Tauragnas

Allikas: Vikipeedia
Tauragnas
Valgla maad Leedu
Väljavool Tauragna
Pindala 5 km²
Pikkus 9,4 km
Laius 1,12 km
Keskmine sügavus 18,4 m
Suurim sügavus 62,5 m
Maht 0,0956 km³
Koordinaadid 55° 27′ N, 25° 53′ E
Tauragnas (Leedu)
Tauragnas

Tauragnas on järv Leedus Utena rajoonis Aukštaitija rahvuspargi territooriumil. Kagus piirneb järv Ignalina rajooniga.

Tauragnas on Leedu sügavaim järv. Aastal 1933 mõõdeti selle sügavuseks 60,5 meetrit. Aastal 2007 tehtud kordusmõõtmistel avastati, et järve tegelik suurim sügavus on aga 62,5 meetrit.[1]

Järv on lookleva kaldaga; kaldajoone pikkus on 24,21 kilomeetrit. Tauragnase kaldad on enamasti kõrged (kohati kuni 40 m) ja metsased.[2] Järve kaldale jääb Tauragnai alev, teised asulad on Taurapilis, Pilkeniai, Stučiai, Skroblus I, Varniškės, Sėlė, Šimkūnai.

Tauragnase säng asub jääajal tekkinud tunnelorus. Samasse tunnelorgu jääb veel kolm järve (Labė, Labelis, Jauniškise järv). Järve keskmine laius on 540 meetrit. Järve põhi on täis lohkusid, seda katavad savi ja karbonaatne põhjamuda.

Tauragnasesse voolab Labė järvest algav nimetu oja, kokku voolab sinna kuus oja. Järve valgala on 74 km². Tauragnasest algab Tauragna jõgi. Järve kaguosas moodustavad selle põhja suureteralisest kruusast koosnevad augud; järve vesi filtreerub seal Pliaušysi järve.

Tauragnais asub järve kaldal puhkeplats. Ka rajati alevisse aastal 1955 hüdroloogiajaam. Sealsete vaatluste kohaselt jäätub Tauragnas keskmiselt 19. detsembril, vabaneb jääkattest aga 16. aprillil, kuigi varjulisemates soppides püsib jääkate märgatavalt kauem. Viie meetri sügavuselt mõõdetuna on järve keskmine veetemperauur juulis ja augustis 19 kraadi, oktoobris 9,7 kraadi, novembris aga 5,8 °C.

Legendi kohaselt olevat kord järve ääres peatunud vürst Rigimantas oma väesalgaga. Seal alustas tema vana kandlemängija pillimängu, mis meelitas metsast välja tarva. Mehed arvanud, et küllap see loom tahab neile õige asupaiga kätte näidata Tarvas läinud üles ühele mäele ja sõdalased rajanud sinna siis Tarapilise linnuse. Linnuse alla järve äärde tekkinud aga Tauragnai alev.

Tauragnase nime on vanasti kirjutatud Thowraggen, Tarogin, Taurogno, Turogno, Taurogin. Nimi tuleneb sõnadest tauras, mis tähendab tarvast, ja ragas, mis tähendab sarve. [3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ežerai. Enciklopedija „Lietuva“, I kd. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008, 88 lk.
  2. Tauragnas. Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 4 (Simno-Žvorūnė). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1988. 283 lk.
  3. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. 342 lk., – Vilnius: Mokslas, 1981.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]