Värvipimedus

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib osalisest või täielikust värvipimedusest; täieliku värvipimeduse kohta vaata artiklit Akromatopsia

Värvipimedus
Nii näevad Ameerika Ühendriikide lippu:
I.Enamik inimesi
II.Punapime inimene
III.Rohepime inimene
IV.Violettpime inimene
V.Täielikult värvipime inimene
Klassifikatsioon ja välisallikad
RHK-10 Hh.53
RHK-9 368.5
OMIM 303800
DiseasesDB 2999
MedlinePlus 001002
MeSH D003117

Värvipimedus ehk daltonism on inimese võimetus tajuda erinevusi mõnede või kõikide värvide vahel, mida teised inimesed suudavad tajuda.

Värvipimeduse põhjus on tavaliselt geneetiline, kuid võib olla ka silma-, närvi- või ajukahjustus või kokkupuude teatud kemikaalidega.

Esimese uurimuse sellel teemal avaldas inglise keemik John Dalton aastal 1794 pealkirjaga "Extraordinary facts relating to the vision of colors" ("Erakordsed faktid värvide nägemise kohta"). Ta kirjutas selle siis, kui avastas, et on ise värvipime. Ta hakkas nimelt uurima, millest tuleb see, et teised suudavad küpseid ja tooreid õunu välimuse järgi eristada, aga tema ei suuda kuidagi. Tänapäeval tähendab see kindlat tüüpi värvipimedust nimetusega deuteranoopia.

Tavaliselt klassifitseeritakse värvipimedust kui puuet, kuid mõnes olukorras võib see olla kasulik: näiteks värvipimedad jahimehed eristavad loomi segase tausta juures paremini; samuti on leitud, et värvipimedad sõdurid näevad mõnikord kamuflaaži, mis petab teised ära.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]