Thoinot Arbeau

Allikas: Vikipeedia

Thoinot Arbeau on Prantsuse vaimuliku Jehan Tabourot' (17. märts 1520 Dijon23. juuli 1595 Langres) anagrammiline pseudonüüm. Thoinot Arbeau on tuntud peamiselt oma teosega "Orchésographie", mis käsitleb 16. sajandi Prantsusmaa seltskonnatantse.

Teose "Orchésographie" tiitelleht

"Orchésographie" ilmus Langres'is 1589. aastal. See dialoogivormis traktaat pakub rikkalikult infot seltskondliku käitumise kohta tantsusaalis ning muusikute ja tantsijate suhtlemise kohta. Teos sisaldab arvukalt puulõikeid tantsijatest ja muusikutest ning rohkeid muusikanäiteid koos põhjalike juhistega sammude kohta, mis oli märkimisväärne innovatsioon tolleaegses tantsunotatsioonis.

Raamatu on inglise keelde tõlkinud Mary Stewart Evans, toimetanud Julia Sutton.

Arbeau tegeles ka astronoomiaga ning avaldas teose "Compot et Manuel Kalendrier, par lequel toutes personnes peuvent facilement apprendre et sçavoir le cours du Soleil et de la Lune et semblablement les festes fixes et mobiles que l’on doit célébrer en l’Eglise, suyvant la correction ordonné par notre Saint Pére Grégoire XIII" ('kalender, mille järgi kõik inimesed saavad hõlpsasti tundma õppida Päikese ja Kuu käiku ning samas ka liikumatuid ja liikuvaid pühi, mida Kirik tähistab, vastavalt parandustele, mille pani ette meie isa püha Gregorius XIII'), Langres: Jehan des Preyz, 1582.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kendall, G. Yvonne 2001. "Arbeau, Thoinot". The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell. London: Macmillan Publishers.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]