Tour Montparnasse

Allikas: Vikipeedia
Tour Montparnasse
Üldandmed
Asukoht Pariis, Prantsusmaa
Ehituse algus 1969
Ehituse lõpp 1972
Koordinaadid 48° 50′ 31,6″ N, 2° 19′ 19,2″ E
Tehniline ülevaade
Kõrgus 210 m
Projekt ja ehitus
Arhitekt Jean Saubot, Beaudouin, Cassan, de Marien
Kaart

Tour Montparnasse (ametlikult Tour Maine-Montparnasse) on pilvelõhkuja Pariisis Prantsusmaal. See oli aastatel 1972–2011 Prantsusmaa kõrgeim pilvelõhkuja. Selle kõrgus on 210 meetrit, hoones on 59 korrust. Põrandapinda on 88 400 m². Eiffeli tornist (324 m) jääb see siiski märgatavalt maha.

Tour Montparnasse'i arhitektid on Eugène Beaudouin, Urbain Cassan ja Louis Hoym de Marien ning selle ehitas Campenon Bernard. Hoone ehitati aastatel 19691972. Valmimise ajal oli see Euroopa kõrgeim hoone katuse kõrguse poolest: kõrgematel ehitistel katus puudus.

Otse hoone all asub metroojaam Montparnasse-Bienvenue, kus saavad kokku 5 metrooliini. Hoone juures on ka lennujaama viiva Air France'i bussi peatus.

Hoone piirneb kirdes Montparnasse'i puiesteega, läänes Maine'i avenüüga ja kagus du Départi tänavaga. Hoone juurest algavad kirdesse viiv Rennes'i tee, kagusse viiv Edgar Quinet' puiestee ja kagusse viiv Vaugirardi puiestee.

Hoones on peamiselt bürooruumid. Osa bürooruume ei piirne välisseinaga ning neil puuduvad aknad (tänapäevastes pilvelõhkujates selliseid bürooruume ei ole). 56. korrusel asub restoran ja viimasel korrusel vaateplatvorm. Hoone tipus on ka suveniiripood.

Tour Montparnasse'i lift on Euroopa kiireim: see sõidab alt üles 38 sekundiga.

Hoone katuselt on võimalik näha 40 kilomeetri kaugusele, näiteks on võimalik näha Orly lennuväljalt õhku tõusvaid lennukeid.

Tour Montparnasse'i on tema lihtsa arhitektuuri, suurte mõõtmete ja monoliitse väljanägemise pärast korduvalt kritiseeritud, kuna see ei sobivat Pariisi linnamaastikku. Kaks aastat pärast selle valmimist keelati uute kõrghoonete ehitamine Pariisi kesklinna.

Vahel öeldakse poolnaljatades, et Tour Montparnasse'ilt avaneb Pariisi kõige kaunim vaade, sest see on ainus koht Pariisis, kust ei paista Tour Montparnasse. Kuid juba Guy de Maupassant väitis sedasama Eiffeli torni kohta, vastates küsimusele, miks ta iga päev tornis lõunat söömas käib.

2005. aastal selgus, et torn ehitati asbesti sisaldavast materjalist. Sissehingamise korral on asbest kartsinogeenne. Asbestirikka materjali kõrvaldamine suurest hoonest, kus on tuhandeid töötajaid, on keeruline. Siiski saadi asbest kõrvaldatud 2007. aasta juuliks.

1995. aastal ronis Prantsuse alpinist Alain Robert Tour Montparnasse'i otsa, kasutades ainult oma käsi ja jalgu ning mitte ühtki julgestusvahendit.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]