Valtatie 3

Allikas: Vikipeedia
Valtatie 3 asendikaart

Valtatie 3 on Soome põhimaantee, mis algab Helsingist ja läheb läbi Hämeenlinna ja Tampere Vaasasse. Tee pikkus on 424 kilomeetrit. Valtatie 3 on osa rahvusvahelisest E-teest E12. 180-kilomeetrine lõik Helsingi ja Tampere vahel on kiirtee. Tamperest põhja poole on tee valdavalt kaherealine. Tihedaima liiklusega osa Valtatie 3-st on Kehä I viaduktist põhjas, kust sõidab keskmiselt päevas läbi 90 000 sõidukit.

Marsruut[muuda | muuda lähteteksti]

Tee läbib marsruuti HelsingiVantaaNurmijärviHyvinkääRiihimäkiJanakkalaHämeenlinnaHattulaKalvolaValkeakoskiAkaaValkeakoskiLempääläTamperePirkkalaNokiaTampereYlöjärviHämeenkyröIkaalinenParkanoJalasjärviKurikkaIlmajokiIsokyröLaihiaKorsholmVaasa .

Valtatie 3 algab Helsingist Mannerheimintie lõpust. Kivihaka ja Kehä III vahel on tee kvaliteetne neljarealine maantee, mille kõik ühendused on viaduktid (va kiirtee). Kogu Kehä III ja Ylöjärvi linna vaheline lõik on neljarealine kiirtee. 180 kilomeetri pikkusena on see Soome pikim kiirtee. Suur-Helsingis kutsutakse teed ka Hämeenlinnanväyläks, vahel kõnekeeles ka Tampereenväyläks . Tee endine nimi on Nurmijärventie, mis viitab teel olevale Nurmijärvi vallale.

Hämeenlinnas kulgeb tee kohe kesklinna kõrval. See osa teest on esimesena ehitatud lõik Valtatie 3-l ja Soome kiirteede kolmas lõik, mis valmis 1964. aastal. Tänapäeval on tee suunatud umbes 200 meetriks tunnelisse.

Valtatie 3 Janakkalas
Valtatie 3 Parolas
Viadukt Tamperes

Tampere kesklinnast lõuna pool läheb tee üle Tampere läänepoolsele ringteele, mis on samuti kiirtee. Kiirtee lõpeb Ylöjärvi kesklinnast veidi lääne pool. Maantee 3 on Ylöjärvi ja Vaasa vahel tavaline Soome kaherealine maantee, mille kvaliteet erineb paiguti. Tee lõpeb Vaasa kesklinnas.