Vanimate ettevõtete loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Raeapteeki võib pidada Eesti vanimaks ettevõtteks

Vanimate ettevõtete loend loetleb vanimad seniajani tegutsevad ettevõtted. Nimekirjast on välja jäetud ülikoolid, valitsusasutused ja usuorganisatsioonid.

Paljude ettevõtete puhul on küsimuseks, millist aastat võib pidada firma asutamisajaks. Pankrotistumised, ülesostmised ja liitumised raskendavad kõik päritoluaasta leidmist. Näiteks Stora alustas söekaevandusena tegutsemist 1288. aastal ja alles 710 aastat hiljem ühines Stora Ensoks, mis on tänaseks arenenud suureks puidu- ja paberitööstuseks. Aga näiteks USA tööstusteenuste ettevõte Harsco võib oma asutamisajaks pidada aastat 1742. Nimelt alustas sel aastal tegevust firma Taylor-Wharton, mille tootevalikus olid ka suurtükikuulid George Washingtoni armee jaoks. Harsco ise omandas aga Taylor-Whartoni alles 1953. aastal.

Probleeme on isegi vanimaks ettevõtteks peetava Kongō Gumiga (株式会社金剛組, Kabushiki Gaisha Kongō Gumi), mis on tegutsenud enam kui 1400 aastat. Prints Shotoku tõi Koreast Kongō perekonna liikmed Jaapanisse, et nad ehitaksid budistliku Shitennoji templi, mis seniajani püsti seisab. Ettevõte sattus 2006. aastal majandusraskustesse ja kuulus likvideerimisele, kuid osteti enne ära Takamatsu korporatsiooni poolt. Enne seda oli ettevõttes üle saja töötaja ja aastakäive ulatus 7,5 miljardi jeenini (üle 700 miljoni krooni). Ettevõtte viimane president oli Masakazu Kongō, asutajaperekonna 40. põlvkonnast. 2006. aasta detsembris jätkas ettevõte tegevust Takamatsu omanduses.

Rohkem kui 200 aastat tegutsenud ja veel praegugi asutajaperekonna kontrolli all olevad ning finantsiliselt heas seisus ettevõtetest kuuluvad paljud klubisse Henokiens, mille osaliste arv on praegu 40[1]. Nimi pärineb piiblitegelaselt patriarh Eenokilt, kes elas maa peal 365 aastat ja läks seejärel ilma suremata otse taevasse. Mingit majanduslikku tuge klubiliikmed üksteisele ei osuta.

2009. aastal tegi üks Jaapani ettevõte uuringu enda andmebaasi kuulunud 1 975 620 firma asutamisaastate kohta[2]. Leiti 21 666 ettevõtet, mis on tegutsenud üle saja aasta[3]. Vastavalt Korea panga andmetele on üle 200 aasta vanuseid ettevõtteid Saksamaal 837, Hollandis 222 ja Prantsusmaal 196. 89,4 protsendil ettevõtetest, mille eluiga ületab 100 aastat, on tööl vähem kui 300 inimest[4].

Vanimate ettevõtete loend[muuda | muuda lähteteksti]

578–1099[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
578 [1] Kongō Gumi Flag of Japan.svg Jaapan Ehitus Ehitanud näiteks Ōsaka linnuse 16. sajandil.
705 [2] Keiunkan Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
717 [3] Hōshi Ryokan Flag of Japan.svg Jaapan Hotell SPA Ettevõtet juhib 46. põlvkond.
717 [4] Koman Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
803 [5] Stiftskeller St. Peter Flag of Austria.svg Austria Restoran
886 [6] Royal Mint Flag of the United Kingdom.svg Suurbritannia Müntide vermimiskoda
970 [7] Nakamura Shaji Flag of Japan.svg Jaapan Ehitus
1000 [8] Goulaine Flag of France.svg Prantsusmaa Veinitööstus Lossmuuseum. Omab haruldast liblikakollektsiooni, müüb veine.
1000 [9] Marinelli Flag of Italy.svg Itaalia Valukoda 20 töötajaga kellade valukoda, kellest viis on endiselt Marinelli perekonna liikmed.
1009 [10] Sakan Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
1024 [11] Shumiya Flag of Japan.svg Jaapan Religioossed kaubad
1040 [12] Weihenstephan Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1044 [13] Wieliczka soolakaevandus Flag of Poland.svg Poola Soolakaevandus Nüüd tegutseb muuseumina
1050 [14] Weltenburger Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1074 [15] Affligem Flag of Belgium (civil).svg Belgia Õlletehas
1075 [16] Takahan Flag of Japan.svg Jaapan Hotell

1100–1199[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1120 [17] Zum Roten Bären Flag of Germany.svg Saksamaa Hotell
1123 [18] Taferne Flag of Austria.svg Austria Hotell
1131 [19] Hofbrauhaus Arolsen Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1136 [20] Aberdeeni sadam Flag of the United Kingdom.svg Suurbritannia Sadam
1141 [21] Barone Ricasoli Flag of Italy.svg Itaalia Veinitööstus Itaalia veinikasvandus. Peamiselt kasvatatakse viinamarju, väiksemal määral ka oliive.
1141 [22] Sudo Honke Flag of Japan.svg Jaapan Sake-tootja
1160 [23] Tsuen Flag of Japan.svg Jaapan Tee-tootja
1180 [24] Araya Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
1184 [25] Kikuoka Chinese Medicine Flag of Japan.svg Jaapan Ravimtaimed
1189 [26] Ito Tekko Flag of Japan.svg Jaapan Metallitööstus
1191 [27] Goshobo Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
1191 [28] Okunobo Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
1192 [29] Yoshinoya Irokuen Flag of Japan.svg Jaapan Hotell

1200–1299[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1203 [30] Angel & Royal Flag of the United Kingdom.svg Suurbritannia Hotell
1211 [31] Schloss Vollrads Flag of Germany.svg Saksamaa Veinitootmine
1239 [32] Interlakeni hotell Flag of Switzerland.svg Šveits Hotell
1246 [33] Sanct Peter Flag of Germany.svg Saksamaa Hotell
1265 [34] Budvar Flag of the Czech Republic.svg Tšehhi Õlletehas
1268 [35] Aldersbacher Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1270 [36] Hirter Flag of Austria.svg Austria Õlletehas
1270 [37] Frapin Flag of France.svg Prantsusmaa Konjak
1288 [38] Stora Enso Flag of Finland.svgFlag of Sweden.svg Soome-Rootsi Paberi- ja puidutööstus 1288. aastal alustas Stora tegutsemist söekaevandusena, 710 aastat hiljem ühines Stora Ensoks.
1295 [39] Barovier&Toso Flag of Italy.svg Itaalia Klaasitööstus

1300–1349[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1300 [40] Kuchlbauer Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1300 [41] Orso Grigio Flag of Italy.svg Itaalia Hotellindus
1300 [42] Toftaholm Flag of Sweden.svg Rootsi Hotell
1304 [43] Pilgrim Haus Flag of Germany.svg Saksamaa Hotell
1308 [44] Aktienbrauerei Kaufbeuren Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1311 [45] Notoya Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
1314 [46] Garley Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1314 [47] Zum Riesen Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1318 [48] Brauhaus Sion Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1318 [49] Rats Apotheke Hildesheim Flag of Germany.svg Saksamaa Ravimitööstus
1319 [50] Sankogan Flag of Japan.svg Jaapan Ravimitööstus
1326 [51] Richard de Bas Flag of France.svg Prantsusmaa Paberitööstus Kõrgekvaliteedilise paberi tootja.
1328 [52] Augustiner Bräu Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1328 [53] Kremnica Flag of Slovakia.svg Slovakkia Müntide vermimine
1329 [54] Kanbukuro Flag of Japan.svg Jaapan Kontiitriäri
1333 [55] Oettinger Beer Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1334 [56] Gmachl Flag of Austria.svg Austria Hotell
1335 [57] Karthäuserhof Flag of Germany.svg Saksamaa Veinitööstus
1337 [58] Maruya Flag of Japan.svg Jaapan Miso-tootja
1340 [59] Brand Flag of the Netherlands.svg Holland Õlletehas
1341 [60] Hohe Lilie Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1342 [61] Schloss Eggenberg Flag of Austria.svg Austria Õlletehas
1346 [62] Goldene Gans Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1346 [63] Takata Flag of Japan.svg Jaapan Tekstiilitööstus
1349 [64] Shiose Flag of Japan.svg Jaapan Kontiitriäri

1350–1399[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala Märkused
1350 [65] Schmidberger Flag of Austria.svg Austria Sepikoda
1352 [66] Gewandhaus Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1354 [67] Zum Weinberg Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1363 [68] Franziskaner Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1364 [69] Löwen Apotheke Flag of Germany.svg Saksamaa Apteek
1366 [70] Stella Artois Flag of Belgium (civil).svg Belgia Õlletehas
1369 [71] Torrini Flag of Italy.svg Itaalia Juveelitööstus Algselt turviste valmistaja rüütlitele, hiljem juveelitöökoda.
1375 [72] Al Cappello Rosso Flag of Italy.svg Itaalia Hotell
1378 [73] Einbecker Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1380 [74] Gastagwirt Flag of Austria.svg Austria Hotell
1380 [75] Roter Hahn Flag of Germany.svg Saksamaa Hotell
1383 [76] Löwenbräu Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1385 [77] Antinori Flag of Italy.svg Itaalia Veinitööstus 19. põlvkonna veinitootja.
1386 [78] Riegele Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1389 [79] Engel Flag of Switzerland.svg Šveits Apteek
1390 [80] Goldener Adler Flag of Austria.svg Austria Hotell
1394 [81] Allgäuer Brauhaus Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1396 [82] Gaffel Kölsch Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1397 [83] Spaten Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1398 [84] Schnupp Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1399 [85] Hotel Stein Flag of Austria.svg Austria Hotell

1400–1449[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Koduleht Ettevõte Päritolumaa Tegevusala
1405 [86] Ratskeller Bremen Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1405 [87] Schlenkerla Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1410 [88] Schremser Flag of Austria.svg Austria Õlletehas
1412 [89] Zum Goldenen Sternen Flag of Switzerland.svg Šveits Restoran
1413 [90] Zum Stachel Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1415 [91] Raeapteek Flag of Estonia.svg Eesti Apteek
1417 [92] Hacker-Pschorr Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1418 [93] Hotel Krone Flag of Switzerland.svg Šveits Hotell
1418 [94] Krumbad Flag of Germany.svg Saksamaa Kümblemine
1419 [95] Barbarossa Hotel Flag of Germany.svg Saksamaa Hotell
1423 [96] Schwanen Flag of Germany.svg Saksamaa Apteek
1426 [97] Mühle Sting Flag of Germany.svg Saksamaa Veski
1428 [98] Saku Hotel Flag of Japan.svg Jaapan Hotell
1430 [99] Kronen Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1431 [100] Bratwurst-Röslein Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1435 [101] Schloss Sommerhausen Flag of Germany.svg Saksamaa Veinitööstus
1436 [102] Wernesgrüner Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1438 [103] Andechs Flag of Germany.svg Saksamaa Restoran
1439 [104] Weideneder Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas
1439 [105] Zum Goldenen Anker Flag of Germany.svg Saksamaa Hotellindus
1445 [106] Weiss Flag of Austria.svg Austria Transport
1447 [107] Griechenbeisl Flag of Austria.svg Austria Restoran
1447 [108] Krone Flag of Austria.svg Austria Hotellindus
1447 [109] Zötler Flag of Germany.svg Saksamaa Õlletehas

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]