. juuli 2014, kell 22:27 (EEST)
Kui inimene kirjutab midagi, ja allkirjastab selle omakäeliselt templiga, on selle muutmine ju võltsimine. Pole mõeldav, et keegi minu digiallkirjastatud dokumendis parandusi hakkab tegema ja allkiri pärast seda ikka veel kehtib. Arvan, et on lubamatu tõsta teiste ütlusi suvalisse kohta ümber, nii et see mõjub ilma adressaadi ja kontekstita nagu poolearuline jutt. Minu kommentaare on kasutaja Bioneer1 korduvalt nii mujale kopeerinud. See on minu jaoks sama nagu allkirja võltsimine või teise inimese nime all esinemine. Eks võib ju olla juhtumeid, kus mõne ilmse vea parandamine on mõeldav, aga seda saab teha ainult keegi, kes saab aru, millest arutelus räägitakse. Päev läbi Bioneer1 sabas käimine ja kontrollimine käib lihtsalt üle jõu. Pealegi reostab see viimaseid muudatusi, nagu ka mõttetute paranduste tegemine. --Epp 11. juuli 2014, kell 22:27 (EEST)
Kus on nüüd kõik need inimesed, kes alati inglise viki eeskujust tahavad lähtuda? --Epp 11. juuli 2014, kell 22:27 (EEST)
See, et teiste teksti ei muudeta, peaks kõigil niigi selge olema. Puuduva pealkirja lisamine aga küll probleem olla ei saa. Toon näite: kui keegi minu kasutaja arutellu uuel teemal midagi kirjutab ja ei oska samas oma teksti uue teema alla tõsta, siis lisan selle kohale ise pealkirja ja proovigu vaid keegi mögiseda. Tulenevalt paljude võimetusest sellega hakkama saada, olen kunagi sinna isegi vastava märkuse lisanud, mis selle eest hoiatab. Küll peab aga olema väga selge ja mõjuv põhjus millegi hilisemaks kohendamiseks.
See, et Vikipeedias on pikemad arutelud raskesti jälgitavad, on juba ammu kõneainet pakkunud ning selle on püütud ka lahendusi otsida. Seni pole aga mingit väga asjalikku lahendust välja ilmunud. Seega peaks igaüks ise selle eest hea seisma, et arutelu selget struktuuri hoida.
Üldse on see arutelu siin pehmelt väljendades raskesti mõistetav. Millest see probleem kerkis? Milles see täpselt seisneb? Mis üldse toimub?
Ivo (arutelu) 11. juuli 2014, kell 22:25 (EEST)
Oma arutelus võid teha oma äranägemise järgi jah. Aga probleem kerkis sellest, et Bioneer1 "toimetab", "küljendab", teisaldab ja kustutab teiste kirjutatud juttu meelevaldselt. --Epp 11. juuli 2014, kell 22:29 (EEST)

Lugesin reegleid ja mina saan nii aru, et aruteludele vahepealkirjade panemine ja sektsioonideks jagamine on üldjuhul lubatud. Küll aga on öeldud, et kui toiming põhjustab arvatavalt vaidluse, siis on parem enne muudatuse tegemist arutada asja lõimele aluse pannud autoriga. Bioneer1 võiks hoiduda nende arutelude toimetamisest, mille autor(id) on märku andnud, et nad ei soovi toimetamist. Taavi (arutelu) 12. juuli 2014, kell 02:00 (EEST)

Kas sa neid muudatusi üleüldse vaadanud oled? Ja kas sa oled tähele pannud, et kommentaaride sisu ja mõtet on muudetud? Või kasvõi seda, et aastal 2005 postitatud küsimustele vastamine aastal 2014 on natike nagu hiljaks jäänud? Ja seda ka, et kui ma ikka põhimõtteliselt mingeid sõnu arutelulehel ei lingi, siis sinna ka linki lisada ei tohi. Jne. Jne.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu12. juuli 2014, kell 02:29 (EEST)
Ma ei saa nüüd hästi aru, kas sa pole nõus minu tõlgendusega reeglitest või sellega, et Bioneer1 peaks mitte toimetama nende autorite arutelusid, kes kisa tõstavad? Taavi (arutelu) 12. juuli 2014, kell 07:18 (EEST)
Ma olen nõus sellega, et aeg ajalt vajavad arutelud toimetamist ning aeg ajalt ka kustutamist. Kuid üldjuhul tuleks sellest hoiduda. Juhendit kuidas ja mismoodi täpselt erinevatel puhkudel tegutseda olla ei saa, sest kõiki võimalikke ettetulevaid juhtumeid ette näha pole võimalik. Samuti on vikipeedias ka reegel, et kui sa tunned, et reeglid on millelegi takistuseks, siis riku kõiki reegleid. Meil siin ongi otseses mõttes anarhia.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu12. juuli 2014, kell 08:26 (EEST)
Üldiselt ma ka ei poolda arutelude tagantjärgi muutmist (see käib siis nn liigendamise ja vahepealkirjade panemise kohta, sisu ei tohiks üldse muuta). (Täpsustus: ma pooldan liigendamist ja pealkirjade lisamist, kui see teeb arutelu selgemaks. Kuid tavaliselt on sellel mõte siis, kui arutelu on aktiivne. Kui arutelu on juba aastaid tagasi välja surnud, siis ei ole sel suurt mõtet.) See ei paista lihtsalt väga tulemusliku tegevusena. Kommenteerisin küsimust lihtsalt reeglite vaatenurgast, sest arutelus kerkis küsimus reeglitest ja mind huvitavad Vikipeedia reeglid. Bioneeri tehtud muudatusi pole vaadanud. Muidu selline tähelepanek, et kui keegi nõuab alguses teistelt reeglite järgimist ja siis hiljem ütleb, et reeglid polegi olulised, siis see pole just väga järjekindel :) Taavi (arutelu) 13. juuli 2014, kell 06:21 (EEST)
Kui see reeglite rikkumise reegel ongi mõnigate sinu arusaamatute toimingute aluseks, siis tõlgendad reeglit minu meelest valesti. Selle reegliga ei taheta anda mõista, et reegleid ei peaks olema, see pigem laiendab kõiki olemasolevaid reegleid. Kui seda reeglit rakendad, siis peaksid ka teistele põhjendama, miks nii teed või peaks olema ilmne, miks reeglist möödaminek oli antud juhul hea. Pikne 14. juuli 2014, kell 22:52 (EEST)

Kui on hädasti tarvis toimetada (ma ei kujuta küll ette, mis olukord see peaks olema), siis tuleks algatada arutelu. Kui arutelus osalenud inimesed ei vasta, ei tohiks nende juttu puudutada. Muutmise õigus saab olla ainult mõnel inimesel, keda usaldatakse, näiteks siis administraatoril. Praegu on nii, et absoluutselt iga muudatus tuleb üle vaadata, kas keegi on mulle appi tulnud? Need, kes ei vaata, ei saa ju arvamust avaldada. Niigi mitte keegi viimaseid muudatusi ei vaata, ja Bioneeri eksitavad ja mõttetud "parandused" ummistavad viimaste muudatuse lehe. Ei ole nii, et liigendus, pealkirjad, lingid ja muu on pisiasjad. Liigendatakse ju eksitavalt, pealkirjad on meelevaldsed ja vigased, lingid viivad täpsustuslehele või valesse kohta, teisaldatakse valesse kohta, inimeste teksti sisse kirjutatakse omal äranägemisel midagi. See on ju võltsimine. --Epp 12. juuli 2014, kell 09:06 (EEST)

  • Nõus kõigega, mis Epp ja Juhan121 kirjutasid. Teiste kirjutatud arutelusid muuta ei tohi, kaasa arvatud taanet, pealkirju jne. Põhimõtteliselt võiksid kasutajad arutelude struktuuri hoidmise nimel ära õppida taandamise ja vajadusel punktide (nagu siin) ja ka oma kommentaaride lisamise. -Mardus (arutelu) 14. juuli 2014, kell 11:06 (EEST)