Tartu Kolgata Baptistikogudus

Allikas: Vikipeedia

Tartu Kolgata baptistikogudus

Kolgata kirik koos avara pargialaga
Kolgata koguduse ees on avar pargiala

Liikmeid 160
Aadress Veski 40, Tartu, Eesti
Koduleht www.kolgata.ee
Facebooki leht Kolgata Facebook

Tartu Kolgata baptistikogudus on üks kuuest baptistikogudusest Tartus. Kogudus kuulub Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liitu.

Pühapäeviti toimuvad nii eesti- kui venekeelsed jumalateenistused. Lisaks korraldatakse igal nädalal eri sihtrühmadele suunatud tegevusi: pühapäevakool lastele, noortekogunemised eri vanuses noortele, mitmes laadis muusikakoosseisud, eestpalvetuba, koolitusi. Ristiusu tutvustamiseks toimuvad igal kevadel ja sügisel Alfa-kursused. Teenistustest on videoülekanded, veebilehel ka audiosalvestised. Jumalateenistusi edastab regulaarselt Pereraadio.

Koguduse pastor on Leho Paldre, juhatuse esimees Tõnu Lehtsaar, noortetööd juhib Sander Tulk, lastetööd Erika Ridaliste, muusikalist tegevust Tähti Lehtsaar.

Kolgata kogudus tegutseb kaasaegses avaras kirikuhoones Veski 40. Varem tegutses Kolgata kogudus pikka aega (1931–2013) Karlova linnaosas, aadressil Tähe 66 asunud palvelas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Enne Teist maailmasõda oli Tartus eri aegadel neli baptistikogudust: üks sai alguse 1901, teine 1906 ja kolmas 1911. Kõige suurema, Immaanueli baptistikoguduse palvemaja asus praeguse Kvartali kaubanduskeskuse alal, see palvela põles sõja ajal maha. Peeteli kogudusel ei lubanud nõukogude võim pärast sõda enam rendiruume kasutada. Nii liitusid kolme baptistikoguduse liikmed ainsasse allesjäänud baptistipalvelasse: Kolgata kogudusse, millel oli oma palvela (avatud 1931. aastal).

Ühinenud koguduse pastorid (alates 1945. aastast) on olnud Artur Eiman (1939–1962), Imant Ridaliste (1963–1985), Ermo Jürma (1986–1993), Toivo Pilli (1993–1998), Leho Paldre (1999–...).

Avalikult tuntud Kolgata koguduse liikmeid[muuda | muuda lähteteksti]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]