Tankist (ansambel)

Allikas: Vikipeedia
Tankist
Tankist aastal 2022. Vasakult: Martin Väinmaa, Margus Traumann, Kevin Marks, Simo Atso.
Tankist aastal 2022. Vasakult: Martin Väinmaa, Margus Traumann, Kevin Marks, Simo Atso.
Päritolu Eesti
Stiilid thrash metal, heavy metal
Tegev 2013–...
Koosseis
Kevin Marks
Martin Väinmaa
Margus Traumann
Simo Atso
Endised liikmed
Ashutosh Simha
Ivo Laanelind
Henry Torm
Joonas Kisand
Rauno Marks

Tankist on 2013. aastal Võrumaal asutatud Eesti thrash metal'i ansambel.

Bändi muusikat iseloomustavad tempokad ja tehnilised, aga ka raskepäraselt sünged kitarrikäigud ning ootamatute pööretega, kohati eklektiliselt mõjuvad loostruktuurid. Originaallooming on ingliskeelne, jutustades peamiselt ajaloost, maailmasündmustest ja -korrast ning isiklikest kogemustest, kusjuures tihti provokatiivses võtmes.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2013. Asutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tankisti logo on väheste muudatustega olnud kasutusel alates bändi loomisest ning ilmunud ansambli kõigi muusikateoste kaanepiltidel. Kujundanud Fengarm

Bändi asutajaliikmed Kevin Marks, Joonas Kisand ja Rauno Marks olid enne Tankisti nime all koondumist nii koos kui ka eraldi musitseerinud mitmes vähetuntud punk- ja metal-projektis, millest viimane oli neljaliikmeline heavy-thrash koosseis Horror. Kuigi esimesed lood nagu "Mortuary" olid juba kirjutatud, lõhenes ansambel muusikaliste erimeelsuste tõttu – kitarrist Jürgen Plaado jätkas vokalistina punkansamblis Bastard and the 3 Bastards, kui ülejäänud kolm liiget soovisid liikuda süvitsi edasi thrash metal'iga. Vennad Marksid vahetasid kitarristi-bassisti rollid, Kisand säilitas trummaripositsiooni, ning nii oligi Tankisti algkoosseis paika loksunud. Kontseptsiooni kaalutledes valiti välja nimi ja logo, ning kaks päeva hiljem, 4. mail 2013, tunnistati bänd sündinuks.

2014–2016. Algusaja looming[muuda | muuda lähteteksti]

Juba alguspäevil osutus Tankisti muusikaliseks n-ö ohjahoidjaks Kevin Marks, kelle agressiivne kitarrimängustiil on saanud bändi üheks prominentsemaks tunnusjooneks. Suur osa 2013. ja 2014. aastast möödus Võrumaal Räpo külas – kust kogu tollane koosseis pärit oli – originaalloomingut kirjutades. Loodud paladest viis valiti välja ning avaldati 13. novembril 2014 demoalbumil "Mortuary". Päev hiljem pöördus bändi poole väikese plaadifirma Trash Can Dance omanik Gert Moser, kelle abiga avaldati demo ka kassetil.

2015. aastaks otsustati demofaasist edasi liikuda ning salvestada kuuelooline lühialbum "Be Offended", mille keskseks teemaks on poliitiliselt korrektsele maailmakorrale vastanduvad provokatiivsed laulutekstid ja ilme. Tähelepanuväärne on tõik, et plaadi ainsa religioonivastase loo "God Delusion" vokaalid lindistas Tankist öösel Võru Katariina kirikus, olles loa saanud "usuteemalise" laulu salvestamiseks.[1] Pärast kogu tõe ilmsikstulekut kommenteeris kohalik kirikuõpetaja Andres Mäevere juhtunut nõnda: "Saatan on tulnud Jumala ette, et öövaikuses laulda oma protesti Jumala vastu. Jumalast ja inglitest on ta kuuldud, tema protest aga mitte rahuldatud, nii et rohkem, poisid, ärge enam tulge!".[2] Aus taktitundetus jäi sestpeale Tankisti identiteeti läbivaks motiiviks, manifesteerudes ka bändi hilisema loomingu laulusõnades ja väljaütlemistena kontsertidel ning intervjuudes.

Aasta lõpus muutus bänd neljaliikmeliseks, kui ansambliga liitus teine kitarrist Ivo Laanelind. Laienenud koosseis võimaldas avalikustada keerukamaid kompositsioone, mis power-triona poleks kontsertettekannetel terviklikult kõlanud. Esimese niisuguse loona lastigi järgmisel, 2016. aastal välja EP ja albumi vahelise perioodi märkimisväärseim singel "I Live... Again!". Kuigi teos ei sisaldunud järgnenud debüüt-kauamängiva "Unhuman" lugude nimekirjas, oli see indikaatoriks tulevase muusika paljuski komplekssest ja kaootilisest iseloomust.

2016. aastat märgib Tankisti jaoks ka osalemine Eesti ühe olulisema metal-bändi Loits auks koostatud laenlugude kogumikus "Trench Art – A Tribute to Loits", mille tarbeks salvestati kaver loost "Vanade leegionäride laul". Lindistusel kõlavad lisaks bändile enesele ka Viljandi meeskoor Sakala ning klahvpillimängija Taniel Kuntu. Loitsu laulja Ahto-Lembit Lehtmets nimetas Tankisti versiooni nende laulust kogumiku suurimaks üllatajaks[3], ning plaadi ilmumiskuupäeval 2. detsembril 2016 jagasid mõlemad bändid lava juubeliüritusel Loits 20.[4]

2017. "Unhuman"[muuda | muuda lähteteksti]

2017. aasta alguskuudel toimus riiklik rokk- ja metal-bändide konkurss Fubar 666, millele registreerinud enam kui kahekümnest grupist tõusis Tankist esile võitjana.[5] Kiiluvees järgnesid olulised esinemised nii Eesti suurimal raskemuusikafestivalil Hard Rock Laager kui ka maailma edukaima uue laine thrash metal kollektiiviga Havok.

Paralleelselt kontserditegevusega oldi hõivatud loomingu koostamise ja salvestamisega debüütalbumi "Unhuman" tarbeks, millel, koostöös Kevin Marksiga, lõi laulutekstide kirjutamisel esimest korda kaasa ansambli pikaajaline kunstiline kujundaja ja mänedžer Fengarm; samuti algas koostöö trummariga Simo Atso. Kõigi laulude muusika autor on Marks, nii nagu ka kogu eelnevas diskograafias. Plaadil tõuseb tugevalt esile Tankisti lembus tehniliselt mitmekülgsete, sagedaste tempovahetuste ja pidevalt muutlike kompositsioonide vastu, kus vaid üheksa loo peale on kasutatud ligi sadat kitarrikäiku. Albumi muusikat ja teemakäsitlusi kirjeldab bänd kui "üheksa nõelavat thrash metal lugu, mis vanakooli vaimust kantuna kirjeldavad kartmatult praeguse maailma vigu, sekka süstitud seiklusrikast vägivalda ja muserdavaid mõtteid. Sadakonna rifi pikkuse teekonna kihutame mööda noatera, järgides printsiipi: "rusikaga-näkku-raisk laulud, brutaalselt aus tervik"."[6] "Unhuman" avaldati 9. novembril 2017, mil bänd oli juba ajateenistuskohustuse tõttu ajutiselt mitteaktiivne. Kriitikuilt pälvis album peamiselt positiivset tagasisidet, kusjuures Gert Moser nimetas plaati 2017. aasta üheks parimaks kohalikuks muusikareliisiks, seades selle Areeni aasta plaatide kategoorias personaalse edetabeli teisele kohale.[7]

2018–2019. Tagasitulek, teise stuudioalbumi loomine[muuda | muuda lähteteksti]

Kevin Marksi ajateenistusest naastes asus 2018. a suvel taas tegutsema ka muutunud koosseisu ja imagoga Tankist. Ansambliga liitusid bassist Margus Traumann, kes oli bändiga varemgi koostööd teinud, ning Indiast pärit kitarrist Ashutosh Simha.[8] Sügiseni väldanud proovid kulmineerusid 1. septembril 2018, mil "Unhuman" toodi esimest korda elavas ettekandes lavale Tallinna südalinnas vastavatud rokiklubis Barbar. Uus koosseis ei püsinud siiski kaua muutumatuna, kuna 2019. aasta veebruaris läksid bändi teed Ashutoshiga ajagraafikute sobimatuse tõttu lahku ning teise kitarristi positsiooni võttis üle Martin Väinmaa.

Umbes samal ajal võttis bänd kasutusele tunnuslause "the avanthrash assault unit" (ingl k avanthrash'i rünnaküksus). Slogani tähenduse juured ulatuvad albumisse "Unhuman", kus muidu stiililt thrash metal muusikasse ilmusid esimesed avangardismi jooned, samas kui temaatika ja ettekandeviis püsisid agressiivses ründavas vormis. Bänd on vihjanud, et tunnuslause kirjeldab tulevast muusikat oluliselt täpsemini, kui senist.

2020. aasta veebruaris avaldati Tankisti salvestatud laenlugu "Evil Has No Boundaries" veebipõhise metal-ajakirja Antichrist ellu kutsutud Slayer'i tribuutkogumikul.[9] Septembris ilmutas bänd sama loo ka eraldiseisva netisinglina.

Koosseis[muuda | muuda lähteteksti]

Tankisti algkoosseis aastal 2015. Vasakult: Joonas Kisand, Kevin Marks ja Rauno Marks

Praegused liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Endised liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2014 "Mortuary" (demo)
  • 2015 "Be Offended" (lühialbum)
  • 2015 "Mutilator" (netisingel)
  • 2016 "I Live... Again!" (netisingel)
  • 2016 "Death Division" (singel kassettkogumikule "TCD 100")
  • 2016 "Vanade leegionäride laul" (laenlugu kogumikule "Trench Art: A Tribute to Loits")
  • 2017 "Unhuman" (album)
  • 2019 "Doom" (netisingel)
  • 2019 "Kon kuradi kotsil ma elä?" (netisingel)
  • 2020 "Evil Has No Boundaries" (netisingel, Slayer'i laenlugu)
  • 2023 "Forced Equal" (album)
  • 2023 "Tsensor" (laenlugu kogumikule "Tribute to J.M.K.E. Vol. 2 - Monument")

Ajajoon[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]