Vanapagana jäljehauad

Koordinaadid puuduvad! Aita lisada (?)
Allikas: Vikipeedia
Vanapagana jäljehaud
Üks jäljehaudadest
Infotahvel jäljehaudade juures
Suunaviidad Vanapagana jäljehaudadele

Vanapagana jäljehauad on kolm lähestikku asuvat piklikku ja järsuveerulist sulglohku Paganamaal Võrumaal Rõuge vallas. Nende lohkude läbimõõt on 50–100 m ja sügavus 15–20 meetrit. Veergude kallakus ulatub kuni 25 kraadini (ja kohati isegi üle selle[1]). Lohkude põhjad on erinevates soostumise staadiumites ja nende nõlvad on tugevasti võsastunud. Jäljehaudade ümbrus olevat olnud vanasti lage ja piklikud lohud meenutanud kõrgemalt vaadates hiiglaslikke jalajälgi.

Teke[muuda | muuda lähteteksti]

Sulglohud kujunesid moreeni sisse jäänud jääpankade sulamisel.[2]

Rahvapärimus[muuda | muuda lähteteksti]

Koht on seotud rahvapärimusega, mille kohaselt Vanapagan maganud, käed-jalad laiali, lähedases Kurõsuus (Kuresoos). Vanajumala müristamise peale pagenud pagan Kikkajärve. Jäänudki järele inimese kehakujuga lohk ja jäljehauad.[2] Kuna Vanapagan üritanud igal sammul oma kuju muuta, on jäljehauad selle tunnistajatena erinevad.

Täpsem iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene jäljehaud on kinnine sulglohk, mille põhjas püsis varem vesi ja selles leotati linu. Teine jäljehaud on suurem, umbes 50 meetri pikkune ja 30 meetri laiune. Kolmas jäljehaud on teistest veidi väiksem ja asub teest 60 meetri kaugusel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Palo, T. (november 2016). "Pagana tore maa" (PDF). Eesti Loodus. Pdf, lk 52. Vaadatud 06.08.2018.
  2. 2,0 2,1 Turb, M. (2008). "PAGANAMAA maastikukaitseala" (PDF). Võrumaa Keskkonnateenistu. Pdf. Vaadatud 06.08.2018.