Tamaulipase masksäälik

Allikas: Vikipeedia
Tamaulipase masksäälik

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Värvulised Passeriformes
Sugukond Sääliklased Paridae
Perekond Masksäälik Geothlypis
Liik Tamaulipase masksäälik
Binaarne nimetus
Geothlypis flavovelata
(Ridgway, 1896)

Tamaulipase masksäälik (Geothlypis flavovelata) on linnuliik sääliklaste sugukonnast masksääliku perekonnast.

Tamaulipase masksäälik on lähedane põhja-masksääliku ja bahama masksäälikuga, millega koos moodustab ülemliigi, ning teda on isegi arvatud nende kahe liigiga ühte kuuluvaks.

Levila[muuda | muuda lähteteksti]

Tamaulipase masksäälik on levinud Mehhiko kirdeosas. Suurem osa levilast kattub Tamaulipase osariigiga, aga ta elab ka San Luis Potosí ja Veracruzi osariigis. Ta on paigalind.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Tamaulipase masksääliku üldpikkus on 13 cm ja kaal 10,2–11,5 g. Tema selg on kollakasroheline, alapool erekollane. Vanal isaslinnul on must mask ja kollane pealagi. Emaslind on sarnane, ent musta maskita ja oliivja lagipeaga. Tiiva pikkus on isaslinnul 5,35–5,55 cm, emaslinnul 5,1–5,45 cm. Nokk on must ja jalad lihakarva.

Häälitsused on väga sarnased põhja-masksääliku häältega. Inimene ei tee neil õieti vahet, aga ise nad seda vahet teevad ega vasta kunagi teist liiki linnu kutsehüüule.

Isaslindu on teistest lindudest hõlbus eristada kollaste triipude abil, mis ta näol on. Talvituvatest põhja-masksäälikutest saab teda veel eristada kõhualuse poolest, mis on põhja-masksäälikul valge, tamaulipase masksäälikul kollane.

Emaslinnul ei ole näol musta maski. Nende suled on oliivkollased, osalt kaetud kahvatupruuniga. Nende kael on oliivpruun, kaela küljed on kahvatumad ja kollakamad.

Elupaik ja pesitsemine[muuda | muuda lähteteksti]

Tamaulipase masksäälik elab magevee padurates (kaasa arvatud kanalite ja kuivenduskraavidega), eriti kui seal kasvab hundinuiasid. Tema pesitsus- ja toitumistavade kohta on vähe teada, kuid ilmselt need sarnanevad teiste masksäälikutega. Arvatavasti ehitavad nad oma pesa madalale taimestikku ja toituvad putukatest.

Tamaulipase masksäälik kuulub ohulähedaste liikide hulka ja tema arvukus ongi viimastel aastatel vähenenud elupaikade kadumise tõttu. Rahvusvaheline linnukaitseorganisatsioon BirdLife International hindab liigi arvukuseks 2500–10 000 isendit.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. BirdLife International (2006). Geothlypis flavovelata. 2006 IUCNi punane nimistu. IUCN 2006. Vaadatud 11. mail 2006. Database entry includes justification for why this species is vulnerable

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]