Varvokronoloogia

Allikas: Vikipeedia
Sarnased varvid eri läbilõigetes

Varvokronoloogia ehk varvomeetria on vanuse määramine, mis põhineb viirjärvesetetena kujunenud viirsavi varvide loendamisel ja korreleerimisel. Varvokronoloogia abil saab määrata viirsavi kuhjumist, kiirust, millega mandriliustik taandus, jääjärvelise keskkonna ajalist kestust ning sette absoluutset vanust [1].

Varvokronoloogia koostamiseks tuleb mõõta viirsavi varvid, selle nii heledad kui ka tumedad kihid, ning koostada graafik. Graafiku kõverad näitavad aastakihtide suhtelist paksust ning kõveraid korreleeritakse omavahel nende kujude põhjal. Kui mitmes läbilõikes on varvide paksuste intervallide muutused samad, siis järelikult pärinevad need samast ajast ning on ühevanused.

Kui niimoodi kõrvutada eri läbilõikeid, siis saab koostada pika ajarea – kronoloogia, mis hõlmab rohkemat kui ühte läbilõiget.

Varvokronoloogiat on kasutatud näiteks Billingeni katastroofi toimumise aja määramisel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti Entsüklopeedia, 2006. Viirsavi. http://entsyklopeedia.ee/artikkel/viirsavi1. Viimati vaadatud 30.10.2016.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Bakhmutov, V.; Zagnii, G.; Karukäpp, R. 1987. Paleomagnetism and varvometry of varved clays in Estonia and Leningrad district. In: Punning, J. -M., Ivanova, I., Kind, N. & Chichagova, O. (eds.), New Data in Quaternary Geochronology. Moscow: Nauka.