Tandeemne järjestus

Allikas: Vikipeedia

Tandeemne järjestus ehk tandeemne kordus on mittekodeeriv DNA järjestus, mis koosneb kromosoomis üksteise järel paiknevatest identsetest järjestustest.[1]

Näide: ATTCG ATTCG ATTCG - tandeemne kordus, milles järjestus ATTCG on korratud kolm korda.

Terminoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Suurtest (100 000 bp – mõned Mb) tandeemselt korduva mittekodeeriva DNA plokkidest koosnevat järjestust nimetatakse satelliit-DNA-ks.[2]

Kui korduses on 10 kuni 60 nukleotiidi pikkune lõik siis seda nimetatakse minisatelliidiks. Minisatelliit DNA on keskmise pikkusega (100 bp – 20 000 bp).

Vähem kui 10 nukleotiidi pikkuste (2-6) lõikudena tandeemselt korduvat järjestust nimetatakse mikrosatelliidiks või lühikeseks tandeemseks järjestuseks. Mikrosatelliit DNA on väikese suurusega (<100 bp).

Kui korduses on täpselt kaks nukleotiidi (näiteks: ACACACAC…) siis kutsutakse seda dinukleotiidseks korduseks. Ühe nukleotiidi kordusel mononukleotiidseks korduseks.

Kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Erinevate indiviidide sama DNA regiooni tandeemsete järjestuste võrdlemine annab võimaluse määrata nende indiviidide sugulust, põlvnemist. Ehk neid saab kasutada näiteks siis, kui on vaja välja selgitada kellegi bioloogilisi vanemaid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sõnastik Vaadatud 26.02.2014
  2. Mittekodeerivad järjestused Vaadatud 26.02.2014