Ţarţūs

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tartus)
Vaade linnale (mai 2005)

Ţarţūs (araabia keeles طرطوس) on sadamalinn Süüria lääneosas, Süüria suuruselt teine sadamalinn Latakia järel ja Ţarţūsi provintsi keskus.

Linnas elab 118 000 inimest (seisuga 2008).

Linnas asub Venemaa mereväe baas. See asutati 1971 ja esialgu oli ta üks paljudest Venemaa baasidest, millest lähimad asusid Egiptuses ja Eritreas. 1977 mõlemad Egiptuse baasid likvideeriti ja sellest ajast on Ţarţūsi baas Venemaa ainus tugipunkt Vahemerel. Venemaa ise ei nimeta seda baasiks, vaid varustuspunktiks, sest see ei suuda vastu võtta Venemaa kõige suuremaid sõjalaevu, mis peavad jääma reidile.

Ţarţūs sai nime linnast 3 km läänes oleva Arwādi saare järgi, mille pindala on 20 ha ja mis on Süüria ainus asustatud saar. Saare vastas mandril oleva asulana oli tema nimi hellenismiajal Antarados, mis tuleb sõnadest anti 'vastas olev' ja Arados (Arwādi tollane nimi). Sajandite jooksul mugandus see nimi Ţarţūsiks.

Võrreldes ülejäänud Süüriaga, on Ţarţūsi kliima suhteliselt pehme ja sajurohke. Aasta keskmine temperatuur on 19 °C ja keskmine sademete hulk 884 mm. Kõige palavamad kuud on august (keskmiselt +27 °C) ja juuli (+26 °C), kõige jahedam jaanuar (+12 °C). Kõige rohkem sajab detsembris (185 mm) ja jaanuaris (178 mm), kõige vähem juulis (1 mm) ja augustis (4 mm).