Tankred Schipanski

Allikas: Vikipeedia
Tankred Schipanski (2014)
Tankred Schipanski (2010)

Tankred Schipanski (sündinud 30. detsembril 1976 Leipzigis) on Saksamaa poliitik ja Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) liige. Alates 2009. aasta valimistest on Schipanski 192. valimisringkonnast (Gotha-Ilm) otsemandaadiga valitud liidupäeva liige.

Elu[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast Ilmenau Goethe Gümnaasiumi lõpetamist 1995. aastal täitis Schipanski kohustusliku ajateenistuse Bad Salzungenis 391. tankigrenaderipataljonis. Pärast seda õppis ta Bayreuthis ja Viinis õigusteadust ja lõpetas õpingud 2002. aastal õigusteaduste esimese riigieksamiga. Juba 2001. aastal omandas ta Beyreuthi ülikoolis ka majandusjuristi eriala. Õigusteaduse praktika sooritas ta 2003.–2005. aastal Mainzis ja lõpetas õpingud õigusteaduste teise riigieksamiga. 2004. lõpetas ta täiendavad õpingud Speyeris asuvas Saksamaa Haldusteaduste Kõrgkoolis. 2005–2009. aastal oli Schipanski Ilmenau Tehnikaülikooli õigusteaduste instituudi teadustöötaja avaliku õiguse valdkonnas. Ta töötas ka Frank Fechneri õppetoolis meediaõiguse valdkonnas ja 2006. aastast on tal õigus töötada iseseisva juristina. Alates 2005. aastast on Schipanski olnud mitmetes auametites, kõigepealt Rotaractis ja hiljem Rotarys. Alates 2010. aastast on Schipanski Tüüringi spordiühingu VfB 91 Suhl president. Ta on ka nõukogu liige Bad Blankenburgi sihtasutuses Fürstin-Anna-Luisen-Schule ja Bonni Caesari Sihtasutuses. Schipanski on ka struktuuripoliitiliste küsimuste uurimise ühingu (Gesellschaft zum Studium strukturpolitischer Fragen e.V.) hariduse, teaduse ja tehnika mõjude hindamise nõukogu aseesimees. Alates 2013. aasta juunist on ta looduskaitseorganisatsiooni Bund Heimat und Umwelt in Deutschland hoolekogu liige. Alates 2014. aastast on ta eraülikooli SRH Hochschule Berlin nõukogu ja eraülikoolide ühingu Verband der privaten Hochschulen e.V. hoolekogu liige. Ta on Dagmar Schipanski poeg ja luterlane.

Poliitiline karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1994. aastal astus Schipanski õpilasena CDU noorteorganisatsiooni Junge Union ja 1997. aastal sai temast CDU liige. Schipanskit on mitmel korral valitud Junge Unioni Ilmi piirkonna esimeheks. Viimati oli ta sel ametikohal 2006. aastast 2010. aasta maini. Ta oli ka aastatel 2005–2012 CDU Ilmi piirkonna organisatsiooni aseesimees ja on 2012. aasta oktoobrist selle esimees.

Tegevus parlamendiliikmena[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aasta liidupäeva valimistel võitis Schipanski Gotha-Ilmi valimisringkonnas 29,1%-ga otsekandidaatidele antavatest häältest piirkonda enne teda liidupäevas esindanud sotsiaaldemokraat Petra Heßi (SPD) ja sai liidupäeva otsemandaadi. Liidupäeva 17. koosseisus oli ta hariduse, teaduse ja tehnika mõjude hindamise komisjoni ja uue meedia allkomisjoni korraline liige ning asendusliige Euroopa Liidu asjade komisjonis, õiguskomisjonis ning interneti ja digitaalse ühiskonna ajutises komisjonis. 2012. aasta jaanuarist kuni 2013. aasta augustini oli Schipanski liidupäeva uurimiskomisjoni liige, mis tegeleb paremäärmusliku terrorirühmituse Nationalsozialistischer Untergrund kuritegude ja julgeolekuorganite poolt nende kuritegude uurimisel tehtud vigade väljaselgitamisega. 2013. aasta liidupäeva valimistel võitis Schipanski oma valimisringkonnas valimised 37,3%-ga otsekandidaatidele antavatest häältest. 18. liidupäeva koosseisus on ta jätkuvalt hariduse, teaduse ja tehnika mõjude hindamise komisjoni korraline liige ja esmakordselt digitaalse agenda komisjoni ja NSA-skandaali uurimise komisjoni liige. Digitaalse agenda komisjonis on ta liidupäeva CDU ja CSU fraktsiooni saadikute esimees.

Kriitika ja vastuolud[muuda | muuda lähteteksti]

Saksamaa põhiseadustkohtu otsust homoseksuaalsete inimeste õiguse kohta lapsi adopteerida kommenteeris Schipanski Twitteris ja oma Facebooki lehel järgnevalt: „Tänane päev ei ole just põhiseaduskohtu tähetund. Idee, et homoseksuaalsed inimesed saavad lapsi adopteerida eirab abielu ja perekonna juhtmõtet.” Kriitikud väitsid oma kommentaarides, et ta on homofoob. Ajalehele Thüringer Allgemeine ütles Schipanski, et teda üllatasid inimeste reaktsioon ja seisukohavõtule järgnenud negatiivsete postituste hulk. 2014. aastal tunnistas ta, et ei ole oma Berliinis asuva korteri eest Saksamaal teisele korterile kehtivaid makse juba aastaid maksnud ja on seega toime pannud maksupettuse.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Wikimedia Commons: Tankred Schipanski – foto-, video- ja helifailide kogu

• Tankred Schipanski veebileht

• Elulugu Saksa Liidupäeva lehel

• Elulookirjeldus liidupäeva CDU ja CSU fraktsiooni kodulehel

• Teave Tankred Schipanski kohta veebilehel abgeordnetenwatch.de