Turkish Airlinesi lend 1951

Allikas: Vikipeedia
Turkish Airlinesi lend 1951
Turkish Airlinesi Boeing 737-8F2 pärast õnnetust
Intsidendi ülevaade
Kuupäev 25. veebruar 2009
Tüüp vale näit kõrgusemõõtjal,
piloodi eksimused
Koht Amsterdami Schipholi lennujaama
lähistel
Reisijaid 128
Meeskond 7
Vigastatuid 86
Hukkunuid 9
Ellujääjaid 126
Õhusõiduki tüüp Boeing 737-8F2
Tõusis õhku İstanbuli Atatürki lennujaamast Türgist
Sihtkoht Amsterdami Schipholi lennujaam
Lennufirma Turkish Airlines

Turkish Airlinesi lend 1951 oli lennufirma Turkish Airlinesi lend İstanbulist Amsterdami, mis lõppes õnnetusega. Lennuk kukkus 25. veebruaril 2009. aastal kell 9.31 (UTC) 1,5 km kaugusel Schipholi lennujaamast alla, kui lennuk hakkas maanduma. Hukkus üheksa inimest, kaasa arvatud neli meeskonnaliiget, kellest kolm olid piloodid. Lennuk purunes küll tükkideks, kuid põlema ei läinud.

Uurimine[muuda | muuda lähteteksti]

Õnnetuse raporti järgi oli põhisüüdlaseks katkine kõrgusemõõdik. Kõrgusemõõdik näitas kõrgust -8 jalga, kuigi lennuk oli tegelikult ligikaudu 2000 jala (umbes 600 m) kõrgusel. Autopiloot järeldas sellest, et kohe on ees maandumisrada ja vähendas mootori jõudlust. Lennuki kiirus vähenes järsult. Piloodid panid seda alles 100 sekundi pärast tähele ning reageerisid sellele täisgaasiga, kuigi autopilooti ei deaktiveeritud. Piloodid märkasid seda alles kuue sekundi pärast ja deaktiveerisid autopiloodi ja kordasid oma tegevust, kuid siis oli juba liiga hilja.

Õnnetuskoht punase ristiga

Hukkunud[muuda | muuda lähteteksti]

Õnnetuses hukkus üheksa inimest, kellest neli kuulusid lennuki meeskonda. Kõik kolm hukkunud pilooti ning üks reisisaatja olid Türgi kodanikud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Reisijate nimekiri välja otsitud 7.12.10