Teisikuluul

Allikas: Vikipeedia

Teisikuluul on luul, mille korral inimene on ekslikult veendunud, et teda ümbritsevad inimesed (sugulased, aga ka arst) on asendatud teisikutega.

Eristatakse

  • positiivset teisikuluulu, mille korral inimese ümber olevad võõrad inimesed on tegelikult maskeeritud tuttavad (pereliikmed, töökaaslased vms).
  • negatiivset teisikuluulu e Capgras' sündroomi, mille korral tuttavad inimese ümber (sugulased, töökaaslased) on tegelikult osavalt maskeeritud võõrad (või tulnukad, robotid), kes täidavad osavalt oma rolli.

Teisikuluulu alla kuulub ka Fregoli sündroom, mille korral inimene on ekslikult veendunud, et erinevaid inimesi tema ümber "mängib" tegelikult üks kiiresti ja osavalt ümber kehastuv inimene. Selle sündroomi korral usutakse sageli, et sellise ümberkehastumise abil on kellegi võimalik inimest jälitada.

Peamiseks põhjuseks peetakse normaalsete ühenduste puudumist või katkemist nägudetaju jaoks selektiivse oimusagara piirkonna FFA ja emotsioonide ning ohtlik/ohutu eristuste seisukohalt olulise struktuuri – mandeltuuma – ja/või limbilise süsteemi erinevate keskuste vahel.


Teisikuluul on üks paranoilise luulu avaldumise vorm.