Tour de France'i võitjate loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Siin on loetletud jalgrattavõistluse Tour de France võitjad alates esimesest võistlusest 1903. aastal.

1903–1920[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese tuuri võitja Maurice Garin.
Tuur Aasta Jersey yellow.svg Võitja Meeskond Etappe Distants Keskmine
kiirus
Jersey polkadot.svg "Mäekuningas" Jersey green.svg sprinter Jersey white.svg noor
1 1903 Prantsusmaa Maurice Garin La Française 6 2428 km 25,7 km/h
2 1904 Prantsusmaa Henri Cornet 6 2429 km 26,1 km/h
3 1905 Prantsusmaa Louis Trousselier Peugeot 11 2994 km 27,1 km/h
4 1906 Prantsusmaa René Pottier Peugeot 13 4545 km 24,5 km/h
5 1907 Prantsusmaa Lucien Petit-Breton Peugeot 14 4488 km 28,5 km/h
6 1908 Prantsusmaa Lucien Petit-Breton Peugeot 14 4488 km 28,7 km/h
7 1909 Luksemburg François Faber Alcyon 14 4488 km 28,6 km/h
8 1910 Prantsusmaa Octave Lapize Alcyon 15 4737 km 28,7 km/h
9 1911 Prantsusmaa Gustave Garrigou Alcyon 15 5344 km 27,3 km/h
10 1912 Belgia Odile Defraye Alcyon 15 5319 km 27,9 km/h
11 1913 Belgia Philippe Thys Peugeot 15 5388 km 26,7 km/h
12 1914 Belgia Philippe Thys Peugeot 15 5405 km 27,0 km/h
Esimene maailmasõda
13 1919 Belgia Firmin Lambot La Sportive 15 5560 km 24,0 km/h
14 1920 Belgia Philippe Thys La Sportive 15 5519 km 24,1 km/h

1921–1940[muuda | muuda lähteteksti]

Tuur Aasta Jersey yellow.svg Võitja Meeskond Etappe Distants Keskmine
kiirus
Jersey polkadot.svg "Mäekuningas" Jersey green.svg sprinter Jersey white.svg noor
15 1921 Belgia Léon Scieur La Sportive 15 5484 km 24,7 km/h
16 1922 Belgia Firmin Lambot Peugeot 15 5372 km 24,2 km/h
17 1923 Prantsusmaa Henri Pélissier Automoto 15 5386 km 24,4 km/h
18 1924 Itaalia Ottavio Bottechia Automoto 15 5425 km 24,2 km/h
19 1925 Itaalia Ottavio Bottechia Automoto 15 5430 km 24,8 km/h
20 1926 Belgia Lucien Buysse Automoto 17 5745 km 24,1 km/h
21 1927 Luksemburg Nicolas Frantz Alcyon 24 5321 km 27,2 km/h
22 1928 Luksemburg Nicolas Frantz Alcyon 22 5375 km 27,9 km/h
23 1929 Belgia Maurice De Waele Alcyon 22 5276 km 28,3 km/h
24 1930 Prantsusmaa André Leducq Prantsusmaa 21 4818 km 28,0 km/h
25 1931 Prantsusmaa Antonin Magne Prantsusmaa 24 5095 km 28,7 km/h
26 1932 Prantsusmaa André Leducq Prantsusmaa 21 4520 km 29,3 km/h
27 1933 Prantsusmaa Georges Speicher Prantsusmaa 23 4396 km 29,7 km/h Hispaania Vicente Trueba
28 1934 Prantsusmaa Antonin Magne Prantsusmaa 23 4363 km 31,2 km/h Prantsusmaa René Vietto
29 1935 Belgia Romain Maes Belgia 21 4338 km 30,6 km/h Belgia Felicien Vervaecke
30 1936 Belgia Sylvère Maes Belgia 21 4414 km 30,9 km/h Hispaania Julian Berrendero
31 1937 Prantsusmaa Roger Lapébie Prantsusmaa 20 4415 km 31,8 km/h Belgia Felicien Vervaecke
32 1938 Itaalia Gino Bartali Itaalia 21 4680 km 31,6 km/h Itaalia Gino Bartali
33 1939 Belgia Sylvère Maes Belgia 18 4225 km 32,0 km/h Belgia Sylvere Maes

1941–1960[muuda | muuda lähteteksti]

Tuur Aasta Jersey yellow.svg Võitja Meeskond Etappe Distants Keskmine
kiirus
Jersey polkadot.svg "Mäekuningas" Jersey green.svg sprinter Jersey white.svg noor
Teine maailmasõda
34 1947 Prantsusmaa Jean Robic 21 4642 km 31,4 km/h Itaalia Pierre Brambilla
35 1948 Itaalia Gino Bartali Itaalia 21 4922 km 33,4 km/h Itaalia Gino Bartali
36 1949 Itaalia Fausto Coppi Itaalia 21 4808 km 32,1 km/h Itaalia Fausto Coppi
37 1950 Šveits Ferdi Kubler Šveits 22 4775 km 32,8 km/h Prantsusmaa Louison Bobet
38 1951 Šveits Hugo Koblet Šveits 24 4697 km 33,0 km/h Prantsusmaa Raphaêl Géminiani
39 1952 Itaalia Fausto Coppi Itaalia 23 4827 km 31,9 km/h Itaalia Fausto Coppi
40 1953 Prantsusmaa Louison Bobet Prantsusmaa 22 4476 km 34,6 km/h Hispaania Jésus Lorono Šveits Fritz Schär
41 1954 Prantsusmaa Louison Bobet Prantsusmaa 23 4865 km 34,6 km/h Hispaania Federico Bahamontes Šveits Ferdi Kübler
42 1955 Prantsusmaa Louison Bobet Prantsusmaa 22 4476 km 34,6 km/h Luksemburg Charly Gaul Belgia Stan Ockers
43 1956 Prantsusmaa Roger Walkowiak 22 4527 km 36,3 km/h Luksemburg Charly Gaul Belgia Stan Ockers
44 1957 Prantsusmaa Jacques Anquetil Prantsusmaa 23 4664 km 34,5 km/h Itaalia Gastone Nencini Prantsusmaa Jean Forestier
45 1958 Luksemburg Charly Gaul Holland-Luksemburg 24 4319 km 36,9 km/h Hispaania Federico Bahamontes Prantsusmaa Jean Graczyk
46 1959 Hispaania Federico Bahamontès Hispaania 22 4358 km 35,5 km/h Hispaania Federico Bahamontes Prantsusmaa André Darrigade
47 1960 Itaalia Gastone Nencini Itaalia 21 4173 km 37,2 km/h Itaalia Imerio Massignan Prantsusmaa Jean Graczyk

1961–1980[muuda | muuda lähteteksti]

Tuuri esimene viiekordne võitja Eddy Merckx.
Tuur Aasta Jersey yellow.svg Võitja Meeskond Etappe Distants Keskmine
kiirus
Jersey polkadot.svg "Mäekuningas" Jersey green.svg sprinter Jersey white.svg noor
48 1961 Prantsusmaa Jacques Anquetil Prantsusmaa 21 4397 km 36,0 km/h Itaalia Imerio Massignan Prantsusmaa André Darrigade
49 1962 Prantsusmaa Jacques Anquetil St-Raphaël 22 4274 km 37,3 km/h Hispaania Federico Bahamontes Saksamaa Rudi Altig
50 1963 Prantsusmaa Jacques Anquetil St-Raphaël 21 4138 km 36,4 km/h Hispaania Federico Bahamontes Belgia Rik Van Looy
51 1964 Prantsusmaa Jacques Anquetil St-Raphaël 22 4505 km 35,4 km/h Hispaania Federico Bahamontes Holland Jan Janssen
52 1965 Itaalia Felice Gimondi Salvarani 22 4188 km 35,9 km/h Hispaania Julio Jimenez Holland Jan Janssen
53 1966 Prantsusmaa Lucien Aimar Ford 22 4329 km 36,8 km/h Hispaania Julio Jimenez Belgia Willy Planckaert
54 1967 Prantsusmaa Roger Pingeon Prantsusmaa 22 4779 km 35,9 km/h Hispaania Julio Jimenez Holland Jan Janssen
55 1968 Holland Jan Janssen Holland 22 4492 km 34,9 km/h Hispaania Aurelio Gonzalez Itaalia Franco Bitossi
56 1969 Belgia Eddy Merckx Faema 22 4117 km 35,3 km/h Belgia Eddy Merckx Belgia Eddy Merckx
57 1970 Belgia Eddy Merckx Faema 22 4492 km 34,894 km/h Belgia Eddy Merckx Belgia Walter Godefroot
58 1971 Belgia Eddy Merckx Molten 20 3585 km 37,3 km/h Belgia Lucien Van Impe Belgia Eddy Merckx
59 1972 Belgia Eddy Merckx Molteni 20 3846 km 35,5 km/h Belgia Lucien Van Impe Belgia Eddy Merckx
60 1973 Hispaania Luis Ocana Bic 20 4150 km 33,4 km/h Hispaania Pedro Torres Belgia Herman Van Springel
61 1974 Belgia Eddy Merckx Molteni 22 4098 km 35,7 km/h Hispaania Domingo Perureña Belgia Patrick Sercu
62 1975 Prantsusmaa Bernard Thévenet Peugeot 22 4000 km 34,9 km/h Belgia Lucien Van Impe Belgia Rik Van Linden Itaalia Francesco Moser
63 1976 Belgia Lucien Van Impe Gitane 22 4098 km 34,5 km/h Itaalia Giancarlo Bellini Belgia Freddy Maertens Hispaania Enrique Martinez-Heredia
64 1977 Prantsusmaa Bernard Thévenet Peugeot 22 4096 km 35,4 km/h Belgia Lucien Van Impe Prantsusmaa Jacques Esclassan Saksamaa Dietrich Thurau
65 1978 Prantsusmaa Bernard Hinault Renault-Gitane 22 3908 km 36,1 km/h Prantsusmaa Mariano Martinez Belgia Freddy Maertens Holland Henk Lubberding
66 1979 Prantsusmaa Bernard Hinault Renault-Gitane 24 3765 km 36,5 km/h Itaalia Giovanni Battaglin Prantsusmaa Bernard Hinault Prantsusmaa Jean-Rene Bernaudeau
67 1980 Holland Joop Zoetemelk Raleigh 22 3842 km 35,1 km/h Prantsusmaa Raymond Martin Belgia Rudy Pevenage Holland Johan Van der Velde

1981–1998[muuda | muuda lähteteksti]

Tuur Aasta Jersey yellow.svg Võitja Meeskond Etappe Distants Keskmine
kiirus
Jersey polkadot.svg "Mäekuningas" Jersey green.svg sprinter Jersey white.svg noor
68 1981 Prantsusmaa Bernard Hinault Renault-Gitane 24 3758 km 37,8 km/h Belgia Lucien Van Impe Belgia Freddy Maertens Holland Peter Winnen
69 1982 Prantsusmaa Bernard Hinault Renault-Gitane 21 3507 km 37,4 km/h Prantsusmaa Bernard Vallet Iirimaa Seán Kelly Austraalia Phil Anderson
70 1983 Prantsusmaa Laurent Fignon Renault-Gitane 22 3860 km 36,2 km/h Belgia Lucien Van Impe Iirimaa Seán Kelly Prantsusmaa Laurent Fignon
71 1984 Prantsusmaa Laurent Fignon Renault-Gitane 23 4021 km 34,9 km/h Suurbritannia Robert Millar Belgia Frank Hoste Ameerika Ühendriigid Greg LeMond
72 1985 Prantsusmaa Bernard Hinault La Vie Claire 22 4109 km 36,2 km/h Colombia Luis Herrera Iirimaa Seán Kelly Colombia Fabio Parra
73 1986 Ameerika Ühendriigid Greg LeMond La Vie Claire 23 4084 km 37,0 km/h Prantsusmaa Bernard Hinault Belgia Eric Vanderaerden Ameerika Ühendriigid Andrew Hampsten
74 1987 Iirimaa Stephen Roche Carrera 25 4331 km 36,6 km/h Colombia Luis Herrera Holland Jean-Paul van Poppel Mehhiko Raul Alcala
75 1988 Hispaania Pedro Delgado Reynolds 22 3286 km 38,9 km/h Holland Steven Rooks Belgia Eddy Planckaert Holland Erik Breukink
76 1989 Ameerika Ühendriigid Greg LeMond ADR 21 3285 km 37,5 km/h Holland Gert-Jan Theunisse Iirimaa Seán Kelly Prantsusmaa Fabrice Philipot
77 1990 Ameerika Ühendriigid Greg LeMond Z 21 3286 km 38,6 km/h Prantsusmaa Thierry Claveyrolat Saksa Demokraatlik Vabariik Olaf Ludwig Prantsusmaa Gilles Delion
78 1991 Hispaania Miguel Induráin Banesto 22 3914 km 38,7 km/h Itaalia Claudio Chiappucci Usbekistan Djamolidine Abdoujaparov Colombia Alvaro Mejia
79 1992 Hispaania Miguel Induráin Banesto 21 3983 km 39,5 km/h Itaalia Claudio Chiappucci Prantsusmaa Laurent Jalabert Holland Eddy Bouwmans
80 1993 Hispaania Miguel Induráin Banesto 20 3714 km 38,7 km/h Šveits Tony Rominger Usbekistan Djamolidine Abdoujaparov Hispaania Antonio Martín Velasco
81 1994 Hispaania Miguel Induráin Banesto 21 3978 km 38,4 km/h Prantsusmaa Richard Virenque Usbekistan Djamolidine Abdoujaparov Itaalia Marco Pantani
82 1995 Hispaania Miguel Induráin Banesto 20 3635 km 39,2 km/h Prantsusmaa Richard Virenque Prantsusmaa Laurent Jalabert Itaalia Marco Pantani
83 1996 Taani Bjarne Riis Telekom 21 3765 km 39,2 km/h Prantsusmaa Richard Virenque Saksamaa Erik Zabel Saksamaa Jan Ullrich
84 1997 Saksamaa Jan Ullrich Telekom 21 3950 km 39,2 km/h Prantsusmaa Richard Virenque Saksamaa Erik Zabel Austria Peter Luttenberger*
85 1998 Itaalia Marco Pantani Mercatone Uno 21 3875 km 40,0 km/h Prantsusmaa Christophe Rinero Saksamaa Erik Zabel Saksamaa Jan Ullrich

* 1997. aastal sai Luttenberger valge särgi, olles noorte arvestuses paremuselt teine, kuna parim noor Ullrich sai kollase särgi.

1999–2019[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1999–2005 järjest seitse võitu saanud L. Armstrongi tulemused tühistati 2012. aastal, kuid otsustati järgmised kohad saanud sportlasi mitte uuteks võitjateks kuulutada.

Tuur Aasta Jersey yellow.svg Võitja Meeskond Etappe Distants Keskmine
kiirus
Jersey polkadot.svg "Mäekuningas" Jersey green.svg sprinter Jersey white.svg noor
86 1999 Ameerika Ühendriigid (Lance Armstrong) US Postal 20 3687 km 40,3 km/h Prantsusmaa Richard Virenque Saksamaa Erik Zabel Prantsusmaa Benoit Salmon
87 2000 Ameerika Ühendriigid (Lance Armstrong) US Postal 21 3662 km 39,5 km/h Colombia Santiago Botero Saksamaa Erik Zabel Hispaania Francisco Mancebo
88 2001 Ameerika Ühendriigid (Lance Armstrong) US Postal 20 3453 km 40,1 km/h Prantsusmaa Laurent Jalabert Saksamaa Erik Zabel Hispaania Oscar Sevilla
89 2002 Ameerika Ühendriigid (Lance Armstrong) US Postal 20 3276 km 39,9 km/h Prantsusmaa Laurent Jalabert Austraalia Robbie McEwen Itaalia Ivan Basso
90 2003 Ameerika Ühendriigid (Lance Armstrong) US Postal 20 3426 km 40,9 km/h Prantsusmaa Richard Virenque Austraalia Baden Cooke Venemaa Denis Menchov
91 2004 Ameerika Ühendriigid (Lance Armstrong) US Postal 20 3391 km 40,6 km/h Prantsusmaa Richard Virenque Austraalia Robbie McEwen Venemaa Vladimir Karpets
92 2005 Ameerika Ühendriigid (Lance Armstrong) Discovery Channel 21 3608 km 41,6 km/h Taani Michael Rasmussen Norra Thor Hushovd Ukraina Yaroslav Popovych
93 2006 Hispaania Óscar Pereiro Sio1 Caisse d'Epargne 21 3654 km 40,8 km/h Taani Michael Rasmussen Austraalia Robbie McEwen Itaalia Damiano Cunego
94 2007 Hispaania Alberto Contador Discovery Channel 20 3554 km 39,2 km/h Colombia Mauricio Soler Belgia Tom Boonen Hispaania Alberto Contador
95 2008 Hispaania Carlos Sastre CSC-Saxo Bank 21 3559,5 km 40,5 km/h Austria Bernhard Kohl Hispaania Óscar Freire Luksemburg Andy Schleck
96 2009 Hispaania Alberto Contador Astana 21 3460 km 40,3 km/h Itaalia Franco Pellizotti Norra Thor Hushovd Luksemburg Andy Schleck
97 2010 Luksemburg Andy Schleck2 Saxo Bank 21 3642 km 39,59 km/h Prantsusmaa Anthony Charteau Itaalia Alessandro Petacchi Luksemburg Andy Schleck
98 2011 Austraalia Cadel Evans BMC Racing 21 3430 km 39,79 km/h Hispaania Samuel Sánchez Suurbritannia Mark Cavendish Prantsusmaa Pierre Rolland
99 2012 Suurbritannia Bradley Wiggins SKY 21 3497 km 39,9 km/h Prantsusmaa Thomas Voeckler Slovakkia Peter Sagan Ameerika Ühendriigid Tejay van Garderen
100 2013 Suurbritannia Chris Froome SKY 21 3404 km 40,6 km/h Colombia Nairo Quintana Slovakkia Peter Sagan Colombia Nairo Quintana
101 2014 Itaalia Vincenzo Nibali Astana 21 3660,5 km 40,5 km/h Poola Rafał Majka Slovakkia Peter Sagan Prantsusmaa Thibaut Pinot
102 2015 Suurbritannia Chris Froome Team Sky 21 3360 km 39,6 km/h Suurbritannia Christopher Froome Slovakkia Peter Sagan Colombia Nairo Quintana
103 2016 Suurbritannia Chris Froome Team Sky 21 3529 km 39,6 km/h Poola Rafał Majka Slovakkia Peter Sagan Suurbritannia Adam Yates
104 2017 Suurbritannia Chris Froome Team Sky 21 3540 km 41,0 km/h Prantsusmaa Warren Barguil Austraalia Michael Matthews Suurbritannia Simon Yates
105 2018 Suurbritannia Geraint Thomas Team Sky 21 3351 km 40,2 km/h Prantsusmaa Julian Alaphilippe Slovakkia Peter Sagan Prantsusmaa Pierre Latour
106 2019 Colombia Egan Bernal Team Ineos 21 3365,8 km 40,6 km/h Prantsusmaa Romain Bardet Slovakkia Peter Sagan Colombia Egan Bernal
1 algselt võitjaks tulnud Floyd Landis osutus dopingutarvitajaks.
2 algselt võitjaks tulnud Alberto Contador osutus dopingutarvitajaks.