Ujjain

Allikas: Vikipeedia
Ujjain

hindi उज्जैन
inglise Ujjain

Pindala 157 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 429 900 (2001)

Koordinaadid 23° 11′ N, 75° 47′ E
Ujjain (India)
Ujjain
Ujjain, august 2006

Ujjain on linn Indias Madhya Pradeshis.

Ujjaini (tõlkes "see, kes allutab uhkusega") juhtis kunagi legendaarne kuningas Vikramaditya, kes oli tuntud oma vapruse ja laitmatu õigluse poolest. Tema kuningakoda väärtustasid üheksa kuulsat õukondlast, keda kutsuti nimega Navaratna ehk "üheksa kalliskivi". Nad olid kõik suured õpetlased eri teadusaladel, kõige säravam neist oli Kālidāsa. Vikramadityat ei saa identifitseerida ühegi ajaloolise kuningaga, samuti ei olda kindlad ka suurima sanskriti poeedi Kālidāsa sünni- ja surmadaatumi osas. Ujjain on kuulus oma Mahakalale pühendatud templi poolest, mis on Indias ainuke selletaoline.

Sõna Vikramaditya on tuletatud prefiksiga "vi" sõnade krama ja aditya ees. Krama tähendab korda, aditya päikest ja liide "vi" kõrvalekaldumist. Seetõttu tähendab Vikramaditya muutust. On märkimisväärne, et Ujjain asub põhja ehk Vähi pöörijoonel. Päike saabub Ujjaini põhjapoolse liikumise kestel, muudab kurssi ja jätkab oma lõunapoolset teekonda. Vikramaditya on selles tõlgenduses päike, kes muudab oma teekonda Ujjainis ning "üheksa kalliskivi" Vikramaditya õukonnas on Päikesesüsteemi üheksa planeeti.

Sõna Mahakala on loodud sõnade maha (suur) ja kala (aeg) liitmisel. Seetõttu Mahakal tähendab "Suur Aeg". Ujjain oli vanadel aegadel tuntud kui Ujjayini, iidse impeeriumi Avanti pealinn. Ujjayini oli paljude sajandite vältel India tsivilisatsiooni keskus ning kuulus oma observatooriumi ja astronoomiliste vaatluste poolest. Tänaseni on seal säilinud observatoorium, mille ehitas kuulus õpetlane Raja Jai Singh (16861743), kes tõlkis sanskriti keelde Ptolemaiose ja Eukleidese teosed. Kuulsad astronoomiaalased tööd "Surya Siddhanta" ja "Panch Siddhanta" on kirjutatud Ujjainis.

Ujjayini oli tol ajal ekvivalent tänapäevasele Greenwichile, mille baasil sünkrooniti aega üle India ja isegi üle kogu maa – uus päev algas, kui Ujjayinis oli kell 6. Sellest iidsest hommikusest kuupäeva vahetumise süsteemist on meieni jõudnud kuupäeva muutumine keskööl.

Et aega sünkrooniti suures osas vastavalt Ujjaini ajastandardile, oli loomulik nimetada Ujjainist pärit jumalat ajajumalaks endaks ja sealt ka nimi Mahakala ehk "Suur Aeg".

Mahakal Ujjainis on üks kahteistkümnest Jyotirlingast Indias. Tema templit Mahakaleshwari on kirjeldatud mitmetes puranades ja alates Kālidāsast on paljud sanskriti poeedid seda emotsionaalsete terminitega ülistanud. Mahakala kultus on püsiv ka seetõttu, et Ujjain oli Indias aja määramise keskpunkt ja Mahakala oli peamine jumal Ujjainis.

Tänapäevalgi domineerib selle linna elanike elus Mahakala austamine, isegi keset modernset kiirustamiskommet, esindades nii katkematut linki endiste traditsioonidega.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]