Tuhalaane raamatukogu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tuhalaane Raamatukogu)

Tuhalaane raamatukogu on rahvaraamatukogu Mulgi vallas Tuhalaanes.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatukogu loomise soov Tuhalaane valda ilmnes 1883. aastal, mil valla talupoeg Aleksei Reis andis avalduse see asutada. Luba saadi samal aastal, kuid raamatukogu seejärel siiski ei asutatud. Alles 1909. aastal, kui Tuhalaane laulu- ja mänguseltsi raamatud anti üle Tuhalaane Nooresoo Seltsile, sai sellest valla avaliku raamatukogu ülesandeid täitev kogu.

Nõukogude ajal asus Tuhalaane raamatukogu endises vallamajas. 1979. aastal raamatukogu likvideeriti, sel ajal sai raamatuid laenutada küla teenindanud teenindusbussist.

12. märtsil 1990 alustas Tuhalaane raamatukogu tööd rahvamajas. Pärast rahvamaja põlengut 1996. aastal algatati kampaania, mille käigus hakati kodudest vanu raamatuid koguma.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

1998. aastal alustas tööd Tuhalaane külamaja, mille ühte tuppa kolis raamatukogu.[1]

1998. aastal renoveeriti külas vana Saare talu, kus avati Tuhalaane külamaja. Juhataja ametikohale kuulutati välja konkurss, kus nelja kandidaadi hulgast valiti välja kohalik elanik Anneli Anijärv, kes on selles ametis praeguseni. Selles majas saavad inimesed koos käia, ajalehti lugeda, raamatuid laenutada, tellida ajalehti, maksta arveid. Majas asub internetipunkt ja raamatukogu ning väikses saalis on võimalik korraldada peoõhtuid. Majas on väga hea heli- ja valgustehnika, korralikud arvutid, paljundusmasin, skanner ning printerid. Seltsidest tegutseb majas MTÜ Tuhalaane.

Külamaja teeb koostööd eri organisatsioonidega. Nii on koostööpartnerid oma külas tegutsevad seltsid, aga ka vallas tegutsevad seltsid ja ühendused.

Külamaja loomise esmane eesmärk oli külaelanikke kultuuriliselt teenindada. Avamisest on möödas 21 aastat ning külamajast on saanud külarahva kooskäimise paik: siia tullakse internetti, raamatukokku ja makse maksma, aga ka niisama istuma ja lobisema. Läbi aegade on külamajas tegutsenud eri ringid. Kõige kauem tegutses laste taidlusring, mis sai alguse vana koolimaja ruumides ning jätkas juba avatud külamajas. Algusaastatel oli taidlusringis kokku 16 eri vanuses last ja noort, kes käisid koos kord nädalas. Esineti oma maja üritustel, aga käidi ka kaugemal. Kavad koostati ühiselt ja selgeks õpiti need külamaja juhataja abiga. Üheskoos lauldi, tantsiti nii rivitantsu kui ka rahvatantse ja tehti näitemängu ning tähtpäevadeks koostati iga kord uus kava, kuhu otsiti luuletusi, laule ja tantse.

Külamaja on 21 tegutsemisaasta jooksul mitu korda reorganiseeritud. Algul töötas külamajas neli töötajat: üks täiskohaga juhataja, üks täiskohaga abitöötaja ning kaks 0,1 ametikohaga ringijuhendajat.

1. oktoobril 2004 avas uksed Karksi valla kultuurikeskus, millega liideti kõik valla külamajad. See tõi Tuhalaanele kaasa nukra meeleolu. Reorganiseerimise käigus kaotati Tuhalaane külamajas abitöölise ja ringijuhtide ametikohad ning kõik kohustused võttis üle endine juhataja, olles ametinimetuselt Karksi valla kultuurikeskuse Tuhalaane külamaja kultuuritöötaja. Majal ei olnud enam oma eelarvet ega ka korralikku tööjõudu. Üks töötaja pidi maja korras hoidma, korraldama kultuuriüritusi nii oma majas kui ka kultuurikeskuses ning lisaks tegutsema raamatukogus ja internetipunktis. Külaelanikud vajasid aga abi ka muudes valdkondades, sageli tuli teha sotsiaaltööd.

Uued tuuled tõi 2007. aasta reform, mille tulemusel külamajad lahutati uuesti kultuurikeskusest ja said tagasi oma eelarve. Abitöölist ametisse ei ennistatud, kuid reformi järel ei ole vaja aidata vallaüritusi korraldada – nii on maja juhatajal võimalus tegeleda vaid oma küla probleemidega. Suureks toeks on olnud MTÜ Tuhalaane ja külavanem.

Külamajas on palju kultuuriüritusi: tähistatakse rahvakalendri tähtpäevi, korraldatakse külapäevi, jaanituld, aastavahetuse pidu. Majas peetakse õppepäevi, lektooriume ja suviseid vabaõhuüritusi. Külamaja on vastu võtnud noori Rootsist ja Eestist, korraldanud laagreid ja ühisüritusi.

Koostöös MTÜ Tuhalaanega võeti aastal 2009 vastu otsus kandideerida aasta küla tiitlile. Tiitlit küll ei saadud, kuid kandideerimine seadis kõrged sihid: ühistegevuse tulemusena sai küla veelgi kaunimaks.

2019. aasta lõpus on Tuhalaane raamatukogus ligi 3000 raamatut.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Viljandimaa raamatukogud".