Tarmo Toom

Allikas: Vikipeedia

Tarmo Toom (sündinud 1961) on eesti teoloog ja patristika uurija, filosoofiadoktor (PhD CUA 2001).Tema vanaisa oli teoloog Osvald Tärk.

Ta on saanud hariduse Tallinna 7. Keskkoolis ja Tallinna Muusikakeskkoolis. Aastatel 1983-1992 mängis ta ansamblis Hortus Musicus lautot, viola da gambat ja tšellot.

Toom õppis ajaloolist teoloogiat ja patristikat Šveitsis ja Ameerika Ühendriikides ning töötas Ameerika katoliku ülikoolis ja seejärel Georgetowni ülikoolis Washingtonis. Aastal 2022 naasis ta Eesti ja alustas Tartu ülikooli juures ETAG projekti “Patristilised piibli ja piibli tõlgendamise sissejuhatused (introductiones).”

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Toom on avaldanud hulga akadeemilisi artikleid ja kirjutanud mitu raamatut (vt veebileht academia.edu [Tarmo Toom]). Eesti keeles on saadaval Augustinuse "Pihtimuste" kommentaar ("Sest sinu silmale pole suletud süda kättesaamatu" [Allika, 2011]) ja "Varakristlik teoloogia" (Tartu ülikooli kirjastus, 2022). Hiljutiste avaldiste hulgas on "T&T Clark Companion to Augustine and Modern Theology" (Bloomsbury/T&T Clark, 2013), "Patristic Theories of Biblical Interpretation: The Latin Fathers" (Cambridge University Press, 2016),[1] "Augustine in Context" (Cambridge University Press, 2018), “Early Christian Handbooks on Interpretation”, The Oxford Handbook of Early Christian Biblical Interpretation, eds. P. M. Blowers and P. W. Martens (Oxford: Oxford University Press, 2019) ja "Cambridge Companion to Augustine's Confessions" (2020). Samuti on ta kuueköitelise "Brill Encyclopedia of Early Christianity" üks kaastoimetajaid ja -autoreid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. juuni 2016. Vaadatud 19. juunil 2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)