Venemaa keisririigi sõjaministrite loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Venemaa keisririigi sõjaministrite loend on loetelu Venemaa Keisririigi Sõjaministeeriumi juhtidest alates ministeeriumi asutamisest aastal 1802 kuni 1917. aasta Veebruarirevolutsioonini. Aastatel 1802−1815 oli ametis maavägede minister.

Venemaa keisririigi maavägede ministrid 1802−1815[muuda | muuda lähteteksti]

Nr Ametisse astumise aasta Kuupäev Ametist lahkumise aasta Kuupäev Pilt Nimi Eluaastad Auaste Märkused
1
1802
8. september 13. jaanuar Orest Kiprensky 055.jpg Sergei Kuzmitš Vjazmitinov
1744−1819
jalaväekindral
2
1808
13. jaanuar 1. jaanuar Arakcheev Alexey Andreevich.jpg krahv Aleksei Andrejevitš Araktšejev
1769−1834
suurtükiväekindral
3
1810
20. jaanuar
1812
24. august Barclay de Tolly (Dawe).jpg Michael Andreas Barclay de Tolly
1761−1818
jalaväekindral
1812
24. august 12. detsember Gorchakov Alexey Ivanovich.jpg vürst Aleksei Ivanovitš Gortšakov
1769−1817
kindralleitnant (a-st 1814 jalaväekindral) Kohusetäitja. Ministeeriumi nimi muudeti 1815. aastal ümber sõjaministeeriumiks

Venemaa keisririigi sõjaministrid 1815−1917[muuda | muuda lähteteksti]

Nr Ametisse astumise aasta Kuupäev Ametist lahkumise aasta Kuupäev Pilt Nimi Eluaastad Auaste Märkused
4
1815
12. detsember 6. mai George Dawe - Portrait of Pyotr P. Konovnitsyn.jpg Pjotr Petrovitš Konovnitsõn
1764−1822
jalaväekindral
5
1819
6. mai 14. märts Meller-Zakomelskiy.jpg parun Pjotr Ivanovitš Möller-Zakomelski
1755−1823
suurtükiväekindral
6
1823
14. märts 26. august Tatischev Alexandr Ivanovich.jpg krahv (a-st 1826) Aleksandr Ivanovitš Tatištšev
1763−1833
jalaväekindral
7
1827
27. august 26. august Chernyshov Alexander.jpg krahv (a-st 1841 vürst, a-st 1848 hiilguslik vürst) Aleksandr Ivanovitš Tšernõšov
1785−1857
ratsaväekindral Ministeeriumi direktor kuni 1832
8
1852
26. august 17. aprill Vasily Andreevich Dolgorukov.jpg vürst Vassili Andrejevitš Dolgorukov
1804−1868
ratsaväekindral
9
1856
17. aprill 16. mai Nikolai Sukhozanet.PNG Nikolai Onufrijevitš Suhhozanet
1794−1871
suurtükiväekindral
10
1861
16. mai 21. mai Милютин, Дмитрий Алексеевич.jpg krahv (a-st 1878) Dmitri Aleksejevitš Miljutin
1816−1912
kindralleitnant (a-st 1866 jalaväekindral)
11
1881
22. mai 1. jaanuar Wannowsky Pjotr Semjonowitsch.jpg Pjotr Semjonovitš Vannovski
1822−1904
kindralleitnant (a-st 1883 jalaväekindral) Ministeeriumi direktor kuni 01.01.1882
12
1898
1. jaanuar 7. veebruar Kuropatkin Alexey Nikolaevich.jpg Aleksei Nikolajevitš Kuropatkin
1848−1925
kindralleitnant (a-st 1900 jalaväekindral)
13
1904
11. märts 21. juuni Sakharov Viktor Viktorovich (by Burelli).jpg Viktor Viktorovitš Sahharov
1848−1905
kindralleitnant
14
1905
21. juuni 11. märts Rediger Alexandr Fedorovich.jpg Aleksandr Fjodorovitš Rediger
1853−1920
kindralleitnant Ministeeriumi direktor kuni 15.07.1905
15
1909
11. märts 13. juuni Vladimir A. Sukhomlinov.jpeg Vladimir Fjodorovitš Suhhomlinov
1848−1926
ratsaväekindral
16
1915
13. juuni 15. märts Alexei Polivanov.jpg Aleksei Fjodorovitš Polivanov
1855−1920
jalaväekindral Ministeeriumi direktor kuni 10.09.1915
17
1916
15. märts 3. jaanuar Dmitry Shuvaev.jpg Dmitri Saveljevitš Šuvajev
1854−1937
jalaväekindral
18
1917
3. jaanuar
1917
28. veebruar Belyaev, Mikhail Alekseyevich (1863-1918)01.jpg Mihhail Aleksejevitš Beljajev
1863−1918
jalaväekindral

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]