Little Boxes

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Väiksed kastid)
Näide keskklassi eeslinnast, mida laulus "Väiksed kastid" on kujutatud: Levittown Pennsylvania osariigis oli üks esimesi suuri kinnisvaraarendusi Teise maailmasõja järgses USA-s.

"Little Boxes" (eesti keeles "Väiksed kastid") on Ameerika Ühendriikide laulja ja laulukirjutaja Malvina Reynoldsi laul. See pärineb 1962. aastast ning sai menukaks 1963. aastal Reynoldsi sõbra Pete Seegeri esituses.

Laul on poliitiline satiir eeslinnastumise ja keskklassi mugandumise teemal. Eeslinnades ühetaoliste projektide järgi valminud maju nimetatakse laulu tekstis erivärvilisteks "väikesteks kastideks", milles elavad inimesed, kellel "kõigil nägu üks". Ingliskeelse teksti rida "all made out of ticky-tacky" viitab ka kehvale ehituskvaliteedile[1], mis meenutab kinnisvarabuumide ajal "põllu peale" kipsplaatidest rajatud uusrajoonide oma; eesti tõlkes ("tehtud tiki-taki") on see nüanss kaduma läinud.

Vahepeal unustusehõlma vajunud lugu sai 2010. aastail taas populaarseks telekanali Showtime telesarja "Weeds" tunnusmuusikana.

"Väiksed kastid" sai inspiratsiooni majadest USA California osariigis Daly Citys. Malvina Reynoldsi tütar Nancy Reynolds Schimmel selgitas laulu tausta nii:

"Mu ema ja isa sõitsid San Franciscost läbi Daly City lõunasse, kui mu emale tuli laulu idee. Ta andis rooli isa kätte ja kirjutas selle üles teel üritusele La Hondas, kus ta pidi laulma Riiklike Seaduste Sõprade Komiteele (Friends Committee on National Legislation). Kui ajakiri Time (või oli see Newsweek?) tahtis fotot, kus ta just seda kohta näitab, ei leidnud ta neid maju üles, sest nende ümber oli ehitatud niivõrd palju uusi, et mäeküljed olid üleni kaetud."[2]

Laulule on eestikeelsed sõnad teinud Peeter Tooma.

Lisaks temale[3] on seda laulu eesti keeles esitanud ka Kukerpillid[4], Lindpriid, Tarmo ja Toomas Urb, Tajo Kadajas, Männiste perebänd jt.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Smith, Charles H.; Schimmel, Nancy. "Little Boxes". Malvina Reynolds: Song Lyrics and Poems. (koos salvestuse loeteluga)
  • "Music". Weeds. Showtime Networks. Täisnimekiri sarjas kasutatud muusikast
  • "America's Most Perfect Ticky-Tacky Suburb". Telstar Logistics. 7. november 2006.
  • Rob Keili veebileht "Little Boxes: The Architecture of a Classic Midcentury Suburb"
  • Bity Booker "Little Boxes" (Malvina Reynoldsi kaver)
  • Peeter Tooma "Väiksed kastid" Youtube