Vanemuise Tantsu- ja Balletikool

Allikas: Vikipeedia

Vanemuise Tantsu- ja Balletikool on Tartus asuv balletikool, mis sai alguse 1994. aastal teater Vanemuise juurde loodud balletistuudiost.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vanemuise Tantsu- ja Balletikool asutati 1994. aastal väikese balletistuudiona teater Vanemuise kõrvale. Praegune kool on tekkinud läbi selle balletistuudio arengu.

Alustati ühe balletiklassiga, kus käis 24 õpilast. Kasvav huvi võimaldas balletistuudiol laieneda ning õpilaste arv on läbi aastate kasvanud. 2001. aasta jaanuaris sai balletikoolist mittetulundusühing, seega muutus balletikool teatrist sõltumatuks.

2002. aastal avati mudilasklassid ning kaks aastat hiljem käis trennis 70 õpilast. Praeguseks on kooli edukalt lõpetanud kolm lendu.

Vanemuise Tantsu- ja Balletikooli juhatajaks on selle asutamisest peale eesti tippbaleriin Elena Poznjak-Kõlar.

Õpetamine[muuda | muuda lähteteksti]

Balletikoolis õpetatakse peamiselt Vene balletikooli traditsioonile tuginedes. Rõhku pannakse eelkõige klassikalise tantsu eriomadustele. Kuid kasutusel on ka mõned teiste Euroopa metoodikate elemendid, näiteks Prantsuse süsteemi põhimõtted.

Kõik balletikooli õpetajad on klassikalise haridusega kutselised tantsijad, kes omavad balletis mitmeaastast kogemust. Õpetajad saavad ennast täiendada välismaal, käies rahvusvahelistel tantsuteemalistel seminaridel ja kursustel.

Vanemuise Tantsu- ja Balletikoolis toimub pidev koostöö Tallinna Balletikooliga: Tartus on tunde andnud Tiiu Randviir, Ilse Adusson, Viesturs Jansons. Koostööd arendatakse ka balletikoolidega mujal Euroopas ja Venemaal. Õpilastele jagavad oma oskusi ja teadmisi tuntud välismaised tantsupedagoogid: Rachide Tika (Belgia), Anatole Karpuhhin (Antwerpen, Madalmaad), Anna Laerkesen (Kopenhaagen, Taani).

Vilistlased[muuda | muuda lähteteksti]

Tänaseks on Vanemuise Tantsu- ja Balletikooli lõpetanud juba kolm lendu (2004, 2007 ja 2009). Parimatel lõpetajatel on võimalik tantsida Rahvusooper Estonia või Vanemuise teatri balletitrupis, minna edasi õppima välismaale või proovida nooremaid koolikaaslaseid õpetades, kuidas tundub pedagoogitöö. Kuid isegi siis, kui kooli lõpetajad valivad endale tantsumaailmas mõne teise tee (nt modern, plastika, flamenko jne), on nad saanud jätkamiseks hea põhja.

III lend (2009, õpetaja Marika Aidla): Annika Kaasik, Alliki Surva, Liisa Laanisto, Saile-Johanna Langsep

II lend (2007, õpetaja Rufina Noor): Anna Gavronski, Eva Luts, Signe Lange, Jevgenia Penkova, Karin Ratnik, Helen Tooming

I lend (2004, õpetaja Jelena Poznjak-Kõlar): Julia Litvinenko, Olga Statsevitš, Olga Šupljakova, Maria Kulikova, Kalli Pikas, Teele Kuusk

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tallinn, aprill 2010, “Koolitants 2010”

finalistide diplom kaasaegse tantsuga “Hei, sina, sealpool puuri!” (lavastaja Mare Tommingas)

  • Jurmala (Läti), juuni 2008, VIII Rahvusvaheline tantsufestival “Arabesk”

1. koht kategoorias klassikaline tants – pas de quatre balletist “Bajadeer”, 1. koht kategoorias eksperimentaaltants – tantsunumber “Tantsuvisioon”, 1. koht kategoorias rahvuslik estraaditants – tantsunumber “Geišad”, samuti pälviti kiituskiri “Professionaalsuse eest”

  • Bærum (Norra), mai 2007, Rahvusvahelised Hansapäevad

tantsuseminarist ja kontserdist võtsid osa kooli 7. klassi õpilased, esitati “Tantsuvisiooni”

  • Tallinn, märts 2005, “Koolitants 2005”

finalistid tantsunumbriga “Tantsuvisioon” (lavastaja Jelena Karpova), idee eripreemia

osavõtt variatsiooniga “Uinuvast kaunitarist” ja “Luikede järvest” ja fragmendiga tantsuetendusest “Fluxus” (lavastaja Teet Kask)

  • Veszprém (Ungari), oktoober 2001, Rahvusvaheline lastekunsti festival ja võistlus

3. koht klassikalises tantsus kontsertkompositsiooniga “Con anima” J. S. Bachi muusikale (lavastaja Jelena Karpova)

  • Tallinn, märts 1999, “Koolitants ’99”

1. koht vanemas vanuseastmes modernstiilis tantsuga “Lacrimosa” W. A. Mozarti muusikale (lavastaja Mare Tommingas)

Tehtud lavastused[muuda | muuda lähteteksti]

Tantsu- ja Balletikool teeb tihedat koostööd Vanemuise teatriga. Vanemuise teatri tantsuetendustes (sealhulgas ka täispikkades ballettides) leidub osi igas vanuses tantsukooli õpilastele.

Tantsides elukutseliste tantsijate kõrval saavad õpilased rikka ja mitmepalgelise lavapraktika. Näiteks suutsid kooli õpilased edukalt osaleda ballettides nagu näiteks “Pähklipureja”, “Giselle”, “Tuhkatriinu”, “Chopiniana”, “Püha kevad”.

Koolilavastused Vanemuise teatri laval:

  • märts 2009 – “Tantsurõõm” (lavastaja Jelena Karpova), kooli III lennu lõpulavastus Nino Rota muusikale;
  • mai 2007 – “Romantilised eskiisid” (lavastaja Oleg Titov), kooli II lennu lõpulavastus W. A. Mozarti muusikale;
  • mai 2004 – “Syrenes” (lavastaja Dmitri Hartšenko), kooli I lennu lõpulavastus C. Debussy ja G. Bryarsi muusikale;
  • veebruar 2003 – “Tulipunane lilleke” (lavastaja Jelena Karpova), lasteballett kahes vaatuses G. Fauré ja F. Grofe muusikale;
  • juuni 2001 – “Aastaajad” (lavastaja Jelena Karpova), ballett ühes vaatuses A. Glazunovi muusikale;
  • detsember 1999 – “Lumekuninganna” (lavastaja Jelena Karpova), lasteballett kahes vaatuses E. Griegi ja M. Raveli muusikale.

Kontserdiprogrammid:

  • 2007–2010 – “Tants läbi aegade” – hariv esinemiskava erinevatest kontsertnumbritest (programmi koostanud Jelena Poznjak-Kõlar);
  • mai 1998 – “Metsamuinasjutt” (lavastaja Jelena Karpova) – ühevaatuseline balletiminiatuur M. Mussorgski, I. Stravinski ja A. Ljadovi muusikale;
  • detsember 1997 – jõulushow “Oh seda jõuluaega” (lavastaja Elen Voltein).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]