Ubik

Allikas: Vikipeedia

Ubik on USA kirjaniku Philip K. Dicki ulmeromaan, mis ilmus 1969. aastal. Eesti keeles ilmus raamat 2002. aastal.

Sisu kokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

Sündmustik leiab aset Põhja-Ameerika Konföderatsioonis aastal 1992, kus tehnoloogia võimaldab tavainimestel lennata Kuule ja parapsühholoogilised psiivõimed on tavalised, inimesi ümbritsevad aga pidevalt raha nõudvad automatiseeritud esemed (näiteks avanemise eest viit senti nõudev välisuks). Romaani peategelaseks on Joe Chip, kroonilisest võlgnikust tehnik Glen Runciteri firmast, kus töötavad inimesed, kel on võime blokeerida parapsühholoogilisi võimeid, et tagada tasu eest privaatsust (näiteks antitelepaat, kes blokeerib telepaadi võime lugeda Runciteri firma kliendi mõtteid). Runciter juhib firmat oma surnud naise Ella abiga, keda krüoonika abil hoitakse poolelu seisundis, mis võimaldab hukkunud inimesele piiratud teadvuse ja suhtlemisvõimaluse.

Kui tööstusmagnaat Stanton Mick palkab Runciteri kompanii kaitsma oma Kuul asuvaid asutusi telepaatide eest, kogub Runciter selleks ülesandeks 11 agenti. Nende hulgas on ka Pat Conley, salapärane noor naine, kellel on pretsedenditu parapsühholoogiline võime asju tühistada, muutes minevikku. Joe Chipil näidatakse olevat seksuaalsed tunded tema suhtes põlgliku Pat Conley vastu, kes vaid korra näib tema soovidele vastu tulevat.

Kui Runciter, Chip ja teised jõuavad Micki Kuu baasi, selgub, et tegemist on lõksuga, mis on seatud tõenäoliselt Runciteri peamise vastase, Ray Hollise poolt, kes juhib parapsühholoogiliste võimetega isikuid koondavat kompaniid. Pommiplahvatus näib surmavalt haavavat Runciteri, tegemata olulist kahju teistele. Nad kiirustavad Maale, et jõuda Runciter panna poolellu.

Hiljem hakkab grupp kogema kummalisi nihkeid reaalsuses. Esmatarbekaubad, nagu piim, kohv ja sigaretid vananevad hetkeliselt. Peale selle nähakse Runciteri nägu müntidel, ta edastab teateid ka kirjutiste ja televisiooni kaudu. Runciteri sõnumid näivad viitavat, et tegelikult on vaid tema ainsana elus ja teised on poolelus ehk "külmakastis", nagu seda mitteametlikult kutsutakse. Grupi liikmed, kes teistest eemalduvad, leitakse mumifitseerunutena.

Grupi jaoks liigub aeg pidevalt tagurpidi ja lõpuks leiavad nad endid maailmast, mis meenutab 1939. aasta Ameerika Ühendriike. Nad püüavad pidevalt välja uurida, mis põhjustab neid kummalisi juhtumisi, et ennetada kõigi suremist ja leida kummalist Ubiku-nimelist produkti, mida neile kõikjal reklaamitakse. Sõnumid Runciterilt näivad vihjavat, et Ubik on nende ainus lootus ellujäämiseks. Joe Chip kahtlustab esialgu, et muutuste taga on Pat Conley, kes neid ajas tagasi viib, kuid siis sureb ka Pat.

Lõpuks avastab grupist ainsana alles jäänud Joe Chip, et tegelikkuses oli Runciter ainus ellujäänu plahvatuses Kuul ja et tema sõnumid grupile olid saadetud siis, kui nad olid juba poolelus. Vananev maailm osutub aga Jory Milleri looduks, kes on samuti poolelus ja tõmbab teistelt poolelulastelt elujõudu, et pikendada enda eksistentsi. Joe Chipil õnnestub teda vältida, kasutades deodorandina pihustatavat Ubikut, mille nimetus tuleb kõikjalolekust (inglise keeles ubiquity), mis võimaldab poolelu pikendada ning ka Jory Milleri elujõu tõmbamisele vastu seista. Joed abistab Glen Runciteri aastakümneid poolelus olnud naine Ella, kes aga on siirdumas reinkarnatsiooni poole.

Elavate maailmas avastab Glen Runciter mitu Joe Chipi näoga münti. Raamat lõppeb tõdemusega, et see oli alles algus.