Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses

Allikas: Vikipeedia

"Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses" on Astrid Lindgreni lasteraamat, mille esmatrükk ilmus 1964. aastal.

Eesti keeles ilmus teose esmatrükk 1969. aastal Vladimir Beekmani tõlkes.

Teos saavutas esmalt Rootsis tuntuse telesarjana, mille põhjal Astrid Lindgren andis välja ka raamatu.

Lugu algab varasuvel, kui Stockholmist pärit Melkersonide perekond jõuab Soolavarese saarele suvepuhkust veetma. Soolavares on pisike kauge saareke Stockholmi saarestikus, kus talvel elab kõigest paarkümmend inimest, suvel tänu suvitajatele rohkem. Perekond koosneb leskisast Melker Melkersonist ning tema neljast lapsest, täisikka jõudnud Malinist, teismelistest vendadest Johanist ja Niklasest ning pere pesamunast Pellest, kes on 7-aastane. Laste ema on surnud siis, kui Pelle sündis.

Peatutakse Tisleritalus, mille Melkerson on suvilaks üürinud. Melkersonidel tekib kohe sõbralik läbikäimine naabritega, abielupaar Märta ja Nisse Grankvistiga, ning nende tütarde Teddy (Teodora), Freddy (Frederika) ja 6-aastase Tjorveniga, viimase tegelik täisnimi on Karin Maria Eleonora Josefina. Tjorvenist ja Pellest saavad suurimad sõbrad, ehkki Pellega soovib samavõrra tihedat lävimist pisike naabriplika Stina, kes suvitab saarel oma vanaisa juures.

Teose üks peategelasi on Tjorveni koer Pootsmann - hiigelsuur bernhardiin, kes on Tjorvenile kingitud mõne aasta eest. Kuhu Tjorven ka ei läheks, koer järgneb talle alati ning hoiab silma peal ka kõigil teistel lastel ning tõmbab nad veest välja, kui keegi paadisillalt vette sulpsatab.

Jutustus kirjeldab haaravalt saarel aset leidvaid sündmusi nagu jaanipäeva tähistamine, kalalkäigud, paadisõidud, aga ka mitmesugused õnnetused ja äpardused nagu tihedas udus eksimine keset merd, lemmiklooma hukkumine jne. Jälgitakse Malini väikseid romaanikesi ühe või teise kena noormehega ning vendade kiivust oma õe lubamisel ükskõik missugusele peigmehekandidaadile. Tegevusse põimub ka kirev saarerahvas. Melkersonid külastavad oma suvist saart ka talvel jõulude ajal ning teos lõpeb üks aasta pärast sündmuste algust, kui Melkeril õnnestub Tisleritalu oma perele päriseks osta ja täita sellega oma unistus pakkuda lastele kõige kaunimaid suvesid armsas paigas, mida võib pidada päris enda omaks.