Trans Europ Express

Allikas: Vikipeedia
Trans Europ Expressil kasutusel olnud rong (2013)

Trans Europ Express ehk Trans-Europe Express (TEE) oli Euroopa rahvusvahelise rongiliikluse kaubamärk aastail 1957–1995. Oma tippajal 1974. aastal koosnes Trans Europ Expressi võrgustik 45 rongist, mis ühendasid 130 linna.

Algupära[muuda | muuda lähteteksti]

Trans Europ Expressi võrgustik rajati 1957. aastal tollase Hollandi riikliku raudteefirma presidendi F.Q. den Hollanderi idee järgi. Seda opereerisid koostöös Lääne-Saksamaa, Prantsusmaa, Šveitsi, Itaalia ja Hollandi raudteefirmad. Kuigi mõned rongid sõitsid algusest peale läbi Belgia, liitus sealne raudteeoperaator võrgustikuga alles 1964. aastal. Luksemburgi ja Hispaania rahvuslikud raudteefirmad liitusid samuti hiljem. Idee oli rajada kiirete ja mugavate rahvusvaheliste rongide võrgustik, mis oleks atraktiivne ärimeestele ja teistele tihti reisivatele inimestele. Kõik rongid koosnesid ainult esimese klassi vagunitest. Kui võimalik, tehti TEE sõiduplaanid sellised, mis võimaldasid edasi-tagasi reisi ühe päeva jooksul, jättes aega ka tegevusteks sihtkohas. Kõikidel rongidel oli oma nimi ning kõik olid ekspressid, peatudes ainult suuremates linnades. Mõned rongid olid olemas juba enne TEE rajamist ja nimetati lihtsalt Trans Europ Expressideks ümber.

Veerem[muuda | muuda lähteteksti]

Võrgustiku rajamise alguses kasutati ainult diiselronge ja diiselveduri veetavaid ronge. Kuna raudteede elektrivõrgustikud olid eri riikides erinevate tehniliste spetsifikatsioonidega, arvati, et diiselmootorite kasutamine kiirendab oluliselt piiriületusi. Lisaks polnud tollal paljud piirialade raudteed veel elektrifitseeritud. Siiski andis üleeuroopalise võrgustiku rajamine tõuke kahe ja enama erineva pingega sõitvate elektrirongide ja -vedurite arendamiseks.

Kahanemine ja lõpp[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 1970ndate lõpust asendati järjest enam Trans Europ Expressi ronge sellistega, kus oli ka teine klass. Ärireisijad kasutasid järjest enam lennukeid. Lääne-Saksamaa Deutsche Bundesbahn restruktureeris 1979. aastal oma raudteevõrgustiku, luues siseriikliku InterCity rongivõrgustiku. TGV asutamine Prantsusmaal 1981. aastal koos teiste riikide kiirraudteede rajamisega viis selleni, et järjest enam TEE ronge asendati riigisiseste kiirrongidega. 1984. aastaks oli suurem osa Trans Europ Expresse käigust maha võetud. 1987. aastal alustas tegevust EuroCity rahvusvaheline raudteevõrgustik, mille rongides on nii esimene kui teine klass.