Tony Iommi

Allikas: Vikipeedia
Iommi 2009. aastal

Frank Anthony (Tony) Iommi (sündinud 19. veebruaril 1948) on itaalia päritolu inglise kitarrist ja laulukirjutaja, kes on peamiselt tuntud heavy metal'i ühe algatajana bändis Black Sabbath. Iommi on ka ainus, kes on selle ridades algusest kuni tänaseni mänginud.

Iommi sündis Birminghamis Itaalia immigrantide peres ja töötas nooruses metallitehases, mängides samal ajal ka mitmes bändis kitarri. 17-aastaselt juhtus tal seal õnnetus, mistõttu ta kaotas oma parema käe keskmise ja neljanda sõrme otsad. Esialgu pani õnnetus Iommit mõtlema kitarrimängimise lõpetamisele. Siiski otsustas ta seda jätkata ja kujundas endale ise plastikust sõrmeotsad.

1968. aastal rajas Iommi bändi Earth, kus osalesid ka teised hilisemad Black Sabbathi liikmed: Geezer Butler, Bill Ward ja Ozzy Osbourne. Samal aastal mängis ta lühikest aega ka Jethro Tullis. 1969. aastal nimetati bänd ümber Black Sabbathiks, kuna Inglismaal oli ka teine Earthi-nimeline rokkbänd, millega neid hakati segi ajama.

Iommit peetakse heavy metal'i üheks rajajaks tema unikaalse kitarrimängu tõttu. Vigastatud käe tõttu seadistas ta enda kitarri ümber nõnda, et akordid kõlasid tunduvalt süngemalt kui teistel rokk-kitarristidel.

1970. aastate teiseks pooleks oli Black Sabbath saavutanud suure populaarsuse, kuid samas olid bändiliikmete vahel tekkinud ka hõõrumised, mis olid seotud ka narkootikumidega. Lõpuks vallandas Iommi bändi laulja Ozzy Osbourne'i, kes asendati Ronnie James Dioga. 1980. aastatel vahetus Black Sabbathi koosseis pidevalt, eriti lauljate osas, kuid Iommi suutis bändi siiski eduka ja tegutsevana hoida. 1990. aastatel tuli lühikeseks ajaks kokku ka Black Sabbathi algne koosseis, kuid läks peagi erimeelsuste tõttu taas laiali. Hiljem on nad üksikuid kontserte siiski andnud.

2000. aastatel on Iommi tegelenud nii sooloprojektidega kui ka Black Sabbathi liikmetest koosneva bändi Heaven & Helliga, mille laulja on Ronnie James Dio. 2009. aastal ilmus viimaselt ka album "Devil you know", mis saavutas suure populaarsuse. Iommi ei saanud Heaven & Helli puhul kasutada Black Sabbathi nime, sest Ozzy Osbourne kaebas ta nime ainuvaldamise pärast kohtusse.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]