Tamur Tohver

Allikas: Vikipeedia

Tamur Tohver (sündinud 9. mail 1969 Tallinnas) on eesti lavastaja, näitleja ja teatripedagoog ning isikuarengu treener.

2008. aastal rajas ta teatriplatvormi Polygon ja 2021. aastal enesearenduskeskuse Tohver Studio. Tamur on isikuarengu praksise Zero Zone Praxis (Nullpunktipraksis) looja, mis aitab lahendada egopõhiseid konflikte ja vältida seeläbi nii lavahirmu ilminguid näitleja-lavastaja koostöös teatrikunstis, teistel elualadel kui ka isiklikus elus. Zero Zone Praxis tõstab sooritus- ja elukvaliteedi tasemele, kus on võimalik tõusta duaalsest maailmatunnetusest kõrgemale.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Tamur Tohver on etenduskunstide doktorikandidaat (PhD) Manchester Metropolitan Universitys, teemaks hirmu blokeerivad nähud teatrikunstis ja lavastaja-näitleja vahelises suhtes. Ta viibis end täiendamas ja õpetamas külalisteadlase ja -õppejõuna University of Central Floridas ja Rollins College'is Floridas Ameerika Ühendriikides (2021-2002), teemadeks näitlejatreening ja lavastamine.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Tohver tegutses Eesti Lavastajate Liidu juhatuses 2017–2021 (aseesimees 2017–2019). 2020. aastast toetab Tamur oma lahendustega Vaba Lava teatrikeskust, olles selle nõukogu liige. Tohver täidab Polygoni Teatrikompaniis mitut rolli (arendaja, sisulooja ja õpetaja) alates Polygoni asutamisest 2008. aastal. Enne Polygoni oli Tamur Tohver tegev filmiprodutsendi ja produktsiooni juhina mitmes filmistuudios (2006–2008). 1991. aastast töötas Eesti Raadios, kuhu ta jäi viieteistkümneks aastaks, olles algul Raadioteatri lavastaja ja 1998. aastast Raadioteatri juht. Selle kõrvalt töötas audiokunsti õppejõuna nii Tallinna Ülikoolis (lavastaja õpe, 1998–2000) kui ka Eesti Muusika ja Teatriakadeemia lavakunstikoolis (näitlejaõpe, 2001–2006).

Muu tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Tamur Tohver on lavastanud kutselistes teatrites üle 85 lavastuse. Esimese näitlejarolli tegi ta 13-aastaselt "Uus poiss". 1983, millele järgnes 1987. aastal esimene kuuldemänguroll (Eesti Raadio, "Tulised juhtmed"). Ta on osalenud kodu- ja välismaiste žüriide töös festivalidel ja näidendivõistlustel. Juhendanud TTÜ tudengiteatrit T-Teater aastatel 2001–2005. Lavastanud YLE Radioteatterile ja Latvijas Radios Radioteatris, teinud koostööd nii raadio (EBU Radio Drama Workshop 2001–2005 ja BBC eraldi) kui ka televisiooni (YLE) ja filmi valdkonnast autori, näitleja, lavastaja ja projektijuhina. Audio- ja näitekunsti spetsialist ja õppejõud. Juhtinud välimassilavastusi ja suurprojekte (Viitna järvistu 2001, ER-ETV jalgpall 2005, Tallinna Linnahall, Tallinna vanalinna päevade avaetendus, MISA (2010, 2021), EU PHARE, Eesti Teater 100 (ERR) jpt ning teostanud multimeedia etendusi nii lavastaja kui produtsendina. Lavastanud külalisena Tallinna Linnahallis, teatris Endla, Eesti Nukuteatris ja Eesti Draamateatris, samuti Soomes, Lätis, Indias. Aastatel 1995–2000 huumorisketši autorisarjad Eesti Televisioonis ja Eesti Raadios (Dolce Vita). On teinud heliinstallatsioone kujutava kunsti näitustele ning helirežiid (kui režissöör) lühifilmidele ja teatrilavastustele (Kunstisuvi, Exitfilm, Rakvere Teater). On olnud tegev reklaaminduses kui ideekirjutaja, loovjuht ja teostaja. Lavastuskunstnikuna kujundanud ligi 10 lavastust eri teatrites. Kõnetehnika ja avaliku esinemise õpetaja 2000. aastast. 2006. aastast täiendanud oma õpetavate kursuste nimistut ka isiksusearengu enese- ja teiste juhtimise osas. Teinud kümneid koolitusi ja konsultatsioone avalike ja ettevõttesiseste suursündmuste korraldamiseks, aga ka juhikoolitusi suurklientidele nagu Luminor, SEB, Swedbank, Eesti Energia, AS Elisa, Telia, ERGO, Levira, AS Mainor, AS Corpore jpt.

Töö on teda viinud Suurbritanniasse, Indiasse, Ameerika Ühendriikidesse ja mitmesse riiki Euroopas.

Liikmesus[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Lavastajate Liit, Eesti Teatriliit, EAÜ, Autorihüvitusfond, Eesti Tuleartistide Liit.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Artiklid, algupärandid, tõlked[muuda | muuda lähteteksti]

Tamur Tohverilt ilmus 2003. aastal audiokunsti raamat "Tasa kuulata on kergem" (Kirjastuskeskus / ER, Tln. 2003). Ta on kirjutanud teatriartikleid ajakirja Teater. Muusika. Kino, kultuurilehte Sirp ("Meeletu aprilliteesid" Sirp, 2013) ja ERR kultuuriportaali. Ühiskonnateemalisi vaatlusi on ta jaganud ajakirjas Edasi.

Ta on kirjutanud nii kuuldemänge kui näidendeid, nii üksi kui ka koos Ervin Õunapuu, Aidi Valliku ja Piret Jaaksiga. Tamur Tohver on loonud ka lugusid füüsilise teatri valdkonnas, seni siiski stsenaariumipõhiseid ("Fear walkers", 2018). Temalt on ilmunud ka mitmeid näidenditõlkeid soome (Smeds "Külmapildid" (Jääkuvia), Klemola "Jessika kutsikas" (Jessikan pentu), Myllyaho "Garaaž"), vene (Võrõpajev "Hapnik" (Kislorod), "Valentini päev" (Den Valentina) ja inglise keelest; samuti laulutekste. Käsil on lavastamiskunsti ja isiku arengut käsitlev "Lavastamine".

Rollid näitlejana[muuda | muuda lähteteksti]

Tamur alustas näitekunsti õpinguid 7-aastaselt, esimene õpetaja oli legendaarne Maret Oomer. Tamuri esimeseks tasustatavaks rolliks 13-aastaselt sai nimiosa 1983. aastal I. Kurve lavastatud E. Akopov "Uus poiss", (ETV, rež. I. Kurve) koos Eesti teatriklassikute Rudolf Allaberdi, Meeli Söödi, Silvia Laidla, Anu Lambi, Guido Kanguri jpt. Kaheksateistkümnesena järgnes sellele kuuldemänguroll "Tulised juhtmed", ER Raadioteatris (rež. H. Sõerd, (peaosa)). Hoolimata Tamur Tohveri keskendumisest lavastamisele, on ta siiski regulaarselt astunud üles Polygon Teatri laval ning 2000. aastate algusest teinud kaasa teleseriaalides "Kättemaksukontor" (viimati 2021), "Saladused", "Kelgukoerad", "Viimane võmm" jt.

Tamur Tohveri esimene kuuldemäng esietendus 1991. aastal, see oli Helga Nõu "Põgenejad" Eesti Raadio Raadioteatris. Esimeseks lavastuseks täiskasvanutele teatris oli A. Alavainu, "Rong katusel" 1995 Endla Teater. Tehtud tööd sisaldavad nii klassikat kui kaasaegset etenduskunsti, lavastatud nii kodu kui välismaal. Polygon Teateri avalavastuseks sai 2008. aastal Tallinna Kultuurikatlas K. Smedsi "Külmapildid". Suurtööna, mis jäädvustas üle 20 Eesti parima näitleja, valmis 2002. aastal 10-osaline raadiodraama "Ekke Moor". Seni Eestist kaugeim lavastus on viinud Indiasse, unikaalsesse Auroville'i asumisse - "Fear walkers" esietendus 2018, Auroville Theatre Groupi ja Polygon Teatri ühistööna Bharat Nivas. Tamur Tohveri materjalid on alati erilised oma ülesehituselt ja vormid, kuid alati üldinimlikult kergesti mõistetavad ja puudutavad, olgu tegu klassika, kaasaegse teatri või absurdiga.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Parim Lavastaja 2020–2021, Põhja-Eesti Pimedate Ühing
  • 1997 ja 1999 tunnustus Prix Europa meediafestivalil kuuldemängudega M. Kõiv "Haug" (6.) ja E. Õunapuu / T. Tohver "Õhtueine Emmauses" (5.)
  • Eesti Raadio aastapreemia aastatel 1997, 2002 ja 2003.

Auhinnanominatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2019 Prix Europa meediafestivalil P. Põldma / T. Tohver "Must Luik".

Stipendiumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2019 pälvis Tamur Tohver ka Archimedes Fondi stipendiumi doktoritöö uurimuseks "Why Be Afraid of Fear? Zero Zone Praxis As a Cultivation Practice for the Actor and Director" (Manchester Metropolitan Universitys, Ühendkuningriik)
  • 2020 USA Kongressi maineka Fulbrighti stipendiumi teaduskoostööks Ameerika Ühendriikide ülikoolidega.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]