Mr. Lordi

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tomi Putaansuu)
Mr. Lordi
Mr. Lordi, 2023
Mr. Lordi, 2023
Sünninimi Tomi Petteri Putaansuu
Tuntud kui Mr. Lordi
Sündinud 15. veebruar 1974 (50-aastane)
Rovaniemi, Soome
Stiilid heavy metal, hard rock
Tegev 1992–
Plaadifirma Sony BMG
Seotud esitajad Lordi (1996–)
Wanda Whips Wall Street (1994–1997)
Double Beat Und Bodys (1991–1994)
Metalox (1988–1990)
Hammer (1987–1989)
Steeler (1987)
Dark Warriors
Flame
Holy Shit
Aliens
Routher
Mr. Lordi

Mr. Lordi (kodanikunimega Tomi Petteri Putaansuu; sündinud 15. veebruaril 1974 Rovaniemis) on soome muusik, ansambli Lordi laulja, laulukirjutaja ja kostümeerija.

Tema peamised muusikalised eeskujud on Kiss, Twisted Sister ja Alice Cooper.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Koolis huvitus Tomi koletistest ja joonistas neid vihikussegi. Hiljem hakkasid talle meeldima ka õudusfilmid. Satelliittelevisiooni vahendusel tutvus ta selliste ansamblitega nagu Alice Cooper, Twisted Sister, W.A.S.P. Esimene Kissi album, mida ta kohalikus raamatukogus kuulamas käis, oli "Creatures of the Night", ning Kissist sai Tomi iidol. Kui ta vanemaks sai, hakkas ta koos Pete Riskiga tegema lühiõudusfilme, mida on näidatud festivalidel üle Soome. Peale põhikooli lõpetamist asus ta õppima Rovaniemi kunstikõrgkooli, kuid selle jättis ta õpiraskuste tõttu pärast esimest õppeaastat pooleli. Edasi pääses ta õppima Tornios asuvasse avatud Lääne-Lapimaa kunsti- ja filmikooli. Kooli lõputööna valmis 1995. aastal muusikavideo "Inferno", kus ta oli ainus, kes koletise maski ei kandnud ja seetõttu pole seda kusalgi näidatud. Tomi tegi kõikidele muusikavideos osalejatele ise kostüümid. Hiljem, kui märgati selle tulemust, sündis sellest ideest Lordi.

1994. aastal mängis Tomi bändis Wana Whips Wall Street. Bändi lood ja Lordi laul "Inferno" ilmusid kogumikul "Rockmurskaa" 1995. aastal. Esimesed demod Lordi nime all ilmusid 1992. aastal.

Tomi joonistab palju. 1993. aastal ilmus demoplaat "Napalm Market", kus peal oli esimest korda Lordi logo. See erines tänapäeval kasutatavast logost vaid selle poolest, et seda oli lihtsam joonistada. 1990. aastate alguses disainis ta ka maski, millest sai bändi praegune sümbol. 2003. aastal linastus Soome film "Pahat pojat", millele on ta teinud storyboard'i.[viide?]

Tema maalidega on toimunud ka näitused. Esimene näitus Mr. Lordi nime all toimus 8.–30. augustil 2009 Helsingi KulmaGallerias, mida ta oli maalinud alates Lordi algusajast. Enamus maale valmisid 2009. aasta mais, kui Lordi pidas puhkust, keeldudes esinemast ka Eurovisiooni avatseremoonial Moskvas. Näitusel oli lisaks väljas Mr. Lordi lapsepõlve joonistused, ka portreed tema koerast ja Matti Servost. Enamik maale teeb Mr. Lordi akrüülvärvidega. Samamoodi on tehtud ka albumite kaaned, mida Mr. Lordi töötleb edasi albumi jaoks. Teine näitus uute maalidega toimus samas kohas 7.–30. oktoobril 2011 ja lisaks Mr. Lordi koletistemaatikale ja plaadikaantele olid ka loodusest inspireeritud töid ning üleval oli kõik maalid albumi "Babez for Breakfast" vihikukaanest. Samu maale näidati 13. juulist 11. augustini 2012 Rovaniemi Revontuli kaubanduskeskuses näitusel "Vistoja Kuvia", mis tähistab Lordi ja Simerock festivali 10. aastapäeva.

Tomi on kirjutanud laule ka teistele bändidele. 2011. aasta aprillis ilmus Soome bändi Neljänsuora album "Valtava maailma" kus lugu "Testamentti" valmis aasta varem Tomi, Järjestyshäiriö laulja Juho Markkaneni ja kunagise Marylandi muusiku Ville Härköneni ühistööna.

21. oktoobrist osales Mr. Lordi Rovaniemi kooriga telekanali Nelonen lauluvõistlusel "Kuorosota", kus jäädi teiseks ning võidetud 2000 eurot annetati Soome Punasele Ristile.

Isiklik elu[muuda | muuda lähteteksti]

Putaansuu abiellus 8. augustil 2006 Johanna-Askolaga Rovaniemi kirikus. Üritus oli meediale suletud. Abielutseremoonia toimus pärastlõunal ning pidu hoiti kuni selle toimumiseni saladuses. Kohalikud said üritusest teada vaid paar tundi enne selle algust. Kokku pääses üritusele vaid valitud 150 külalist. Helsingis on Putaansuul korter Vuosaari linnaosas ja eramaja Rovaniemi lähistel.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Lordi[muuda | muuda lähteteksti]

Muud väljaanded[muuda | muuda lähteteksti]

  • Various artists: Rockmurskaa (1995) – sisaldab Mr. Lordi laule "Inferno" ja "Caught the Black Fire"
  • Grandevils: Grandevils (2005) – Mr. Lordi teeb kaasa kahes laulus
  • Agnes Pihlava: When the Night Falls (2006) – sisaldab Mr. Lordi kirjutatud laulu "Danger in Love"
  • Martti Servo & Napander: Täältä pesee! (2007) – Mr. Lordi teeb kaasa laulus "BoogieWoogieReggaePartyRock´nRollMan"
  • Various artists: Welcome to Hellsinki (singel, 2007) – Mr. Lordi teeb kaasa singlil
  • Domination Black: Haunting (EP, 2008) – Mr. Lordi teeb kaasa laulus "The House Of 1000 Eyes"
  • 1827 Infernal Musical: 1827 Infernal Musical (CD, 2010) – sisaldab Mr. Lordi kirjutatud laulu "Devil's crashing the party"
  • Martti Servo: Sinisellä Sydämellä (single, 2013) – Mr. Lordi kirjutatud laul

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]