Taujėnai mõis

Allikas: Vikipeedia
Taujėnai mõisa peahoone

Taujėnai mõis (leedu Taujėnų dvaras) on endine mõis Leedus Ukmergė rajoonis Taujėnai vallas Taujėnais.

Mõisa on esimest korda mainitud aastal 1595. Mõis on kuulunud Ploniauskitele, Nanhardidele ja Massalskitele. Seejärel oli omanikuks Bonifacy Teofil Pac, kellelt see läks Eperyeszade valdusse. Seejärel sai selle omanikuks Michał Kazimierz Radziwill Rybeńko tütrega abiellunud Benedykt Moriconi. Tema lasi rajada mõisa klassitsistliku peahoone ja selle juurde Inglise pargi, mis oli esimene sellelaadne park Leedus. Hiljem kuulus mõis Radziwillidele,[1] selle viimaseks omanikuks oli Konstantinas Radvila.

Peahoone projekteeris Pietro de Rossi, hoone valmis aastal 1802. Aastal 1812 ööbis seal sõjaväeosi külastav Aleksander I. Nõukogude ajal asus häärberis kohaliku sovhoosi kontor. Tänapäeval on selle omanik UAB „Taujėnų dvaras“, seal asuvad hotell ja restoran.[2]

Lisaks peahoonele on säilinud veel mitmed mõisa kõrvalhooned: kontorihoone, teenijate ja aedniku maja, laut-laohoone, laut, varjend-kelder, tunnelina kujundatud varjend-kelder, sepikoda ning kabeli ja ühe teenijate maja varemed. Lisaks on osaliselt säilinud ka mõisa park.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]