Unity Mitford

Allikas: Vikipeedia
Unity Mitford

Unity Valkyrie Freeman-Mitford (8. august 1914 London28. mai 1948 Oban, Šotimaa) oli Briti aristokraat, Adolf Hitleri ja natsionaalsotsialismi pooldaja.

Unity Mitford oli pärit paremäärmuslike vaadetega ekstsentrilise paruni David Bertram Ogilvy Freeman-Mitfordi seitsmelapselisest perekonnast. Unity noorem õde Diana oli abielus Briti fašistide liidri Oswald Mosleyga.

Esimest korda nägi Unity Mitford Hitlerit 1933. aasta septembris, kui ta viibis Briti Fašistide Liidu (British Union of Fascists) ametliku delegatsiooni liikmena Nürnbergis Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei kongressil.[1] 9. veebruaril 1935 õnnestus Unity Mitfordil Müncheni restoranis "Osteria Bavaria" Hitleriga isiklikult tutvuda.[2] Nad said headeks tuttavateks ning suhtlesid edaspidi tihedalt.

Kui Suurbritannia kuulutas 3. septembril 1939 Saksamaale sõja, siis sooritas meeleheitel Unity Mitford Münchenis Inglise Aias (Englischer Garten) enesetapukatse, tulistades ennast püstolist pähe. Ta jäi küll elama, kuid jäi vaimselt ja füüsiliselt invaliidiks.[1] Pärast Unity Mitfordi enesetapukatset andis Hitler tema ravimise eest tasumiseks isikliku garantii. Hitler maksis kinni ka ta Šveitsi kaudu Suurbritanniasse repatrieerimise.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Hitler ja naised. Tallinn, 2003, lk. 63, 66
  2. Unity Mitford Spartacus Educational
  3. Patrick Delaforce. Hitler : olulisi fakte. Tallinn, 2010, lk. 104