Upper Manhattan

Allikas: Vikipeedia
Grant's Tomb

Upper Manhattan (Ülem-Manhattan ei ole eesti keeles ametlik nimi) tähistab New Yorgi linnaosa Manhattani kõige põhjapoolsemat piirkonda. Selle lõunapiiri on määratletud erinevalt, kuid üldiselt peetakse selleks Central Parki lõppu, tänavajoonel: West 110th Street, Central Park North ja Tito Puente Way.

Naabruskonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Upper Manhattan hõlmab tavaliselt:

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

19. sajandi teisel poolel tõid IRT Ninth Avenue Line ja teised kõrgendatud raudteed inimesi varem maalähedasse Upper Manhattani piirkonda. Kuni 20. sajandi lõpuni oli piirkond vähem mõjutanud gentrifikatsioonist, mis oli teistes New Yorgi piirkondades juba 30 aastat toimunud.

Vaatamisväärsused ja puhkealad[muuda | muuda lähteteksti]

Nagu teisedki suurlinna elamupiirkonnad, ei ole piirkond New Yorgi turismikeskus. Siiski leiduvad seal sellised vaatamisväärsused või puhkealad nagu Grant's Tomb, Riverside Park, Apollo Theatre, Fort Tryon Park ja The Cloisters, Sylvia's Restaurant, Hamilton Grange, Morris-Jumel Mansion, Minton's Playhouse, Riverbank State Park, Sakura Park, Sugar Hill, Riverside Church, National Jazz Museum in Harlem ja Dyckman House.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]