Tulilind (film)

Allikas: Vikipeedia

"Tulilind" ("Firebird") on 2021. aasta Eesti mängufilm; romantiline suhtedraama, mille režissöör, kaasstsenarist ja kaasprodutsent on Peeter Rebane (debüüt režissöörina), mis põhineb Sergei Fetissovi mälestusteraamatul "The Story of Roman" ("Romani lugu").

Filmi tegevus leiab aset 1970. aastatel Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestis.[1] Filmi peaosades on Tom Prior (kes oli ka kaasstsenarist ja kaasprodutsent), Oleg Zagorodni ja Diana Požarskaja. Külma sõja ajal Nõukogude õhujõududes aset leidva tegevustikuga film räägib tõestisündinud loo keelatud armastusest reamehe ja hävituslennuki piloodi vahel.

"Tulilinnu" maailmaesilinastus toimus 35. BFI Flare: Londoni LGBTIQ+ filmifestivalil 17. märtsil 2021.[2] Film linastus ka 27. juunil 2021 toimunud 45. kaadrijoonel: San Francisco rahvusvahelisel LGBTQ+ filmifestivalil, kus pälvis aumärgi parima esimese mängufilmi kategoorias.[3]

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Sergei, probleemne noor reamees, loeb päevi ajateenistuse lõpuni. Tema elu pööratakse pea peale, kui õhujõudude baasi saabub julge hävituslendur Roman. Uudishimust ajendatuna liiguvad Sergei ja Roman mööda ebakindlat piiri armastuse ja sõpruse vahel, kui nende ja baasi komandöri sekretäri Luisa vahel tekib ohtlik armukolmnurk. Sergei on sunnitud silmitsi seisma minevikuga, kuna Romani karjäär on ohus ja Luisa püüab oma perekonda koos hoida. Noored riskivad oma vabaduse ja eluga, pidades silmas KGB järk-järgult laienevat uurimist ja hirmu kõikenägeva Nõukogude režiimi ees.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tom Prior – Sergei
  • Oleg Zagorodni – Roman
  • Diana Požarskaja – Luisa
  • Jake Thomas Henderson – Volodja
  • Margus Prangel major – Zverev
  • Nicholas Woodeson – kolonel Kuznetsov

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi kriitika Eestis on olnud üldiselt positiivne, eriti on esile tõstetud suurepärast visuaalset poolt. "Eestit läbi osava kaamerasilma on mõnus vaadata. Peale hallide toonide on siin see meile omane naturaalne ilu." ja "Armastus on ajatu ekraanilugu, olenemata, kes keda ja kuidas armastab. Mitte iga lugu ei saa õnnelikku lõppu, kuid see ei tähenda, et armastama ei peaks. Milleks teha midagi salaja, kui saame seda karjuda tähtedele?"[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Gilchrist, Tracy E. (22. juuni 2021). "Tension Builds Between Military Men in Cold War Film 'Firebird'". The Advocate. Vaadatud 30. okt 2021.
  2. Tambur, Silver (18. veebruar 2021). "British-Estonian movie "Firebird" to premiere at the London LGBTIQ+ Film Festival". Estonian World, Vaadatud 30. okt 2021.
  3. "Frameline45 Awards Announced". Frameline. 30. juuni 2021. Originaali arhiivikoopia seisuga 30. oktoober 2021. Vaadatud 30. okt 2021.
  4. Puust, Raiko (27. oktoober 2021). "ARVUSTUS "Tulilind" ehk minu armastus on sama hea kui Sinu armastus". Kinoveeb.ee, Vaadatud 30. okt 2021. Originaali arhiivikoopia seisuga 1. november 2021. Vaadatud 1. novembril 2021.