Tartu tudengipäevad

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tartu Sügispäevad)
Tartu tudengipäevade tähtsündmus Tudengifilm ja festivali maskott kollane koer Villem

Tartu tudengipäevad (varem Tartu üliõpilaspäevad) on igal kevadel ja sügisel Tartus toimuv kultuuri- ja meelelahutusfestival. Nimetus hõlmab kaht festivali: Tartu Tudengipäevad: Kevad ja Tartu Tudengipäevad: Sügis. Igat festivali iseloomustab läbiv teema. Tartu tudengipäevade moto on "Puhka vaim välja!".[1]

Tuntuimad tudengipäevade üritused on omapärased võistlused (sh paadiralli ja lennumasinate võistlus Emajõel) ja mitmesugused kontserdid (sh öölaulupidu, tudengilaulude konkurss). Toimub ka rohkelt loenguõhtuid ja töötubasid, spordiüritusi ning loodusretki.[2]

Tartu tudengipäevade kavas on igal korral 100–200 üritust, nende hulgas nii traditsioonilised üritused kui ka uued vormid. Tartu tudengipäevade suurtoetajad on A. Le Coq, Coop ja Tartu linn.

Tartu kevadpäevad[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu kevadpäevade festival toimub tavaliselt aprilli viimasel nädalal (2016. aastal 25. aprillist 1. maini). Ajaliselt langeb festival kokku volbriööga, mil linnapea annab üheks ööks võimu üle üliõpilastele.[3]

Suurimad üritused on igakevadine öölaulupidu (varem Kassitoomel ja lauluväljakul, nüüd Tartu Lumepargis) ja maagiline volbriöö tulesõu Kaarsillal, kuhu koguneb kuni 15 000 inimest. Populaarne on ka üldrahvalik öötantsupidu.

Emajõel võisteldakse tudengilikel aladel: iseehitatud lennumasinate võistlusel Karsumm ja kummipaatide võiduajamisel Paadiralli. Omapärased võistlused on ka enda loodud liikurite võidusõit Bambus ja õllekastide torni ladumine enda alla Kastironimisel.

Olulisel kohal on üliõpilaste omaloomingu tunnustamine. Seda võimalust pakuvad väärika ajalooga üliõpilaskollektiivide võistlus Tudengilaul ja Tudengibänd, Tudengifilmi konkurss ning Luulevabaduse lava.

Spordiüritustest on kanda kinnitanud näiteks hommikuvõimlemine Avatuut, Sildade jooks, Kevadaeroobika ja Tudengiekstreem. Noori osalejaid meelitab laupäevane laste rattatuur.

Tartu sügispäevad[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu sügispäevade festival toimub tavaliselt oktoobri teisel nädalal (2015. aastal 12. oktoobrist 18. oktoobrini).

Menukaim sügisüritus on üliõpilaste mälumäng Mälukas, mis toimub ilmale vaatamata nii toas kui väljas. Sportlikest üritustest on tuntud 400 osavõtjaga Sügisaeroobika. Konkursside hulgas olulisim on 2 x 1000-eurose auhinnarahaga konkurss Tudengifilm.[4]

Kava on aastast aastasse muutuv. 2015. aastal toimusid näiteks Avatuut ja pannkoogihommik, TudengiLAN, Luulevabadus, Stand-Up Teadus, Game of Students jt.[5]

Varem on aset leidnud loovüritused, nagu kommenteerimisvõistlus ja tudengiteater, bussiorienteerumine ja autokaraoke, Pirogovi päevaklubi ja maailmakarneval, akadeemiline pikapäevarühm ja ÕIS ehk Õppejõudude Imeline Silmaring.

Vimkaga spordiüritused: TitaanTudengi ja Ülitudengi võistlus, inimlauajalgpall ja meestekandmise võistlus, lumesõda ja mudamaadlus.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu tudengipäevade esialgne traditsioon sai alguse 1965. aastal.[6] Toona korraldatud Tartu üliõpilaspäevad kasvasid välja rahvusvahelise üliõpilaspäeva tähistamisest 17. novembril.[7]

Alates 1987. aastast jätkas ajas muutunud festivali korraldamist Ülikooli Kultuuriklubi Heino Variku eestvedamisel.[8] Vabatahtlikest Tartu kõrgkoolide üliõpilastest koosnev mittetulunduslik organisatsioon Ülikooli Kultuuriklubi on festivali peakorraldaja ka 2018. aastal.[9] Festivali kaaskorraldajad on mitmed teised Tartu seltsid, klubid, üliõpilasorganisatsioonid, spordi- ja kultuuriedendajad.[10]

2015. aasta kevadel tunnustati Tartu tudengipäevade festivali[11] ka Euroopa tasemel kvaliteedimärgisega EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe)[12]. Euroopa Komisjoni ja Eesti Kultuuriministeeriumi poolt välja antud märgis arvestas festivalide valikul rahvusvahelist haaret, kogukondlikku kaasatust ja kunstilist kvaliteeti.

Infot järgmiste Tartu tudengipäevade ürituste kohta leiab Tartu tudengipäevade kodulehelt.[13]

Näited üritustest[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.studentdays.ee/
  2. http://www.kultuur.info/syndmus/tartu-kevadpaevad-2015/
  3. http://www.eesti.ca/volbrioo-mitu-nagu/article4314
  4. http://tartu.postimees.ee/3358839/nadala-sisustavad-tudengite-sugispaevad
  5. https://www.facebook.com/Studentdays/events
  6. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. märts 2016. Vaadatud 11. novembril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  7. http://www.ajakiri.ut.ee/artikkel/1632
  8. http://epl.delfi.ee/news/eesti/tartus-algavad-tudengite-kevadpaevad?id=50754898
  9. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. märts 2016. Vaadatud 11. novembril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  10. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. mai 2015. Vaadatud 12. novembril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  11. http://tartu.postimees.ee/3221879/tartu-festivale-tunnustati-euroopa-kvaliteedimargisega
  12. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 17. november 2015. Vaadatud 12. novembril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  13. http://www.studentdays.ee/

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]