Tartu Akadeemiline Meeskoor

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tartu akadeemiline meeskoor)
TAM 2011. aasta noorte laulupeol
TAM 2009. aasta üldlaulupeol

Tartu Akadeemiline Meeskoor (lühend TAM) on asutatud 1912. aastal. Koori asutas ja esimene dirigent oli Juhan Simm, helilooja, koori- ja orkestrijuht.

Kui Eesti esimesse üliõpilaskoori koondusid lauljad mitmest üliõpilasseltsist ja korporatsioonist, siis tänapäeval laulab kooris poolsada Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli üliõpilast, vilistlast ja õppejõudu.

2017. aastast on koori peadirigent Kuno Kerge ja dirigent Made Ritsing.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Akadeemiline Meeskoor asutati 1912 Eesti Üliõpilaste Ühendatud Meeskoorina[1] (nimetatud ka Tartu üliõpilaste meeskooriks). Algaastail esineski TAM põhiliselt Tartus ja linna lähemas ümbruses, tihti astuti üles aktustel ja üliõpilaspidudel. 1926. aastal toimus uue dirigendi Leenart Neumani eestvõttel esimene pikem kontserdireis – Austriasse ja Ungarisse. 1933 asus koori dirigendi kohale Richard Ritsing, kes juhatas koori 1974. aastani. 1937. aastal, koori 25. aastapäeva puhul käidi seni pikimal kontserdireisil Euroopas, kus esineti seitsme riigi 12 linnas. Kuigi meeskoori töö ei seiskunud päriselt ka Teise maailmasõja ajal, võib uuest tõusust rääkida 1950. aastate alguses. Korduvalt esineti Moskvas ja Leningradis, käidi Kiievis, Riias, Vilniuses.

1956. aastal pani Tartu Akadeemiline Meeskoor koos Tartu Ülikooli Akadeemilise Naiskooriga aluse üliõpilaste laulu- ja tantsupidudele Gaudeamus, mis toimuvad vaheldumisi Eestis, Lätis ja Leedus ning on kõrvuti üldlaulupidudega väga populaarsed. 1970. aastate kontserdireisid viisid koori Taga-Kaukaasiasse, Kesk-Aasiasse, Baltikumi, Poola ja Saksa DV-sse. 1974. aastal võttis Richard Ritsingult peadirigendikepi üle tema poeg Alo Ritsing, kes oli isa kõrval koori dirigendina tegutsenud aastast 1963.

1980.–1990. aastatel on lauluteed viinud koori Bulgaariasse, Rootsi, Hollandisse, Saksamaale ja Soome. Pika tegevusaja jooksul on Tartu Akadeemiline Meeskoor osalenud paljudel võistulaulmistel. Eriti edukaks kujunes periood alates 1982. aastast, mil üheksast võistlusest võideti järjest kaheksa, nende hulgas rahvusvahelised koorifestivalid Varnas, Oldenzaalis (Holland) ja Tallinnas. Koor osales rahvusvahelise koorimuusika nädala üritustel Veszpremis Ungaris (19.–26. juulil 1992).

2017. aastast töötab dirigendina Kuno Kerge, kes on omal ajal H. Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis olnud Alo Ritsingu õpilane. Koori aitab juhendada ka koormeister Made Ritsing.

Muusikaline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Akadeemilise Meeskoori repertuaaris on alati olnud Eesti koorimuusika klassikat ja kaasaegsete autorite teoseid. Igal hooajal laulab koor ka Alo Ritsingu kirjutatud palu, millest mitu on saanud Eesti koorimuusika loomekonkurssidel kõrgeid kohti.

Meeskoor on rahvuslikkuse alustala. Nii toetas koor lauluga fosforiidisõda, osaleti Balti Ketis ja paljudel teistel üritustel, mis aitasid Eesti taas iseseisvusele. Tänapäeval osaleb koor laulupidudel, tähistab Rahvusülikooli ja Eesti Maaülikooli tähtpäevi ning osaleb ka Eesti Vabariigi aastapäeva lipuheiskamistseremoonial Tartu Tähetorni jalamil.

Koor on oodatud esineja ka kergema muusika üritustel. Nii osales koor 2009. aasta mais ansambli Rosta Aknad koosseisus Tartu levimuusikapäevadel ja TV3 meelelahutuslikus saates „Eesti otsib lemmiklaulu“. Viimases valitigi TAM-i esitatud „Koit“ (T. Mägi) parimaks, mistõttu tuli kooril korduvalt laulu esitada nii mitmel pool kontserdilavadel kui ka televisioonis. Koostööd on tehtud mitmete tuntud artistide ja ansamblitega nagu Justament, Mari Kalkun, Noorkuu jt.

Meeskoori laulu on aegade jooksul talletatud 27 helikandjale, mitmed neist on koori enda soolokogumikud. 2008. aastal valmis üksnes Eesti koorimuusikat kajastav CD "Eesti laul". See neljal märtsipäeval hoole ja armastusega valminud plaat, mis sisaldab ka hulga Richard ja Alo Ritsingu teoseid, pälvis Eesti Kooriühingu aasta kooriplaadi auhinna. Aastal 2024 on plaan avaldada uus helikandja.

Koor on andnud kontserte rohkem kui 20 riigis, neist kaugemad Ameerika Ühendriigid ja Jaapan[2]. Hooaja jooksul koguneb TAM-il Eestis üle 20 esinemise. Tartus on koori peamised kontserdipaigad Tartu Ülikooli aula, Vanemuise Kontserdimaja, Tartu Jaani kirik ja Pauluse kirik.

Peadirigendid[muuda | muuda lähteteksti]

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

2016. aastal A-kategooria meeskooride ja folk-kategooria võidud Interkulturi rahvusvahelisel koorikonkursil Austrias[3], 2018. aasta novembris Eesti Meestelaulu Seltsi võistulaulmisel A-kategooria I koht[4] ning 2018. aastal A-kategooria meeskooride võit konkursil "Canta al Mar" Hispaanias[5]).

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]