Toomas Põld

Allikas: Vikipeedia

Toomas Jeremias Põld (17. veebruar 1920 Tartu5. detsember 2014 Bielefeld) oli eesti luterlik vaimulik Saksamaal.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Toomas Põld lõpetas 1938. aastal Hugo Treffneri Gümnaasiumi cum laude. Astus Tartu Ülikooli, kus õppis algul usuteaduskonnas, kuid kui usuteaduskond likvideeriti, läks 1940. aastal üle arstiteaduskonda. Töötas sanitarina Tartu Ülikooli I haavakliinikus, tutvumaks "tegeliku usuteadusega"[1], peamiselt sõjategevuses haavata saanud inimeste keskel. Usuteaduslik stuudium õnnestus siiski lõpule viia Tartu Usuteaduse Instituudi juures ja ta sai 21. veebruaril 1944 lõputunnistuse piiskop Kõpu kui instituudi juhataja allkirjaga.

Oli prooviaastal Tartus õpetaja Jaan Muru ja Vigalas praost Ferdinand Jürgensoni juures. Kuna Saksa väed olid Tallinnast taandumas, tuli prooviaastat lühendada. Prooviaasta juurde arvati ka tegevus Venemaa eestlaste kiriklikul teenimisel 19431944, samuti rindemeeste teenimine jõulude ajal 1943 Novgorodi lõigus. Saksa sõjaväeteenistuseks oli ta väljaõppel 1943. aasta suvest saadik mobiliseeritute rivis, kuid pärast lühemat teenistusaega sanitarina saadeti teda oudovamaalasi teenima, kusjuures ta jutlustas pühapäeviti Oudova kirikus. 3. septembril 1944 ordineeris piiskop Johan Kõpp ta õpetajaks.

Toomas Põld määrati Saarte-Lääne praostkonna vikaarõpetajaks, täpsemalt Reigi Jeesuse koguduse vikaariks. Sinna ta asuda ei saanud, vaid pidi lahkuma Saksamaale. Väljasõiduloa sai ta Halle-Wittenbergi ülikooli välisameti kaudu Hermann-Francke vaeslastekodusse. Halles töötas ta raamatukogudes, pidades eestlaste juures palvusi. Kuulas Halle ülikoolis mõningaid loenguid ja tegi saksa keele jaoks homileetilise seminari, pidades ka näitejutluse. Ta vana-aastaõhtu proovijutluse teema oli: "Issand, sa oled meile eluasemeks põlvest põlveni". Aastal 1945 kolis ta Bielefeldi. Seal leidis ta ka tööd sanitarina, kuni hakati balti rahvastele põgenikelaagreid rajama. Ta asukohaks jäi Lippemaa, aga külastas teisigi laagreid Põhja-Saksamaal. Ta oli aastatel 19471950 kiriku- ja kooliõpetajaks Blombergi laagris, Detmold-Hiddesenis, samuti Augsdorfi laagris.

1950. aastast töötas Vestfaali Evangeelses Maakirikus. 1952. aastal sai ta õiguse olla valitud pastoriks Saksa Evangeelses Kirikus. Pärast vikaari- ja abiõpetaja-aastaid valis Bielefeld-Stieghorsti kogudus teda 1956. aastal pihtkonnaõpetajaks[1]. Seda kogudust teenis ta aastani 1985, mil ta jäi Saksa kirikust pensionile. Samaaegselt jätkus ta töö eesti kogudustes. Tema teenimispiirkonnaks jäi Kesk-Saksamaa, kus lisaks Bielefeldile olid kuulutuspunktid Münsteris, Kölnis ja Dortmundis. EELK moodustas Lääne-Saksamaale oma praostkonna: Saksamaa praostkonna. Praostkonda asutav koosolek toimus 21. juunil 1974 Münsteris, kus praostiks valiti Toomas Põld. 1990ndate keskel jäi praost Põld ainukeseks eestikeelseks õpetajaks Saksamaal. Alates 80. eluaastast (2000) jäi Toomas Põld kirikutööle abiks emeriitpraostina.

Pikka aega oli ta tegev EELK piiblitõlke ja lauluraamatu komisjonides. Koostöös EELK lauluraamatukomisjoniga jõuti KLPR väljaandmiseni 1991. aastal. Sealt leiame ta nime mitme laulu tõlkijana, näiteks nr 5 "Me ootame Sind, Jeesus Krist" ja nr 93 "Nüüd siis kuulub meie süda". Samuti tegeles ta eesti keelde tõlgitud palvete ja katekismuse keelelise analüüsiga. Sellest kasvas välja magistritöö, mille ta kaitses 1996. aastal Tartu Ülikooli juures. Raamatuna ilmus töö pealkirjaga "Kullamaa katekismuse lugu. Eestikeelse katekismuse kujunemisest 1532–1632". 2007. aastal ilmus trükist teine südamelähedase töö vili «Luuka evangeeliumi seletused», mis on koostatud põgenikelaagris Augustdorfis peetud piiblitundide alusel.

Praostina oli ta 1970. aastatel tegutsenud väliseesti lauluraamatukomisjoni esimehe teine abi[2].

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Peeter Põld oli teoloogi haridusega Eesti haridus-, karskus- ja riigitegelane. Tema vend Agu Põld oli Vigala ja Saarde koguduse õpetaja. Õemees Helmut Piir oli Vancouveri koguduse õpetaja, õepoeg Gustav Piir oli Toronto Peetri ja Tallinna Toompea Kaarli koguduse õpetaja ning on praegu Tallinna Püha Vaimu koguduse õpetaja. Onu, praost Harald Põld oli Kose koguduse õpetaja, onupoeg Hillar Põld oli kirikuõpetaja ja kirikuajaloo õppejõud, onupoeg Eerik Põld oli kunstiajaloolane, onupoeg Naan (Naatan) Põld oli Hamburgi muusikaülikooli lauluprofessor ning oratooriumide ja kantaatide solist.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Eesti Kirik nr. 1. 1980
  2. "Kiriku laulu- ja palveraamat", 1991, ISBN 9519555935

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]