Variautor

Allikas: Vikipeedia

Variautor (inglise keeles ghostwriter) on isik, kes on palgatud kirjutama ilu- või aimekirjandust, ajakirjandust, kõnesid või muid tekste, mille autorina esineb ametlikult keegi teine. Kuulsused, ettevõtjad, poliitikud ja teised palkavad sageli variautoreid kirjutama või toimetama nende elulooraamatuid, mälestusi, ajakirjaartikleid või muid publikatsioone.

Tavaliselt on variautori ja ametliku autori vahelises lepingus konfidentsiaalsust nõudev punkt, mille järgi kohustub variautor anonüümseks jääma. Vahel tänavad ametlikud autorid või kirjastajad ilmunud teostes variautoreid näiteks "taustauuringute" või "panuse andmise" eest. Mõnikord aga on ametliku autori nimi raamatu kaanel kesksel kohal ning selle all väiksemalt variautori nimi (näiteks Tom Clancy romaanide puhul). On ka raamatuid, mille on täielikult kirjutanud variautorite kollektiivid, esinedes ühise pseudonüümi all.

Variautorsust esineb ka muudel loomingulistel aladel. Näiteks on heliloojad palganud variautoreid enda eest muusikat kirjutama. Näiteks Wolfgang Amadeus Mozart kirjutas variautorina muusikat oma jõukate toetajate nime all, samuti esineb seda nähtust tänapäeva popmuusikas. Kujutavas kunstis tuleb samuti ette, et teose kallal töötavad assistendid, kuid autor on üks kunstnik (seda praktiseeris näiteks Andy Warhol).