Valeri Petšeikin

Allikas: Vikipeedia
Valeri Petšeikin

Valeri Valerjevitš Petšeikin (vene keeles Валерий Валерьевич Печейкин; sündinud 7. oktoobril 1984 Taškendis) on vene näitekirjanik ja ajakirjanik.

Ta on avaldanud tekste ka pseudonüümi Dmitri Tihhomirov all.

Petšeikin sündis Usbeki NSV pealinnas Taškendis. Keskkooli lõpetamise järel asus õppima Taškendi Riiklikusse Majandusülikooli, mille lõpetas majandusteaduse erialal. 2007. aastal Moskvasse kolimise järel täiendas ta ennast A. M. Gorki nimelises Kirjandusinstituudis.

Ajakirjanikuna alustas Petšeikin tööd Usbekistani valitsuse ajalehe Pravda Vostoka vanemkorrespondendina. Venemaal elades on ta alates 2009. aastast teinud regulaarselt kaastööd venekeelsele geiajakirjale KVIR. Muuhulgas on ta väljaande jaoks intervjueerinud silmapaistvaid teadlasi, kultuuri- ja ühiskonnategelasi nagu Igor Kon, Viktor Jerofejev, Dmitri Voltšek, Marija Arbatova, jpt.

Teatriga oli Petšeikin seotud juba Taškendis, kus töötas lavastaja abina teatris Ilhom. Kahasse teatri kunstilise juhi Mark Vailiga kirjutas ta oma esimese näidendi "Radenije s granatom", mis kajastas kunstnik Aleksandr Nikolajevi loomingut.

2007. aastal võitis Valeri Petšeikini esimene üksi kirjutatud näidend "Pistrikud" ("Соколы") sõltumatu kirjanduspreemia "Debüüt". Samal aastal pärast Mark Vaili mõrvamist lahkus Usbekistanist ja asus elama Moskvasse. Järgmisel, 2008. aastal võitis ta oma näidendiga "Minu Moskva" ("Моя Москва") Aleksandr Volodini mälestuskonkursi "Viis õhtut" ("Пять вечеров"). Hilisemad näidendid ei ole olnud sama menukad.

Tema näidendid on tuntud oma ühiskonnakriitika, provokatiivsuse, seksuaalse avameelsuse ja ebastandardse keelekasutuse poolest. Eestis Petšeikini näidendeid lavastatud ei ole.

Valeri Petšeikin on ka Venemaa Kirjanike Liidu liige.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

Näidendid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Pistrikud" ("Соколы", 2005)
  • "Minu Moskva" ("Моя Москва", 2008)
  • "Net" (2009)
  • "Medvedev" ("Медведев", 2010)
  • "Venemaa, edasi" ("Россия, вперед", 2011)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]