Kolonel Tom Parker

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tom Parker)
Kolonel Tom Parker
Sünniaeg 26. juuni 1909
Surmaaeg 21. jaanuar 1997 (87-aastaselt)

Kolonel Tom Parker (kodanikunimega Thomas Andrew Parker, sünninimega Andreas Cornelius van Kuijk; 26. juuni 1909 Breda, Holland21. jaanuar 1997 Las Vegas, Nevada osariik) oli USA meelelahutusimpressaario. Tuntud kui Elvis Presley mänedžer.

Tom Parker sündis 26. juunil 1909 Breda linnas Hollandis Adam van Kuijki ja Maria van Kuijki viienda lapsena. Noorelt immigreerus ta Ameerika Ühendriikidesse, kus teenis raha tsirkuses ja pärast seda oli neli aastat armees. Seejärel pöördus ta jälle tsirkuseelu poole. Oma nime oli ta Thomas Andrew Parkeriks muutnud.

"Enne muusikabisnisesse tulekut pidas ta ponitsirkuses viineriputkat. Kord arutasid tsirkuse omanikud pikalt, kas poleks mõistlik lasta pileti hinda veerandi dollari peale. Parker tegi aga sootuks teistsuguse ettepaneku: "Tõstame hoopis dollarini ja kes pärast rahul pole, saavad poole rahast tagasi!" Teine kord ajas Parker tsirkusesse viivatele teedele lehmakarja. Teed olid nõnda pasased, et tsirkusest lahkuvad pealtvaatajad pidid kasutama Parkeri poni. Ja muidugi mitte tasuta. See võiks pakkuda mõtteainet ärimeestele, kes murravad pead selle üle, kuidas publikult suurt sissepääsumaksu koorida – miks mitte rakendada ka väljapääsumaksu!" [1] Samas võib sedalaadi lood aga kahtluse alla seada, sest mõningatel andmetel olevat need vaid kõlakad, mida "kolonel" kasutas, et kontrollida inimeste kergeusklikkust.

1940. aastatel töötas ta ka koerapüüdjana ja on olnud isegi lemmikloomasurnuaeda pidanud ettevõtja.

1939. aasta lõpus sai "kolonelist" Gene Austini, 1944. aastal Eddy Arnoldi ja 1955. aastal Hank Snow' mänedžer. Samuti hakkas kirjutama Elvis Presleyt Hank Snow' soojendusesinejaks. Oktoobris 1955 sai "kolonelist" Elvise nõuandja ning 1956. aastal mänedžer ja oli seda kuni Elvise surmani 16. augustil 1977.

Palju on laidetud ja sama palju kiidetud "koloneli" tööd Elvise mänedžerina. Talle on ette heidetud, et ta kantis Elvise tuludest 50% endale ja kasutas Elvise turundamiseks häbiväärseid nippe, kuid samas peab tunnistama, et "kolonelita" poleks ehk Elvis tänaseks see, kellena me teda teame.

Pärast Elvise surma oli ta Barron Hiltoni personaalne meelelahutuskonsultant kuni oma surmani 21. jaanuaril 1997 Hiltoni hotellis Las Vegases. Talle pakuti küll tööd mitme artisti mänedžerina, kuid ta keeldus alati, öeldes, et "on vaid Elvis ja "kolonel"".

Tiitli "kolonel" on Tom Parker saanud nooruses tuletõrje päästetöödel ülesnäidatud vapruse eest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tõnu Tuulas, Elvis Presley - rockikuninga elu ja muusika (Tallinn, 1999), lk 20-21