Tamme-kivipuravik

Allikas: Vikipeedia
Tamme-kivipuravik

Taksonoomia
Riik Seened Fungi
Hõimkond Kandseened Basidiomycota
Klass Agaricomycetes
Selts Puravikulaadsed Boletales
Sugukond Puravikulised Boletaceae
Perekond Suillellus
Liik Tamme-kivipuravik
Binaarne nimetus
Suillellus luridus
(Schaeff.) Murrill (1909)
Sünonüümid
  • Boletus luridus Schaeff. (1774)
  • Boletus rubeolarius Bull. (1791)
  • Boletus subvescus J.F.Gmel. (1792)

Tamme-kivipuravik (Suillellus luridus) on puravikuliste sugukonda ja perekonda Suillellus kuuluv seeneliik. Seene varasem ladinakeelne nimi oli Boletus luridus ja see liigitati kuni 2014. aastani kivipuraviku perekonda.

Tamme-kivipuravik kasvab heitlehistes metsades lubjarikasel pinnasel Aasias, Euroopas ja Põhja-Ameerika idaosas. Viljakehad viljuvad suvel ja sügisel ning neid võib olla rohkesti. See moodustab mükoriisat mitme laialehise puuga, näiteks tamme, kase ja pöögiga.

Tamme-kivipuraviku kübar on oliivipruun ja kuni 20 cm lai. Eosed on väikesed ja punakad, mõõtmega 12–15 × 5–7 mikromeetrit.[1] Jalg on toekas ja ookrikarva, 8–14 cm pikk ja 1–3 cm jäme. Jalg on kaetud punaka võrgustikuga. Sarnaselt teiste punakate eostega kivipuravikega muutub viljakeha vajutamisel või murdumisel kiiresti sinakaks. Viljakeha meelitab mitmeid putukaid, kes seenest toituvad.

Tamme-kivipuravikuga sarnaneb saatana-kivipuravik (Rubroboletus satanas), kuid viimasel on suurem ja robustsem viljakeha ning heledam kübar.

Tamme-kivipuravik on värskelt mürgine. Tarbimisel koos alkoholi või ilma põhjaliku kupatamiseta võib põhjustada iiveldust ja oksendamist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. MEIE PURAVIKKE 1. EL 2008/1

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]