Teadus- ja hariduskeskus Holocaust

Allikas: Vikipeedia

Teadus- ja hariduskeskus Holocaust (vene keeles Научно-просветительный центр «Холокост») on Venemaa regioonidevaheline ühiskondlik organisatsioon. Esimene organisatsioon postsovetlikus ruumis, mis seadis eesmärgiks holokaustiohvrite mälestuse jäädvustamise; muuseumide ja dokumentaalnäituste loomise; teema kaasamise koolide ja ülikoolide haridusprogrammidesse; mälestusõhtute pidamise; ohvrite mälestusmärkide, dokumentide, tunnistuste ja mälestuste kogu loomise.

Keskus asutati Moskvas 1. aprillil 1992. Esimene president oli juudi rahvusest Venemaa ajaloolane ja filosoof, teises maailmasõjas osalenud Mihhail Gefter (1918–1995). Praegu on juhatuse liikmed kirjanik ja publitsist Alla Gerber ning ajaloolane-arhivist Ilja Altman.

1997. aastal asutati holokaustimuuseumi loomiseks regioonidevaheline fond. Fondi ruumid Moskva kesklinnas eraldati Venemaa Föderatsiooni valitsuse korraldusega. Keskuse filiaalid asuvad Peterburis, Vladimiris, Doni-äärses Rostovis, Smolenskis, Taganrogis, Brestis.

Igal aastal korraldavad fond ja keskus holokausti ohvrite ja vastupanu kangelaste mälestusõhtuid, millest võtavad osa Venemaa valitsuse juhid. Need õhtud tekitavad ühiskonnas ja meedias suurt vastukaja.

Auschwitzi vabastamise aastapäeva ja rahvusvahelist holokaustiohvrite mälestuspäeva (27. jaanuar) tähistavaid õhtuid ja mälestustseremooniaid peetakse igal aastal (alates 1995. aastast). Venemaa holokaustiraamatukogu sarjas on ilmunud üle 30 raamatu.

Keskuses töötavad igal aastal vabatahtlikud Saksamaalt (Aktion Sühnezeichen Friedensdienste) ja Austriast (Gedenkdienst).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]