Vend (film 1997)

Allikas: Vikipeedia
"Vend"
"Брат"
Žanr põnevik
Režissöör Aleksei Balabanov
Peaosades Sergei Bodrov juunior
Viktor Suhhorukov
Maria Žukova
Aasta 1997
Riik  Venemaa
Järgnev "Vend 2"

Vend (vene "Брат") on 1997. aastal valminud vene film. Filmi lavastas Aleksei Balabanov ja peaosalist mängib Sergei Bodrov juunior.

Film esilinastus 17. mail 1997 Cannes'i filmifestivalil. Filmi toodeti väikese eelarvega, umbes 10 000-20 000 USA dollarit.

Film sai 1990. aastatel turumajandusele üle mineval Venemaal populaarseks, kuna kirjeldas hästi toonaseid Venemaa probleeme peale Nõukogude Liidu lagunemist - kasvav kuritegevus, vaesus, noorte rahulolematus, lagunevad perekonnad. Kuid filmi peategelasest väljendus, et isegi rasketel aegadel on veel lootust.

Filmi edu ja vaatajate tungival soovil otsustati toota filmile ka järg, mis valmis 2000. aastal.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Äsja demobiliseeritud esimese Tšetšeenia sõja veteran Danila Bagrov saabub oma kodulinna Priozerski, kus ta satub rock-bänd Nautilus Pompiliuse muusikavideo filmimisel kaklusesse turvamehega ja vahistatakse. Miilitsaülem Kolja, kes oli Danila isa klassivend, laseb ta vabaks tingimusel, et Danila leiab endale nädalaga töö. Kodus otsustab Danila ema ta saata Peterburi, kus Danila vanem vend Viktor on väidetavalt edukas.

Danila sõidabki Peterburi, kuid vennaga kokku saada tal ei õnnestu. Selle asemel kohtub ta noore narkomaani Kati ja kodutu tänavakaubitseja Hoffmaniga (hüüdnimega "Sakslane"), kelle ta päästab katusepakkuja käest, kellelt ta revolvri varastab.

Viktor on aga palgamõrvar tänavanimega "Tatarlane" (Татарин), kes on aga muutumas liiga iseseisvaks, mis on vastumeelt tema ülemusele Kruglõile. Kruglõi annab Viktorile töö tappa maffiaboss "Tšetšeen", kuid kui Viktor küsib liiga palju raha, käsib Kruglõi oma käsilastel teda jälgida. Lõpuks jõuab Danila ka Viktori juurde. Viktor ütleb, et Peterburi on liiga provintsilik, ning ta plaanib natuke raha koguda ja siis Moskvasse kolida, kuna kogu võim on seal.

Et vältida avastamist, otsustab Viktor saata Tšetšeeni tapma enda asemel Danila. Ta annab Danilale raha, et ta saaks Peterburis korteri ja uued riided hankida, ning valetab, et Tšetšeen on temalt raha välja pressinud. Danila rendibki Sakslase abiga kesklinnas kommunaalkorteri, kus ta valmistab relvale plastpudelist ja õlifiltrist summuti ning tikutoosi peturaketi. Märganud turul Tšetšeeni koos ihukaitsjatega, õnnestub Danilal tal ta tappa, kuid teda märkavad kaks Kruglõi käsilast. Danilal õnnestub nende eest aga põgeneda, hüpates tänaval kaubatrammi, lastes ühe neist maha.

Hiljem saab Danila kokku trammi juhi Svetaga, kellega ta alustab afääri, kuigi Sveta on abielus. Lisaks läheb ta ka koos Katiga pidutsema.

Ühe oma mehe kaotuse pärast vihane ja et Viktor kasutas mõrva täideviimiseks välist abi, annab Kruglõi Viktorile uue töö - korterireid tema käsilastega. Aimates lõksu, annab Viktor uuesti töö üle Danilale. Danila läheb koos Kruglõi meestega korterisse kohale, kuid nende sihtmärki ei ole seal. Samal ajal toimub neist korter ülevalpool pidu, kus kohal on mitmed tuntud vene rokkmuusikud. Noor raadiodirektor Stepan, ajanud korteri sassi, tuleb kogemata valesse korterisse, ning jääb nende juurde vangi. Ka Nautilus Pompiliuse laulja Vjatšeslav Butuzov tuleb peaaegu samasse korterisse, kuid Danila läheb temaga koos õigesse korterisse. Danila tuleb alla korterisse tagasi, kus ta avastab, et Kruglõi mehed on juba nende sihtmärgi maha lasknud ja valmistuvad ka Stepani tapma, kuid Danila seepeale tapab nad mõlemad, ning Stepani abiga veab ta laibad Smolenka luteri kalmistule, kus Sakslane nad maha matab.

Üks Kruglõi käsilastest Danilat kodu juures tappa, kuid laseb mööda ning Danila tapab ta. Ta läheb Sveta juurde, kus avastab, et vahepeal külastas Svetat Kruglõi oma meestega, kes ta läbi peksid ja vägistasid. Seepeale helistab Danila taksofonist Viktorile. Samal ajal on Kruglõi oma meestega Viktori juures, kui Viktor võtab vastu, kutsudes Danila enda juurde raha järele. Aimates olukorra tõsidust, ostab Danila kommunaalkorteri purjus naabrilt jahipüssi koos kõigi padrunitega. Danila saeb püssi lühemaks, tehes sellest kärbiku ja läheb Viktori juurde.

Hiilides märkamatult korterisse sisse, õnnestub Danilal Kruglõi koos kahe käsilasega tappa. Viimasel laseb tal minna, käskides tal oma jõuku hoiatada, et tapab igaühe, kes tema vennale häda teeb. Too ütleb Danilale, et Viktor andis ta üles. Danila annab Viktorile andeks, ning annab talle natuke raha, saates ta koju Priozerski ema juurde ja miilitsasse tööle. Danila ise otsustab Moskvasse minna. Ta läheb enne Sveta juurest läbi, et ta endaga kaasa võtta, kuid Svetal on parasjagu kodus tema vägivaldne mees Paša. Danila tulistab Pašat kärbikust jalga, kuid Sveta tormab hoopis Pašale appi, ei ole nõus Danilaga kaasa minema, käskides tal ära minna ja enam mitte tagasi tulla. Danila läheb uuesti Sakslase juurde, kellega ta filosofeerib linna üle. Sakslane väidab, et linn on "tume jõud" - tugevad, kes linna tulevad, muutuvad nõrgaks. Danila pakub Sakslasele raha, kuid Sakslane keeldub seda vastu võtmast, öeldes "Mis venelasele hea, see sakslasele surm." Lisaks külastab Danila ka Kati, kes on tema lahkumise suhtes ükskõikne, kuid Danila annab talle ikkagi raha. Filmi lõpus kõnnib Danila mööda lumist teed, hääletades veoauto peale, et minna Moskvasse.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]