Vintl

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vandoies)
Pfunders ja teised linnaosad
Vintli valla paiknemine Lõuna-Tiroolis

Vintl (itaalia: Vandoies; ladiini: Vandoies) on vald (comune) Lõuna-Tiroolis Põhja-Itaalias, paiknedes umbes 45km Bolzanost kirdes.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aasta 30. novembri seisuga elas seal 3264 inimest ja valla pindala on 110.6km².

Vintli vallas on frazioni (alljaotused, peamiselt külad ja asundused) Niedervintl (Vandoies di Sotto), Obervintl (Vandioes di Sopra), Weitental (Vallarga) ja Pfunders (Fundres).

Vintl külgneb järgmiste valdadega: Kiens, Mühlbach, Rodeneck, Mühlwald, Terenten ja Pfitsch.

Pfundereri mäed[muuda | muuda lähteteksti]

Edelraut hütt ja Niederer Weißzint Pfundereri mägiteel

Zillertali peaahelikust edelasse jäävaid harju kutsutakse Pfundereri mägedeks ja need hõlmavad pindala umbes 300 km². Pfundereri org jääb nende vahele. Need hõlmavad ka Valler Tali läänes, moodustavad mäeaheliku Pfitscheri oruga ja laienevad itta Mühlwaldi ja Terenteni valda. Olulisemad tipud Vintli vallas on Niederer Weißzint (3263 m) ja Grabspitze (3068 m) Pfunderer Jochi lähedal, kõrgeim tipp ahelikul Pfitscheri oru ja Weitenberger Kari vahel Wurmaulspitze (3022 m), kõrgeim tipp Weitenberger Almist läänes Napfspitze (2888 m), Eisbruggjochi ahelikust lõunas Hochgrubbachspitze (2819 m), kõrgeim tipp Ida-Pfundereris ja selle ees Eidechsspitze (2738 m), Vintli Hausberg. Tuntud matkarada on Pfundereri mägitee, mis algab Sterzingist ja viib Pfundereri mägede kaudu Brunecki kanti.

Kogukond[muuda | muuda lähteteksti]

Keeleline jaotus[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta rahvaloenduse järgi kõneleb 98,23% rahvastikust esimese keelena saksa keelt, 1,26% itaalia keelt ja 0,52% ladiini keelt.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Vintli sõpruslinn on

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]