Tarvastu valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Tarvastu valla lipp

Tarvastu valla lipp on Viljandi maakonnas asunud endise Eesti haldusüksuse Tarvastu valla lipp.

Lipp kinnitati 13. mail 1997.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Tarvastu valla lipp on ruudukujuline vapilipp. Musta kanga keskel on valge tarva (ürgveise) pea, mida ehib punane paelornament. Paelornament on paigutatud nii, et see moodustab sõõrmed ja silmaavad ning tarva peas oleva stiliseeritud krooni.

Lipu vars on must, varda ehis hõbedane.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Lipul kujutatud loom on tulnud Tarvastu valla nimest sümboliseerides sellisena rahva püüdlusi, vankumatust ja tahet. Lipu värvid on võetud mulgi rahvarõiva traditsioonist - "mulgi koloriit" - must, valge ning mulgi kuube ehtiv punane kaaruspael.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Lippu kasutati järgmise korra alusel:

  1. Heisatav ja väljapandav Tarvastu valla lipp peab vastama riigisekretäri poolt 13. mail 1997 kinnitatud Tarvastu valla lipu kirjeldusele ning olema puhas ja terve.
  2. Tarvastu valla lipu võivad heisata kõik Tarvastu valla kodanikud eramajadel, ettevõtted ja organisatsioonid oma hoonetel lipuhoidlasse või maapinnalt tõusvasse lipumasti. Heisatav lipp peab vastama etteantud kirjeldusele, olema puhas ja terve.
  3. Maapinnalt tõusva lipumasti kõrgus peab olema vähemalt kuus korda ja seinalipuvarda pikkus ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest. Heisatud lippudel peab lipukanga alumine serv jääma maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.
  4. Tarvastu valla lipp heisatakse riiklikel pühadel ning tähtpäevadel, rahvuspühadel (riigilipu heiskamise päevadel), 19. detsembril, mil Tarvastu vald sai omavalitsusliku staatuse, vallapäevadel ja muude sündmuste puhul, milleks sellekohase korralduse annab Tarvastu Vallavalitsus, ning perekondlikel pidupäevadel.
  5. Tarvastu valla lipu heiskamisel leinalipuna kinnitatakse lipu ülemisse otsa 100 millimeetri laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad kuni lipukanga alumise servani, või heisatakse lipp poolde lipumasti.
  6. Tarvastu Vallavalitsuse hoone ees võib Tarvastu valla lipp olla heisatud koos Eesti riigilipuga ööpäevaringselt.
  7. Eri lippude koos heiskamisel on paigutuse järjekord lippude poolt vaadates paremalt äärelt alustades järgmine: Eesti riigilipp, teise riigi lipp, Eesti maakonna, linna, valla või muu lipp. Lipud paigutatakse maakondade kaupa ning linnade ja valdade kaupa nimede järjekorras eesti tähestiku järgi. Lipud peavad olema heisatud samale kõrgusele, iga lipp eraldi lipuvardasse. Maakonna, linna, valla või muu lipu mõõtmed ei tohi ületada riigilipu mõõtmeid.
  8. Kasutamiskõlbmatuks muutunud valla lipp kuulub sündsal viisil hävitamisele.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]