Tartu raad

Allikas: Vikipeedia
Tartu raad
Asutatud 13. sajand
Tegevuse lõpetanud 1889
Peakorter Tartu
Asukoht Tartu raekoda
Tegevuspiirkond Tartu linn
Juhtkond kaks bürgermeistrit ja seitse raehärrat

Tartu raad oli Tartu linna kohtu- ja valitsusorgan keskajast (olemasolu esimest korda mainitud 1262) kuni 1889. aastani.

Tartu rae koosseisu kuulus kaks bürgermeistrit ja seitse raehärrat, kellest üks oli ka sündik. Rae eesistujat nimetati justiits- ja teist bürgermeistrit kommertsbürgermeistriks.

Rae ametnike koosseisu kuulusid ülemsekretär (ka avalik notar), arhivaar, vene keele tõlk, likvidatsioonikomissar, kantseleiametnikud ja kohtuteenrid.

Tartu bürgermeistri ametikoht andis teenistusastmete tabeli IX astme ja raehärra ametikoht XIV astme.

Põhjasõja järel valiti uue linnaseaduse järgi, veebruaris 1787 linnapea (Georg Friedrich von Kymmel), uus magistraat ja linnanõukogu. Magistraadile jäid ainult kohtu funktsioonid, tulunduslikkude asjade jaoks 6-liikmeline (kindralkuberneri määruse põhjal 3 kaupmeeste ja 3 tsunftiliikmete edustajast) linnanõukogu (Stadtrath). Üleminek uuele korrale toimus ligikaudu kahe aasta jooksul: aprillist 1785 kuni 28. augustini 1787, mil uus linnanõukogu tegevust alustas.

Tartu Linnavalitsust või volikogu nimetatakse ka tänapäeval vahel raeks.

Raadi mõis sai nime selle järgi, et kuulus Tartu raele. Ajal, mil mõis rajati, oli eesti keeles laadivaheldus välja kujunenud ainult Põhja-Eestis, mitte aga veel Lõuna-Eestis. Sel põhjusel käänati sõna "raad" vältevahelduslikult raad : raadi, võrdluseks Põhja-Eestis käänati seda sõna juba laadivahelduslikult raad : rae, nagu näha Rae valla nimest.

Tartu bürgermeistrite loend[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu justiitsbürgermeistrite loend[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu kommertsbürgermeistrite loend[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu rae koosseis 1889. aastal[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ACKERBAUM, SAMUEL, TLÜAR rahvusbibliograafia isikud

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]