Mormoonid

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Viimse aja pühade liikumine)
 See artikkel räägib mormoonidest; usundi kohta vaata artiklit Mormoonlus

Joseph Smith, Jr.Jane ManningBrigham Young
Philo FarnsworthMarie OsmondStephenie Meyer
Dieter F. UchtdorfHarry ReidMitt Romney
Tuntud mormoone
Joseph Smith, Jr. · Jane Manning · Brigham Young
Philo Farnsworth · Marie Osmond · Stephenie Meyer
Dieter F. Uchtdorf · Harry Reid · Mitt Romney
Suurema mormoonide arvuga riigd
 USA u 6,59 miljonit
 Mehhikou 1,42 miljonit
 Brasiiliau 1,35 miljonit
 Filipiinidu 746 000
 Tšiiliu 585 000
 Peruuu 578 000
 Argentinau 445 000
Salt Lake Temple Salt Lake Citys

Mormoonid on Ameerika teise suure ärkamise (American Second Great Awakening, 18001870) ajal Joseph Smithi rajatud usundi, mormoonlusega seotud usuline ja kultuuriline rühm. Enamik mormoone kuulub Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kirikusse (edaspidi: VAP-i kirik), vähem on teiste iseseisvate kirikute liikmeid. On ka palju iseseisvaid või mittepraktiseerivaid mormoone.

Mormoonide kultuurilise mõju kese on Utah' osariigis. Põhja-Ameerikas on rohkem mormoone kui ühelgi teisel mandril, ehkki enamik mormoone elab väljaspool Ameerika Ühendriike. Mormoonid on arendanud välja tugeva ühismeeletunde, mille põhijooned tulenevad nende õpetusest ja ajaloost. Nad pühendavad palju aega ja vahendeid teenimisele oma kirikus ning paljud noored mormoonid langetavad valiku teenida täisaeg äsjapöördunu misjonil. Mormoonide tervise-eeskirjad keelavad alkohoolsete jookide, tubaka, kohvi, tee ja muude sõltuvust tekitavate ainete kasutamise. Nad kalduvad olema väga perekesksed ning neil on tugev side põlvkondade vahel ja kaugemate sugulastega. Mormoonide range karskuskoodeks keelab abielueelsed seksuaalsuhted ja nõuab kindlat truudust abielu kestel.

Mõnikord seostatakse mormoone polügaamiaga (mitmikabieluga), mis oli eristavaks tunnusjooneks paljudele varastele mormoonidele; 1890. aastal ütles aga VAP-i kirik sellest lahti ning järgmise 15 aastaga see lakkas. Tänapäeval praktiseerivad polügaamiat üksnes VAP-i kirikust lahku löönud mormooni fundamentalistid.

Enamik mormoone teadvustab end kristlastena, ehkki mõni nende tõekspidamine läheb kristluse peavoolust lahku. Mormoonid usuvad piiblisse ja pühakirja teistesse tekstidesse, nagu Mormoni Raamat. Neil on ainulaadne vaade kosmoloogiale ja nad usuvad, et kõik inimesed on Jumala hinge lapsed. Mormoonid usuvad, et Jumala juurde naasmiseks tuleb järgida Jeesus Kristuse eeskuju ja võtta vastu tema lunastus kindlate usuliste kommete, nagu ristimise kaudu. Nad usuvad, et volitus sooritada eelnimetatud usulisi kombeid taastati Joseph Smithi kaudu ning et nende kirikut juhivad elavad prohvetid ja apostlid. Mormoonide usu keskmeks on uskumus, et jumal räägib oma lastega ja vastab nende palvetele.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

VAP-i kiriku liikmete arv hakkas kiiresti kasvama pärast II maailmasõda ja kahekordistus iga 15–20 aasta järel.[1] 1996. aastaks elas väljaspool USA-d rohkem mormoone kui USA-s.[2] Kõige rohkem on USA-s mormoone Utah' osariigis, kus 68% osariigi rahvastikust on mormoonid. 2012. aasta seisuga oli maailmas umbes 14,8 miljonit mormooni,[3] kellest umbes 57% elas väljaspool USA-d,[4] 2018. aasta seisuga oli mormoone 16 118 169.[5]

VAP-i kiriku liikmed maailma riikides[muuda | muuda lähteteksti]

VAP-i kiriku liikmed maailmas (2009)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Armand L. Mauss (1994), The angel and the beehive: the Mormon struggle with assimilation, lk 92; "Building a bigger tent: Does Mormonism have a Mitt Romney problem?", The Economist, 25. veebruar 2012 (Ainuüksi 2010. aastal kasvas kiriku liikmeskond 400 000 uue liikme võrra, kaasarvatud usuvahetajad ja vastsündinud)
  2. Todd, Jay M. (märts 1996). "More Members Now outside U.S. Than in U.S." News of the Church. Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kirik. Vaadatud 22. juulil 2013.
  3. "2012 Statistical Report for 2013 April General Conference".
  4. 2011. aastal elas kiriku 14,4 miljonist liikmest ligikaudu 6,2 miljonit USA-s "Facts and Statistics: United States". LDS Newsroom. Detsember 2011. Vaadatud 22. juulil 2013.
  5. "2017 Statistical Report for 2018 April General Conference".