Trombotsütopeenia sündroomiga tõsine palavik

Allikas: Vikipeedia

Trombotsütopeenia sündroomiga tõsine palavik (ingliskeelne lühend SFTS) on hemorraagiline viiruspalavike hulka liigitatud zoonoos.

Hiinas, Jaapanis ja Lõuna-Koreas levivat zoonoosi põhjustab SFTS virus ja sellesse võivad mitmed loomad nakatuda "puukide hammustuse", nagu Haemaphysalis longicornis, vahendusel.

Zoonootilise nakkuskandluse ohuallikaks võivad olla ka nakatunud puukide vahendusel nakkuse saanud loomad, nii suri Jaapanis naine, keda hammustas viiruskandlusega kass.

SFTS virus (SFTSV) tuvastati Hiinas 2009.

Sümptomid[muuda | muuda lähteteksti]

Trombotsütopeenia sündroomiga tõsise palaviku sümptomid avalduvad harilikult 2 nädala jooksul nakatumisest.[1]

Kliinilisteks sümptomiteks on palavik, oksendamine, kõhulahtisus, hulgiorganpuudulikkus (harilikult maks, süda, kopsud, neerud), trombotsütopeenia, leukopeenia, lümfadenopaatia, veritsemine ja maksaensüümide taseme tõus, ka surm. Suremuse määr on 12–30%, fataalsete haigusjuhtumite korral esineb hüpertsütokineemia, haige võib langeda koomasse, raskete haigusjuhtumite korral on esinenud ka entsefaliiti.

Viirushaiguse raviks ravimid (ka legaalsed vaktsiinid) praegu puuduvad, patsient saab nn toetavat ravi, mis aitab tal haigusest ise välja tulla.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud ingliskeelset artiklit en:Severe fever with thrombocytopenia syndrome seisuga 26.07.2017.